Bazalióma, laphámrák, melanoma: dr. Polgár Csaba a bőrrák típusairól

Daganatok.hu 2012. július 11.
Megosztás:

Az M1 Ma reggel című műsorának vendége volt prof. dr. Polgár Csaba, az Országos Onkológiai Intézet sugárterápiás osztályának vezető főorvosa. Polgár elmondta, hogy milyen főbb típusai léteznek a bőrrákoknak, és hogy mit tehetünk ezek megelőzése érdekében. A legkevésbé veszélyes bőrráktípus a bazalióma, ezt követik a laphámrákok, a legrosszabb életkilátásokkal pedig a festékes anyajegydaganatok, a melanomák jellemezhetőek. Ezeknél is elegendő lehet azonban a tumor kimetszése, amennyiben a daganat még nem érte el az egy milliméteres mélységet.

Hírek, háttéranyagok:

Háttéranyagok:

"A jóindulatú bőrdaganatok mellett rosszindulatú tumorok is előfordulnak: a bőrrákok esetében három olyan van, amivel a leggyakrabban találkozunk. A legveszélyesebb a melanoma, ami a bőr pigmentsejtjeiből indul ki. A melanomáról egyértelműen bebizonyosodott, hogy kialakulása összefügg a túlzott napozással. A második, leginkább veszélyes bőrráktípus a laphámrák, ami nyirokcsomóáttéteket adhat, de valamivel jobban kezelhető, mint a melanoma. A harmadik, a hosszú távú életkilátásokat legkevésbé veszélyeztető típus az alapsejtes bőrrák, a bazalióma. A túlzásba vitt napozáshoz köthető kockázat a melanománál a legnagyobb, de a két utóbbi típusnál is van összefüggés" - mondta az M1 műsorában Polgár professzor.

A rosszindulatú bőrdaganatok kialakulására a leégés, ezen belül is a fiatal gyermekkorban történt leégések hajlamosítanak a leginkább. A megelőzéssel kapcsolatos általános szabály azonban mindössze annyi, hogy ne vigyük túlzásba a napozást.

Hogyan vehetőek észre a bőrdaganatok?

Mindhárom rosszindulatú bőrdaganatra igaz, hogy ha olyan elváltozást találunk, amely korábban nem volt jelen a bőrünkön, akkor érdemes felkeresnünk egy bőrgyógyászt. Ezt akkor is érdemes megtennünk, ha változást tapasztalunk egy már meglévő, pigmentált bőrelváltozás színében vagy méretében, továbbá ha az elváltozás szélén gyulladás alakul ki, esetleg vérezni, fekélyesedni kezd a bőrünk.

Milyenek az egyes bőrráktípusok gyógyulási arányai? "A három típus közül a bazaliómák adnak a legritkább esetben áttétet. A bazalióma sebészi, a ritkán megjelenő helyi kiújulás esetén pedig többnyire sugárterápiával gyógyítható. A laphámrák - időben észlelve - szintén sebészi eljárással, kimetszéssel kezelhető, és itt is alkalmazható sugárterápia is. A kezelés sikeressége persze nagyban függ attól, hogy a daganat milyen stádiumban került felismerésre - ez a legnehezebben kezelhető melanomára is érvényes" - mondta Polgár.

A melanománál fontos, hogy nem a daganat felszíni, hanem a mélységi kiterjedése a lényeges. Ha egy milliméternél kisebb mélységnél sikerül eltávolítani a tumort, akkor itt is elégséges lehet egy egyszerű kimetszés, ami végleges gyógyuláshoz vezethet. Ha viszont mélyebbre megy a daganat, akkor sajnos nő az áttétkialakulás veszélye.

A Polgár Csabával készített beszélgetés videója az M1 oldalán tekinthető meg >> 

Dr. Wikonkál Norbert a rossz- és a jóindulatú bőrelváltozásokról: Bőrdaganatok, bőrelváltozások - mivel mit lehet, illetve kell csinálni? 

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Ajánló