Brüsszelben a vastag- és végbélrákos betegekért

2008. március 14.
  e-mail nyomtatás

A legfrissebb adatok szerint Európában évente 400 ezer új vastag- és végbélrákos megbetegedés fordul elő, és 212 ezren halnak meg e daganattípus következtében. Az Európai Parlament elnöke szorgalmazta a szűrések bevezetését minden Európai Uniós országban. A "meggyógyulhatsz" Egyesület a francia székhelyű, nemzetközi "europacolon" nevű szövetség Magyarországi képviseleteként küzd tovább a betegség ellen.

Brüsszelben, az Európai Parlament komplexumának területén találkozhattak idén a vastag- és végbélrák ellen küzdő szervezetek a világ minden tájáról. Az "europacolon" (Európai Bélrákos Szövetség) által szervezett több napos rendezvényt egy, a bél szakaszait mintázó díszlettel tették szemléletessé, melyen a különböző megbetegedéseket is látványosan érzékeltették. Az európai vastag- és végbéldaganat elleni kampány indításaként márciust hivatalosan is az e ráktípussal szembeni küzdelem hónapjává nyilvánították.

Magyarországot a "meggyógyulhatsz" Egyesület elnöke, Dobolyi László képviselte a rendezvényen. Dobolyi májáttétei miatt jelenleg is kemoterápiát kap - egy órás ambuláns kezelése közben nyilatkozott a Daganatok.hu-nak a brüsszeli eredményekről és a hazai tervekről.

Remény a nemzetközi összefogásra

Mint azt Dobolyi elmondta, a brüsszeli rendezvényen Hans-Gert Pöttering, az Europa Parlament elnöke is jelen volt, és úgy nyilatkozott, hogy minden támogatást maximálisan megad a vastag- és végbélrák ellen küzdő szervezeteknek. Ennek egyik fő elemeként kiemelte, hogy megpróbál nyomást gyakorolni azokra az uniós országokra, ahol még nem megoldott a szűrés.

"A rák-ellenes bizottság elnök-helyettese, Dr. Adamas Adamou előadásában megemlítette, hogy az Európai Parlament képviselői petíciót nyújtanak be a tagországok kormányainak, felszólítva őket, hogy sürgősen lépjenek a szűrésekkel, a betegség megelőzésével kapcsolatban." - olvasható a "meggyógyulhatsz" Egyesület honlapján.

Együttműködés az europacolonnal

A "meggyógyulhatsz" Egyesület elnöke beszámolt arról is, hogy egy szerződés aláírásával ezután az europacolon Magyarországi képviseleteként működnek tovább, ami reményeik szerint jelentősen megkönnyíti majd munkájukat. Az Országos Onkológiai Intézetben és a László kórházban rendszeresen megtartott betegklubjaik mellett az ország összes onkológiai ellátóhelyén szeretnék a betegeket megszólítani és segíteni. Legközelebbi két eseményükön terveik szerint a betegséggel kapcsolatos pszichológiai tényezők feldolgozásában járatos orvos-szakértők tartanak majd előadást (a végleges programról Programajánlónkban, illetve az Egyesület honlapján találnak információt az érdeklődők).

Dobolyi László és Jola Gore-Booth, az europacolon elnöke a szerződés aláírása után

e-mail nyomtatás

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.