A sejtekig hatoltak - Beszámoló a ,,Testközelben a Rák" kiállításról

2008. április 21.
  e-mail nyomtatás

Egyesek sokkolónak nevezték a Testközelben a Rák című kiállítást, holott a szervezők célja korántsem ez volt. Aki elment, valóban közelről szembesülhetett vele, mit jelent igazából, hogy egy anyag "rákkeltő", de ennél sokkal fontosabb, hogy tájékozottá válhatott a gyógyításban elért hihetetlen fejlődésről. A látványos interaktív kiállítás megnyitóján megtudtuk többek között, hogy egynapos szövettan-szolgáltatás indul az országban.

A kiállítás elsősorban azt a célt szolgálja, hogy mindenki megértse, hogyan alakul ki a rák - mondta a megnyitón a fő szervező Magyar Rákellenes Liga elnöke, Dr. Vasváry Artúrné. A Liga elnöke a tájékozott, "edukált" betegek szerepének fontosságát hangsúlyozta. "Aki eljön, megtudja, a károsnak nevezett anyagok valójában mit okoznak. Abban is bízunk, hogy aki a kiállítást megnézi, végiggondolja a saját egészségét" - tette hozzá Dr. Vasváry Artúrné.

"A rák gyógyításáért nem csak az orvos felel, hanem maga a beteg is" - hívta fel sokak figyelmét Matolcsy András, a Semmelweis Egyetem I. számú Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézetének igazgatója. "A szűrésre, illetve rendszeres kontrollra járás a beteg feladata - ahogy ezt a kiállítás pontosan megmutatja" - tette hozzá a professzor.

Mintegy 300 ezer ember él daganatos betegséggel az országban - áll a Nemzeti Rákellenes Programban, melyből Hámori Ildikó színművésznő olvasott fel részleteket a megnyitón.

Hatalmas fejlődés pár év alatt

Szentirmay Zoltán professzor, a Magyar Onkológusok Társaságának elnöke a hihetetlen mértékű fejlődésről beszélt: több - még néhány éve is halálos betegségnek számító - daganatfajta ma már igen eredményesen kezelhető. Az adatokról szólva elmondta, hogy az évi 60 ezer új beteg fele meggyógyítható. A professzor szavai szerint az onkológiai betegellátás specialitását az adja, hogy a különböző területen dolgozó orvosoknak együtt kell működniük minden egyes beteg kezelésében; az úgynevezett onko-teamek nélkül elképzelhetetlen lenne a hatékony gyógyítás. Ha nincs ilyen, "eltéved a beteg, szállítgatják ide-oda, és nem kapja meg a számára megfelelő terápiát" - magyarázta a professzor. Szentirmay Zoltán lényegesnek nevezte, hogy az alapkutatás és a gyógyítás közti kapcsolatot használják ki a legújabb gyógyszerek. A molekuláris terápiák már teljesen egyénre szabott, hatékony, és kevés mellékhatással járó kezelést jelentenek.

A célzott terápia nem csak az onkológiát forradalmasítja, hanem az egész orvoslást - mondta a megnyitón a kiállítást támogató gyógyszergyártó, a Roche nemzetközi ügyvezetője.

Pontos szövettan a terápia alapja

A patológiáról máig sokan azt gondolják, az csak a "hullákkal foglalkozó" tudomány, holott - hangsúlyozta Matolcsy András - minden egyes beteg szövettani vizsgálata alapvető eleme a gyógyításnak. A tudomány e területén elért fejlődésnek köszönhető, hogy ma már a szövetek "egyszerű" vizsgálata helyett egyre inkább a molekulák szintjén felfedezhető különbségekre koncentrálnak. Ez a tendencia az általános gyógyszerek helyett sejtekre szabott, célzott gyógyszerek alkalmazását teszi lehetővé.

Hamarosan - a tervek szerint idén május 1-től - egy napos szövettan szolgáltatást indítanak az I. számú Patológiai Intézetben - jelentette be Matolcsy András. A Daganatok.hu kérdésére annyit árult el elöljáróban ennek gyakorlati kérdéseivel kapcsolatban, hogy az extra szolgáltatásban az I. és II. számú Patológia teljes kara részt vesz, akik gyakorlatilag éjszaka, munkaidő után dolgoznak majd a vizsgálatokon. A professzor szavai szerint elméletileg bárki számára hozzáférhető lesz a szolgáltatás, de nem OEP által finanszírozott tevékenységről van szó. Matolcsy András azt is elmondta, hogy mindegyik ráktípusban van értelme ennek a fajta vizsgálatnak, hiszen a gyors diagnózis nem csak abban segít, hogy minél hamarabb a lehető legjobb kezelést kapja a beteg, hanem hogy megóvják az embereket a pszichés őrlődéstől, attól a bizonytalanságban töltött időszaktól, amíg nem tudják, mi van velük. A szövettani mintavétel továbbra is az "adott klinikákon" zajlik majd, és meglesz annak a külön logisztikája, hogy hogyan kerülnek a minták az I. Patológiai Intézetbe - tájékoztatott Matolcsy András. Azt is elmondta, hogy több felvevő helyük lesz, és gyorsposta szolgálatok segítségét is igénybe veszik majd.

Erőt és reményt adnak és kapnak

Dobolyi László, a Meggyógyulhatsz Egyesület elnöke a vastag- és végbélrák szűrésért folytatott - egyelőre kevés sikerrel járó - küzdelemről beszélt. A jelenleg is kemoterápiás kezelésekre járó elnök saját példájának tanulságaként azt mondta: "nem szabad feladni a küzdelmet, mert aki feladja, annak esélye sincs." Dobolyi azt is hozzátette: a betegség megváltoztatja az ember gondolkozását: az értékrendben előre kerül a segítés, az a cél, hogy más ne legyen beteg.

Sarnyai Eszter, a 34 éves modell saját pozitív példájáról mesélt, amivel reményei szerint sokaknak adhat erőt és bátorítást. Eszter könnyeivel küszködve beszélt tíz évvel ezelőtti betegségéről, hogy hogyan fedezte fel a limfómát, hogyan élte és dolgozta végig a 12 kemoterápiás kezelést, hogyan tette túl magát családja, barátai, és szakmatársai segítségével a betegség egyik - főképp a nők számára nehéz - velejáróján, a hajhulláson, kopaszságon. A résztvevők láthatták: Eszteren nyoma sincs a betegségnek, senki nem gondolná, hogy min ment keresztül a divatlapokból mosolygó szőkeség.

További részletek, képgaléria>>>

Részletes program, elérhetőség, nyitvatartás>>>

e-mail nyomtatás

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.