A fájdalom idegblokád alapú kezelése - Dr. Embey-Isztin Dezső fájdalomspecialista előadása videón

Daganatok.hu 2011. június 23.
Megosztás:

Létezik egy módszer, ami azokban az esetekben is segíthet, amikor már semmi más nem képes a fájdalom enyhítésére. Dr. Embey-Isztin Dezső, az Országos Onkológiai Intézet Fájdalomcsillapítási Ambulanciájának főorvosa a Kor Kontroll Társaság rendezvényén beszélt arról, hogy milyen módon végzik a fájdalom idegblokád alapú kezelését, és kik azok a betegek, akiknek már csak ez az eljárás nyújthat segítséget. Videónkban a teljes előadás megnézhető, emellett röviden összefoglaltuk, hogy mi az eljárás lényege.

A fájdalom csillapítására többféle gyógyszer is rendelkezésre áll, előfordul azonban, hogy ezek már nem képesek a daganatos beteg szenvedését enyhíteni. Ilyenkor jöhetnek szóba azok a különleges és igen egyedülálló módszerek, amelyet - néhány másik ambulancia mellett - dr. Embey-Isztin Dezső és munkatársai végeznek az Országos Onkológiai Intézet Fájdalomcsillapítási Ambulanciáján. A fájdalom idegblokád alapú kezeléséről van szó, amelynek összesen tizenkét fajtáját képesek végrehajtani az intézetben: ezek között olyat is találni, amely világszinten is egyedülállónak számít, hiszen a beavatkozást sehol, senki nem tudja ugyanígy elvégezni. A legtöbb esetben a környéki (perifériás) idegek blokádjára kerül sor: 1984 óta több mint 15 000 ilyen beavatkozás történt az ambulancián.

A fájdalom idegblokád alapú kezeléséhez speciális ismeretekre van szükség, ami a jelenlegi orvosegyetemi képzésben csak részben vagy egyáltalán nem jelenik meg. A módszert emiatt kizárólag autodidakta módon lehet elsajátítani, több évtizedes gyakorlással, ahogyan Embey-Isztin is tette. A nem kellő szakértelemmel végzett beavatkozás igen súlyos szövődményekkel járhat, így csak rendkívüli óvatossággal végezhető, de ha az orvos sikerrel jár, akkor a beteg több hónapra és teljes mértékben megszabadulhat az őt kínzó fájdalomtól. "Harminc éve végezzük ezt a módszert, én magam eddig nagyjából harmincezer eljárást hajtottam végre. A beavatkozás hasüregi, gáttáji és végtagfájdalmaknál egyaránt elvégezhető, bár természetesen ez sem alkalmas a fájdalom összes típusának megszüntetésére. Ahol viszont igen, ott sokkal tökéletesebb eredmény érhető el, mint a gyógyszeres kezeléssel" - mondja Embey-Isztin.

"Példának egy erdélyi asszony esetét szeretném elmondani, aki szó szerint sírt a fájdalomtól, három perc múlva azonban nyoma sem volt mindennek. A hölgynek végbélrákja volt, így már a beavatkozás legelső lépése is gondot okozott, nevezetesen, hogy a beteget fel kellett ültetni a műtőasztalra. Ráadásul nyugodt testtartásban kellett maradnia, hiszen az utolsó ágyéki csigolya és a keresztcsont között - előzetes érzéstelenítés után - egy speciális tűvel kellett átmennem a gerincvelőt körülvevő idegburkon. Ezután lumbálpunkciót végeztem, ami az agyvíz kiengedését jelenti. A kiengedett agyfolyadék helyére egy fenolból és glicerinből álló keveréket fecskendeztem be: a fenol bénítja az idegeket, a glicerin pedig megemeli a keverék fajsúlyát. A fizika törvényeinek megfelelően, ha ezt az anyagot ülő helyzetben fecskendezem be, csak lefelé haladhat, hiszen nehezebb, mint az agyfolyadék. Így válik irányíthatóvá, hogy a folyadék kizárólag a keresztcsontból kilépő kettes, hármas és négyes ideget bénítsa. Az egyes ideget viszont nem lehet bénítani, mert ettől lesántult volna a beteg. A folyadékot egy különleges fecskendővel, tizedmilliliterenként fecskendeztem be, végig ellenőrizve közben a láb működését" - meséli a főorvos.

Miután bejuttatják ezt a keveréket - a bénítani kívánt ideg helyétől függően mindig máshová - a beteg egy fél órát marad a műtőasztalon, megvizsgálják, majd jó esetben akár azonnal haza is mehet. Az így elért fájdalommentesség időtartama változó. A hatás általában több hónapig is kitart, de ha újra visszatérnének a fájdalmak, ismét blokkolni lehet a szükséges idegeket. "Egy húgycsőrákos nőbeteg - akinek komoly gáttáji fájdalmai voltak - az első beavatkozást követően a haláláig, körülbelül két és fél évig járt hozzám vissza. Három-, négy- illetve öthavonta jött, ennél sűrűbben azonban soha. A kezeléseket követően még egy algopyrinre sem volt szüksége" - mondja a főorvos.

A beavatkozást nem minden daganattípusnál lehet elvégezni. Azoknál azonban általában igen, ahol gáttáji vagy hasi fájdalmak lépnek fel, így a hasüregi rákoknál vagy leggyakrabban a végbélrákos betegeknél. "A fájdalomambulancián elsősorban azokat a betegeket kellene ellátnunk, akiknél a gyógyszeres kezelés már nem elegendő. Ez az, amiben speciális felkészültséggel rendelkezünk, hiszen kizárólag nálunk van meg a megfelelő szakmai felkészültség és az infrastruktúra. Ez tehát már nem a háziorvosok feladata" - mondja Embey-Isztin.

A fájdalomambulancia kihasználtsága korántsem teljes, hiszen az évente ellátott betegeknél (2009-ben 1910, 2010-ben pedig 1993 személy) még többet is tudnának fogadni. Sajnos azonban ez betegirányítási kérdés, az ambulancia létéről pedig gyakran sem az orvosok, sem a betegek nem értesülnek.

Az ambulancián az alábbi idegblokád-típusokat végzik el:

 • Ganglion stellatum blokád
 • Ganglion coeliacum blokád
 • Perkután lumbális sympathectomia
 • Superior hypogastricus blokád
 • Ganglion impar blokád
 • Epidurális kortizon-injekció
 • Célzott foraminális idegblokád
 • Intrathecalis neurolysis
 • Perifériás idegblokádok
 • Tartós epidurális katéter-beültetés
 • Rádiófrekvenciás idegblokád
 • Intraforaminális neuromoduláció

Bővebb információk és a fájdalomambulancia elérhetőségei:

Fájdalomcsillapítási Ambulancia az Országos Onkológiai Intézetben

Dr. Embey-Isztin Dezső honlapja és elérhetőségei

Milyen fájdalmakon tudunk segíteni?

* * *

Mikor jelezhet a fájdalom rosszindulatú daganatot?

A daganatos betegség bármely stádiumában jelentkezhet fájdalom, előrehaladott stádiumban pedig, amikor már áttétek is jelentkeznek, szinte száz százalékban panaszkodnak a betegek. Ez főként a csontáttétekre érvényes. Ugyanakkor az is igaz, hogy a fájdalom önmagában nem jellemző a daganatos betegségekre. Az egyik legjobb példa az emlőrák, amely többnyire egyáltalán nem fáj.

Érdemes külön is kiemelni a "banális" fájdalmakat - például derék- és vállfájdalmak - amelyek 98%-ban mozgásszervi eredetűek. Ha viszont a fájdalom még három hét múlva, a különféle reumatológiai kezeléseket követően is fennáll, akkor sajnos felmerülhet a gyanú, hogy esetleg nem rákbetegség áll-e a tünetek mögött.

Igen gyakori például, hogy a tüdőcsúcsban kialakult rosszindulatú daganat a karhoz futó idegeket nyomja, váll- és karfájdalmat okozva ezzel. A hasonló eseteket gyakran hónapokig kezelik fizikoterápiával, fürdővel, vagy más módszerekkel, holott a betegség ebben az esetben nem mozgásszervi eredetű.

Hasonló a derékfájdalom is: itt is a mozgásszervi eredet a leggyakoribb, azonban ha ez 3-4 hét elteltével sem akar elmúlni, akkor akár daganatos betegség is állhat a tünetek mögött. Ilyenek lehetnek például a vese- és a hasnyálmirigytumorok, továbbá számos más, a hasüregben kialakult rosszindulatú daganat.

A daganatos fájdalomcsillapítás gyógyszeres lehetőségei

A daganatos eredetű fájdalom csillapítása elsőként természetesen gyógyszeres úton kezdődik. Az erős fájdalmak kezelésében az egyik leggyakrabban alkalmazott gyógyszertípus a "kábító" hatású szerek csoportja, mint a morfiumszerű anyagok vagy a szintetikus morfinszármazékok. Ezek hazánkban térítésmentesen érhetőek el.

Komoly problémát jelent viszont, hogy más, korszerű és szintén nélkülözhetetlen szerekre már korántsem igaz ugyanez. Létezik például egy nyelv alá helyezhető tabletta, amely néhány perc alatt maradéktalanul felszívódik, majd egy-másfél órán keresztül jelentősen enyhíti a beteg fájdalmát. Tapasz formájában ugyanez 72 órán keresztül biztosíthatja a közel fájdalommentes állapotot. A csontáttétes betegeknél például nagy szükség lenne ezekre a készítményekre, jelenleg azonban semmilyen anyagi támogatás nem érhető el rájuk.

Egy másik példa a morfinszármazékok egyik jellemző és kellemetlen mellékhatása, a székrekedés, ami súlyos esetekben akár bélelzáródásig is fajulhat. Itt is létezik már egy olyan injekció, amely képes rá, hogy a morfinszármazékoknak csak a bélben függessze fel a hatását, az agyban viszont nem. A székrekedés így megszüntethető, de sajnos jelenleg ez a szer sem támogatott. A hazai betegek emiatt mindkét említett gyógyszerhez csak hatalmas anyagi terhek árán tudnak hozzájutni.

Tudni kell még, hogy a háziorvosok bármilyen kábító hatású fájdalomcsillapítót, bármilyen dózisban felírhatnak a betegnek. Ezt akár elsőként is megtehetik, így korántsem feltétlenül szükséges, hogy ezt a daganatos beteg kezelését végző szakorvos tegye meg. Bizonyos esetekben pedig olyan gyógyszerek is segíthetnek, amelyek eredetileg nem is fájdalomcsillapítók. Az idegi eredetű fájdalmaknál szóba jöhetnek például az antiepileptikumok vagy az antidepresszánsok, amelyek gyakran szintén nélkülözhetetlenek a hatékony kezeléshez.

A fájdalom típusairól, a fájdalomcsillapítás szabályairól és a fájdalomcsillapító szerekről itt olvashat bővebben: Összeállítás a fájdalom csillapításáról.
 

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Hírek az Avemarról:

Ajánló