Vitaminok, nyomelemek - szedjünk-e étrend-kiegészítőket?

Megosztás:

Különösen nagy az érdeklődés a vitaminok és bizonyos nyomelemek rákképződésben játszott szerepe iránt. Melyeknek van ténylegesen védő hatása, az milyen mértékű, és hogyan aknázhatjuk ki ezt védelmünk érdekében?

Az alapvető ok, amiért az orvosok és más egészségügyi szakemberek minden vonatkozásban a vitamindús táplálkozást ajánlják az, hogy szervezetünk egész életünk folyamán egészségesebb marad, nagyobb teljesítményekre képes, s immunrendszerünk - melynek a fertőzések leküzdésén túl a rák elleni védekezésben is jelentős szerepe van - nagyobb hatásfokkal teljesíti funkcióját.

Számos megfigyelés, kísérlet eredményei alapján a vitaminok egy részéről úgy tartják, hogy a rákos megbetegedésekkel szemben is bizonyos fokú védőhatással, tehát rákellenes hatással is rendelkeznek. Ilyennek tekintik az A-, C-, E-vitaminokat és a B- vitaminok egy részét is.

Nem érdektelen azonban utalni a Lyonban székelő Nemzetközi Rák Ügynökség 1997 decemberében közzétett állásfoglalására. Ebben megállapították, hogy a daganatos betegségek kockázata kétségtelenül alacsonyabb azokban a népcsoportokban, amelyek sok friss zöldséget, gyümölcsöt fogyasztanak. Ugyanakkor nem sikerült meggyőző adatokkal alátámasztani, hogy az elfogyasztott élelmiszerek egy-egy összetevőjének önmagában kifejezett rákmegelőző hatása volna. A közzétett állásfoglalás szerint a Nemzetközi Rák Ügynökség nem javasolja a daganatos betegségek megelőzésére olyan élelmiszer-adalékok és étrend-kiegészítők külön történő szedését, amelyek hatóanyagai a természetes táplálékban egyébként is kellő mennyiségben jelen vannak. Az ilyen céllal alkalmazott tablettákról nem igazolódott be, hogy megakadályoznák a daganatos betegségek kialakulását. Sőt, egyesek nagy adagban ártalmas mellékhatásként egyenesen fokozták például dohányosoknál a tüdőrák kialakulásának kockázatát.

Az állásfoglalás szerint a természetes vegyes táplálkozással, nyers zöldséggel, gyümölcsökkel mindazon hatóanyagokhoz elegendő mennyiségben hozzájut a szervezet, amelyek többek között a daganatok keletkezését is megakadályozhatják. Az eddig rendelkezésre álló adatok szerint viszont semmi sem indokolja a lakosság áltatását, hogy bármiféle tápanyaggal, étrend-kiegészítő anyaggal a rák biztonsággal megelőzhető lenne.

Daganatos betegség és táplálkozás

Az egyik legfontosabb dolog, amit tehet annak érdekében, hogy maximalizálja a rákgyógyító kezelés hatását és elősegítse gyorsabb felépülését, hogy a lehető legjobb tápláltsági állapotba hozza magát. Honlapunkon olvashat a megváltozott tápanyagigényről, a megfelelő táplálkozás fő akadályairól, a speciális tápszerek szerepéről.

Részletek: Daganatdieta.hu

Étrend rákbetegségben

Kérdezze dietetikusunkat!

Kalkulátorok

Receptek

(hirdetés)

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Ajánló