B3-vitaminnal megelőzhetőek lehetnek a bőrdaganatok

Daganatok.hu 2015. november 23.
Megosztás:

A nikotinsav amidjának alkalmazása - egy III. fázisú klinikai vizsgálat alapján - csökkenti a nem-melanomás bőrtumorok kialakulásának valószínűségét. A randomizált, kettős vak, placebo-kontrollált vizsgálatba 386 főt vontak be: az eredmények alapján a nikotinsavamid jelentősen, összesen 23 százalékkal csökkentette a nem-melanomás bőrdaganatok megjelenésének gyakoriságát.

A B3-vitamin gyűjtőnév, amibe a nikotinsav és a biológiailag hatékony forma, a nikotinsavamid is beletartozik. A vízoldékony vitamin többek között a szénhidrátok, a zsírok és a fehérjék anyagcseréjében részt vevő enzimeket aktivál. Fő táplálkozási forrásai a sovány húsok, halak, olajos magvak, tojás, illetve a teljes kiőrlésű termékek.

Egy III. fázisú klinikai vizsgálat most arra az eredményre jutott, hogy a nikotinsav amidjának alkalmazása csökkenti a nem-melanomás bőrtumorok kialakulásának a valószínűségét. A New England Journal of Medicine folyóiratban publikált, randomizált, kettős vak elrendezésű, placebo-kontrollált ONTRAC (Oral Nicotinamide to Reduce Actinic Cancer) vizsgálatba 386 főt vontak be.

Az átlagosan 66 éves betegek a bőrrák szempontjából rizikócsoportba tartoztak, mert az elmúlt öt évben már legalább két nem-melanomás bőrtumort diagnosztizáltak náluk. A két csoportba sorolt résztvevők egyik csoportja napi kétszer 500 mg orális nikotinsavamid-kezelésben részesült egy éven keresztül. A vizsgálat primer végpontjaként egy új, nem-melanomás bőrtumor megjelenése szolgált.

A nikotinsavamiddal kezelt ágon - egy év elteltével - 20 százalékkal volt kisebb a basaliomák és 30 százalékkal alacsonyabb a spinaliomák gyakorisága, mint a kontroll csoportban. A nem-melanomás bőrdaganatok megjelenésének gyakorisága jelentősen, összesen 23%-kal csökkent a nikotinsavamid-kezelések hatására.

A nikotinsavamid a melanomák ellen nem nyújt védő hatást, így a fényvédő krémek használata nem lenne kiváltható a szedésével - írja a PharmaOnline cikke.

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Ajánló