Harmadával csökkenhetne a daganatok száma a megfelelő D-vitamin-szint mellett

Daganatok.hu 2012. június 29.
Megosztás:

Májustól szeptemberig a D-vitamin pótlásához az is elég lenne, ha pólóban, rövidnadrágban elsétálnánk bevásárolni, és ez alatt a negyed óra alatt testfelületünk mindössze ötödét napfény érné. Ennél többre elvileg nincs is szükség, hiszen a több napozással nem keletkezik egyre több D-vitamin, a napsugarak káros hatásai azonban érvényesülhetnek - írja a Semmelweis Egyetem beszámolója.

Dr. Lakatos Péter, a Semmelweis Egyetem I. Sz. Belgyógyászati Klinika egyetemi tanára rámutat: életünket házakban éljük, emellett kevés időt töltünk a szabad levegőn, ez okozza, hogy a világ civilizált részén még nyáron is óriási a D-vitamin hiány. Ez a magyar lakosság mintegy felét-háromnegyedét érinti.

Ha ez megszűnne, és a téli időszakban is pótolná mindenki a D-vitamint, a daganatok száma harmadával, a combnyaktöréseké negyedével, a kardiovaszkuláris megbetegedéseké tizedével csökkenne, és egyes számítások szerint akár 90%-kal kevesebben betegednének meg influenzában. Az endokrinológus szakember szerint Magyarország lakosságának "feltöltése" D-vitaminnal (nyáron napozás, télen pedig étrend-kiegészítők formájában) évi tízmilliárd forintba kerülne, az egészségbiztosítási pénztár nyeresége viszont évi 200-250 milliárd forint lenne - olvasható a Semmelweis Egyetem hírei között.

A D-vitamin-hiány a daganatok kialakulásában is szerepet játszhat

"A D-vitamint általában a csontrendszer befolyásolójaként ismerik, de a klinikán évtizedek óta foglalkoztunk a további aspektusokkal" - emeli ki dr. Lakatos Péter. "Tudjuk, hogy hiányának szerepe lehet bizonyos daganatok kialakulásában, idegrendszeri megbetegedésekben, a keringési rendszer problémáiban, befolyásolja a pajzsmirigy működését, és olyan hormonális betegségek előfordulását is fokozhatja, mint például a cukorbetegség. Az elmúlt hatvan évben végzett munkánkat igazolja, hogy a D-vitamin jelentősége az utóbbi évtizedben az egész világon központi kérdéssé vált."

A D-vitaminnak a rák kialakulásában, illetve a rák megelőzésében betöltött szerepével rengeteg tanulmány foglalkozik (ezekről a későbbiekben közlünk majd összeállítást.) Egyelőre azonban - legalábbis az amerikai Nemzeti Rák Intézet honlapja szerint - nem bizonyított kellőképpen, hogy a D-vitamin fokozott bevitele (illetve a vér magas D-vitamin-szintje) egyértelműen védene a vastagbélrák, az emlőrák, a prosztatarák vagy éppen a hasnyálmirigyrák ellen. Az viszont kijelenthető, hogy az emlőrák és vastagbéldaganatok kialakulása és lefolyása szempontjából a D-vitamin-hiány bizonyítottan rizikótényező.

Magyar ajánlás a D-vitaminról a betegségek megelőzése érdekében

Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet - 2012 februári adatok szerint - napi 200 nemzetközi egység D-vitamin bevitelét ajánlotta, egy új magyar orvosi ajánlás azonban ennél már többet javasol. Az ajánlás szerint a téli hónapokban - felnőtt emberek számára - 500-2000 nemzetközi egység bevitele lenne javasolt, étrend-kiegészítők formájában. Túlsúlyosak esetében ez az érték még magasabb, akár 3-4000 egység D-vitamin is indokolt lehet.

Az [origo] Egészség rovatának cikke szerint a háziorvosnak jelenleg nincs joga a D-vitamin-szintet mérő laborvizsgálatot felírnia. "Bár a szakemberek szerint itthon a lakosság legalább 70 százaléka biztosan vitaminhiányos, ha valaki erről tényszerűen is meg szeretne győződni, az ezzel foglalkozó laboratóriumokban jelenleg 4-7 ezer forint közötti összegért méretheti meg D-vitamin-szintjét" - írja a cikk. A magyar lakosság D-vitamin-szintje átlagban 15-20 nmol/liter körül mozog, miközben a normál tartomány 30-60 nmol/liter. (A vérben egész pontosan a 25-dihidroxi-D vitamin, más néven a kalcidiol, esetleg az 1,25 dihidroxi-D-vitamin, a kalcitriol szintjét mérik meg.)

A D-vitamin pótlása

A hagyományos magyar konyhát követők maximum 80 egységnyi D-vitamint fogyasztanak naponta. A vitamin nagy mennyiségben található meg a tengeri halakban, a csukamájolajban, kis mennyiségben pedig a tojásban, májban fordul elő. Kapható már D-vitaminnal dúsított joghurt is, illetve többféle étrend-kiegészítő, amelyekhez recept nélkül is hozzá lehet jutni. Nagy dózisú D-vitamin-készítmények viszont csak receptre válthatók ki. Míg a D-vitamin-hiány megelőzése mindenkinek a saját felelőssége, a kialakult hiánybetegség kezelése már az orvos dolga - írja az [origo] összeállítása.

"Ha valaki elég sokat dolgozik a klinikumban, rájön arra, hogy prevenció nélkül a munkája soha nem lesz eléggé eredményes. A D-vitamin-ellátottságnak hatalmas népegészségügyi jelentősége van, milliókat érint. Az ország egész lakosságának életminősége javulna, ha mindenki megfelelő mennyiségű D-vitaminhoz jutna. Ha ezt elfogadja az orvostársadalom, és ha a lakosságot rá tudjuk ébreszteni arra, milyen egyszerűen, kis befektetéssel tehetnek az egészségükért, ebből az összefogásból igazi prevenciós program válhat" - hangsúlyozza dr. Lakatos Péter.

Daganatos betegség és táplálkozás

Az egyik legfontosabb dolog, amit tehet annak érdekében, hogy maximalizálja a rákgyógyító kezelés hatását és elősegítse gyorsabb felépülését, hogy a lehető legjobb tápláltsági állapotba hozza magát. Honlapunkon olvashat a megváltozott tápanyagigényről, a megfelelő táplálkozás fő akadályairól, a speciális tápszerek szerepéről.

Részletek: Daganatdieta.hu

Étrend rákbetegségben

Kérdezze dietetikusunkat!

Kalkulátorok

Receptek

(hirdetés)

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.