Vastag- és végbélrák - nem szalonképes?

2007. november 9.
  e-mail nyomtatás

Az emlőrákról beszélni szinte "divatos", míg a vastag- és végbélrákosok helyzetét nehezíti, hogy máig legtöbben tabuként kezelik a témát. Erről, valamint a betegség szűréséről, kezelési és rehabilitációs lehetőségeiről tartottak előadásokat a Magyar Rákellenes Liga és a Meggyógyulhatsz Egyesület által szervezett orvos-beteg találkozón, november 7-én.

A vastag- és végbélrák - annak ellenére, hogy a 2. leggyakoribb a rosszindulatú daganatos megbetegedések között - nem áll a figyelem középpontjában. Ennek sokak szerint egyik oka a prűdség. 2005-ben Magyarországon több mint 9000 új vastagbél és végbél daganat került felfedezésre, vagyis 25 beteg naponta. E betegség következtében meghaltak száma pedig közel 5000 évente.

Bár a betegség kialakulásának oka nem ismert, bizonyos kockázati tényezők, főként az 50 évnél idősebb korosztálynál, előidézhetik ezt a rákos megbetegedést. Ilyen a magas zsír-, kalóriatartalmú, rostban szegény étrend, a polipok, a vastagbél és végbél falának jóindulatú daganatai, melyek kiindulási pontjai lehetnek a vastagbél és végbélráknak, vagy egyéb gyulladásos vastagbél betegségek.

Bár megelőzni nem tudjuk a betegséget, szűrővizsgálattal a korai stádiumban felfedezett betegség nagyon jó eredménnyel gyógyítható. Egy felmérés szerint, ha az 50 és 65 év közötti korosztály 40 százalékát sikerülne megszűrni, 20 százalékkal csökkenne az e betegség miatti halálozások száma. Dr. Vasváry Artúrné, a Magyar Rákellenes Liga elnöke elmondta, feltétlenül fontos, hogy bármely intő jel esetén pl: a székelési szokások megváltozása, véres, feketés széklet, hasmenés vagy éppen székrekedés, puffadás, valamint különböző emésztési zavarok esetén a beteg a háziorvoshoz forduljon.

A székletvér vizsgálata, mely alkalmas a betegség korai stádiumban való szűrésére, egyelőre nem működik népesség szintű programként. Ottó Szabolcs professzor, az Országos Onkológiai Intézet főorvosa felhívta azonban a figyelmet, hogy saját kezdeményezésre a háziorvoson keresztül bárki kérheti ezt a fajta széklettesztet. A tervek szerint éveken belül az 50-70 éves korosztály automatikusan - a mellrák- és méhnyakrákszűréshez hasonlóan - behívót kapna a vastag- és végbélrákszűrésre. A professzor a tapasztalatokra hivatkozva annak fontosságát is hangsúlyozta, hogy a pozitív székletteszt után az emberek ne utasítsák vissza a kellemetlenségekkel járó kolonoszkópiás vizsgálatot, hiszen csak ezzel tisztázható az egyértelmű diagnózis.

A vastagbél daganat kezelésében a sebészi beavatkozás jelenti az elsődleges ellátást, derült ki Dr. Szabó Eszter, az Országos Onkológiai Intézet adjunktusának előadásából. A doktornő hozzátette, hogy a gyógyulási eredmények javulásában a gyógyszeres kezelésnek, és a sugárkezelésnek is meghatározó jelentősége van. E hármas kezelési egységen belül az elmúlt évtizedben a gyógyszeres kezelés terén a legjelentősebb a változás. Ma már gyógyszeresen, célzott onkológiai kezeléssel, képesek az új daganatos erek képződését meggátolni. Ha a daganat érellátását gátolják, a daganat tápanyag hiányában "éhezik", majd sorvadni kezd.

2006 óta Magyarországon is elérhető a gyógyszeres daganatos érképződést gátló kezelés az áttétes vastagbél- és végbélrákos betegek számára,a nagy onkológiai centrumokban, elsővonalbeli kezelésként alkalmazva.

A megfelelő táplálkozás minden ráktípus megelőzése és kezelése során fontos, szerepe a vastag-és végbélrák esetében azonban kiemelkedő jelentőségű - mondta el dr. Zajkás Gábor, az OÉTI elnök-helyettese.

A sztómával élők helyzetéről, mindennapi problémáiról beszélt az ilyen betegeket tömörítő ILCO Szövetség elnöke, dr. Somogyvári Imre. Patai Gyöngyi, az Országos Onkológiai Intézet "sztómás nővére" a betegek életminőségének fontosságáról tartott előadást.

Az előadók egyetértettek abban, hogy a betegségről nyíltan kellene beszélni, amit meg is tesz minden lehetséges fórumon a "Meggyógyulhatsz" Egyesület. Saját tapasztalatait is megosztotta a résztvevőkkel Dobolyi László elnök, aki elmondta, várják az érintetteket és tenni akarókat soraik közé. (Bővebben a "Meggyógyulhatsz" Egyesületről).

e-mail nyomtatás

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.