HPV oltás csak méhnyak-szűréssel

2008. január 18.
  e-mail nyomtatás

A méhnyakrák megelőzésében kulcsszerepe van a hazánkban is kapható HPV vírus elleni védőoltásoknak, de ezek nem jelentenek teljes biztonságot. A méhnyak-szűrésen való rendszeres részvétellel idejében felismerhető, és még apró beavatkozással, 100 százalékos eredménnyel gyógyítható a rák-megelőző állapot. A Második Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét alkalmából rendezett sajtótájékoztatón a megelőzésről és a szűrésről is részletesen beszámoltak a szakemberek.

Mi ellen véd a HPV vakcina?

A méhnyakrákos esetek mintegy 70 százalékának hátterében lévő, HPV 16 és 18 vírustörzs ellen itthon is kapható védőoltás. Ezt elsősorban a szexuális életet még nem élő serdülőknek, a 9-12 éves lányoknak ajánlják, de mellettük az idősebb, természetes fertőzésen már átesett nőknek is érdemes lehet így védekezni. A HPV vírus több mint 100 fajtája közül 15 fokozottan rákkeltő vírustörzs ismert - ezek közül nyújt védelmet a fent említett kettő ellen a vakcina. A védőoltás és a méhnyak-szűrés csak együtt hatékony, hiszen nem jelent teljes biztonságot az oltás - figyelmeztet Dr. Szánthó András professzor, a Semmelweis Egyetem I. Számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának onkológiai osztályvezető főorvosa.

A HPV vírus a nemi szervek bőrfelületének érintkezése útján terjed, így a fertőzés ellen az óvszer nem jelent biztos védelmet. A vírus önmagában nem alakít ki rákos megbetegedést, és az esetek 80 százalékában a fertőzés átmeneti. A tartósan fennálló fertőzés azonban jelentősen növeli a méhnyak-rák kockázatát, sőt, egyéb ráktípusok - például a fej-nyaki daganatok - hátterében is kimutatták a HPV vírus jelenlétét. A vírus valamely fajtájával csaknem minden nő találkozik valamikor élete folyamán. Egyes adatok szerint a magyar nők 17-27 százaléka lehet fertőzött. A tartósan fennálló fertőzés hosszú évek alatt okozhat rosszindulatú elváltozást a méhnyak sejtjeiben, ami szűréssel korán, még a rák kialakulása előtt felismerhető, és ilyenkor jól gyógyítható.

A méhnyakrák esetében a vírus terjedése miatt rizikótényezőnek számít a rendszeres szexuális élet és a szexuális partner gyakori váltogatása is. Emellett számos külső tényezőről feltételezhető, hogy fokozza a tartósan fennálló HPV fertőzés kialakulásának kockázatát. Ilyen rizikótényező a dohányzás, a genetikai hajlam, a fogamzásgátló tabletták szedése.

A patikákban kapható oltóanyag a vírus elleni természetes immunitást erősíti. A teljes oltási sor három adagból áll; az első és a harmadik adag között fél évnek kell eltelnie. A védőoltások receptkötelesek, a háziorvos, a házi gyermekorvos és a nőgyógyász is beadhatja annak, aki kéri. A védőoltás minden nőnek ajánlott, korosztálytól és HPV státusztól függetlenül. Az oltásokat az OEP nem támogatja - a sajtótájékoztatón részt vevő szakemberek szerint ez a közeljövőben sem várható. Mint elmondták, az oltás mérhető hatása a méhnyakrák megelőzésében csak évek múlva, sokezer nő beoltása után mutatkozik majd a statisztikákban. Egyes önkormányzatok ingyenesen biztosítják városuk lakóinak a vakcinát - elsősorban a serdülő korú lányok számára. Szeghalomban például az ott élő 14 éves lányok térítésmentesen megkaphatják az oltást - derült ki a sajtótájékoztatón.

Csak minden harmadik nő jár méhnyak-szűrésre

Svédországban és Finnországban, ahol a nőknek több, mint 90 százaléka jár rendszeres szűrővizsgálatra, évente csupán egy-egy halálesetet okoz a méhnyakrák. Magyarországon a 2,4 millió nő közül csupán minden harmadik jár rendszeresen nőgyógyászati rákszűrésre. Évente 1200 esetet diagnosztizálnak, és 500 nő hal bele a betegségbe. A magyar nők egy része az ingyenesen igénybe vehető, meghívó levél alapján történő szervezett szűrésen vesz részt, mások magán nőgyógyászati rendelésen vizsgáltatják meg magukat. A méhnyak-szűrést népszerűsítő Liliom Program keretében idén március 8-án sorsolják ki a szervezett szűrésen az elmúlt időszakban igazoltan részt vettek között a pozitív példával elöl járó skandináv országokba szóló utazást - mondta el a Program vezetője, Péterfia Éva. A szakember a tapasztalatokról szólva azt emelte ki, hogy a nők 90 százaléka azért nem megy el szűrővizsgálatra, mert fél, hogy "rossz hírt közölnek vele" - Péterfia Éva szerint ezzel szemben, akik elmennek, azoknak a 90 százaléka "jó hírt hall majd".

Nemzetközi összefogás a méhnyakrák ellen

Idén január 20. és 26. között kerül megrendezésre a Méhnyakrák Megelőzési Hét, Magyarország mellett 18 másik európai országban - mondta el Dr. Vasváry Artúrné, a Magyar Rákellenes Liga elnöke. Ezen a héten Brüsszelben az Európai Parlament és az EU tagállamok parlamenti képviselői összefogást hirdetnek a méhnyakrák megelőzés érdekében. Emellett számos európai ország különböző programokkal hívja fel a figyelmet a méhnyakrák megelőzés lehetőségeire: kerekasztal beszélgetéseket tartanak vezető politikusok és szakmai szervezetek részvételével, információs programokkal és a szűrőprogramok erőteljes kommunikációjával próbálnak javítani a statisztikákon. Az adatok szerint Európában minden 18. percben meghal egy nő méhnyakrákban. Egy petíció aláírásával most Ön is támogathatja a nemzetközi szervezetek küzdelmét.

Segítenek az ismert emberek

Sokakhoz csak ismert emberek, például tévés személyiségek révén jutnak el a szűrésről és a méhnyakrákról szóló alapvető tudnivalók. Szerencsére egyre többen állnak közülük a hasonló ügyek mellé - mondta el Péterfia Éva, a Liliom Program vezetője. Ördögh Nóra, a fiatal műsorvezetőnő a sajtótájékoztatón elmondta, úgy döntött, beadatja magának a HPV vírus elleni védőoltást, miután megtudta, hogy a sok éven át szedett hormonális fogamzásgátló tabletták növelik a tartós HPV vírusfertőzés kockázatát. Marsi Anikó arról beszélt, hogy számára természetes az évenkénti nőgyógyászati szűrővizsgálaton való részvétel, és szeretné minél több nő figyelmét felhívni ennek fontosságára. Marsi Anikó szívesen vállalt egy, a méhnyakrák témáját feldolgozó filmben való szereplést is (az Egy nő igaz története című rövidfilm nálunk is megtekinthető).

Hallgassa meg nőgyógyászati daganatokról szóló rádióadásunkat pár perces részletekben!

Keresse meg az Önhöz legközelebb eső nőgyógyászati szűrőállomást adatbázisunkban!

e-mail nyomtatás

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Ajánló