Az egyedi méltányossági eljárás kiváltását szorgalmazzák az onkológusok

Daganatok.hu 2012. november 10.
Megosztás:

Az egyedi méltányossági eljárás kiváltását szorgalmazzák az onkológusok és az Országos Egészségbiztosítás Pénztár (OEP) is - írja a Weborvos beszámolója. A Magyar Klinikai Onkológiai Társaság (MKOT) kongresszusán lezajlott OEP-kerekasztalon Bidló Judit, az OEP ártámogatási főosztályvezetője, prof. dr. Bodoky György onkológus főorvos, az MKOT kongresszus elnöke és dr. Gajdácsi József, az OEP egészségügyi főigazgató-helyettese vett részt.

"Szakmai szempontból én lennék a legboldogabb, ha megszűnne az egyedi méltányossági eljárás, és e terápiák biztosítására egy átláthatóbb finanszírozási struktúrát vezethetnénk be, amely a betegek esélyegyenlőségét is jobban szolgálná" - jelentette ki Bidló Judit, az OEP ártámogatási főosztályvezetője pénteken a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság (MKOT) kongresszusán rendezett OEP-kerekasztal megbeszélésen.

"Amikor valaki arról beszél, hogy egyedi méltányosságba befogadott egy terápiát az egészségbiztosító, fogalomzavarban van: ide nem lehet befogadni terápiát, mert az egyedi méltányosság nem egy finanszírozási forma, hanem a rendszernek egy kényszermegoldása egyes szituációk kezelésére" - folytatta Bidló Judit.

Bidló azt tartaná jó megoldásnak, ha befogadási eljáráson menne keresztül minden gyógyszer, amely során egységesen dönteni lehet arról, hogy egy terápiát minden rászoruló megkapjon vagy senki sem. Hangsúlyozta: a jelenlegi gazdasági helyzetben nem látja reálisnak, hogy egy európai törzskönyv megszerzése után Magyarország az országok között elsőként tudna finanszírozni korszerű, új készítményeket - írja a Weborvoson megjelent beszámolójában B. Papp László, a Rákgyógyítás portál főszerkesztője.

Nem valószínű, hogy rövid időn belül megszűnne az egyedi méltányossági eljárás

A szakorvosok részéről sok kritika éri a méltányossági eljárásokat. Amint a jelenlévő gyakorló orvosoktól elhangzott, sokszor packázásnak, időhúzásnak érzik az eljárás adminisztrációs terheit és időtartamát, ami egy rákbeteg esetében különösen súlyos kérdés.

Válaszként elhangzott: az OEP különösen az első és kezdődő terápiáknál van nehéz helyzetben, mert ha a nagyon korlátos méltányossági kasszából egy betegnek megadnak egy terápiát, gondoskodni kell egyrészt annak a folytatásáról is, másrészt más betegek is jogosan kérhetnék ugyanazt. Az egyedi méltányossági eljárás kiváltásával egyébként egyetértett prof. dr. Bodoky György onkológus főorvos, az MKOT kongresszus elnöke is. Bidló Judit ugyanakkor megjegyezte: egyelőre nem látja reálisnak, hogy rövid távon megszűnjön ez a metódus.

Dr. Gajdácsi József, az OEP egészségügyi főigazgató-helyettese azt mondta: az egészségbiztosító szemszögéből az onkológiai terápiákat prioritásként kezelik. Azonban rögtön hozzátette: nagy kihívást jelentenek az utóbbi években megjelent költséges biológiai terápiákról szóló finanszírozási döntések, ám ez nem magyar probléma, világszerte küzdenek ezzel a finanszírozók.

Gajdácsi József nemcsak a finanszírozásba való befogadást tartja kardinális kérdésnek, hanem azt is, hogy milyen technika szerint finanszírozzanak egy adott kezelést, mert ez befolyásolja azt is, hogy mennyire kontrollálható a felhasználás és az eredményesség.

Nyilvánossá kellene tenni, hogy az OEP-nek hány forintot ér meg egy életév

Bodoky György felvetette: miután a finanszírozási döntések költséghatékonysági számításokon alapulnak, nyilvánossá kellene tenni, hogy az egészségbiztosító számára jelenleg hány forintot ér meg egy életév, mert meglátása szerint ezzel sokkal átláthatóbbak lennének a döntések és valódi társadalmi párbeszéd indulhatna meg a kérdésről, hogy mire mennyit költsön az ország.

Az OEP jelenlévő szakemberei a felvetésre azt válaszolták: csak árnyaltan, adott szakmacsoportokon belül érdemes megközelíteni ezt a kérdést, s összehasonlításokat tenni. Példaként hozták fel azt a néhány hónappal ezelőtti precedenst, amikor sajtónyilatkozatokban beszéltek a viszonylag kevés beteg enzimpótló kezelésére, illetve vérfaktor-készítményeire fordított milliárdokról, ami "nem érdemi párbeszédet indított el a kérdésről, hanem minden lehetséges szinten tiltakozási hullámot váltott ki."

A fórumon sok szó esett az onkoteamek egységesítésének kérdéséről is. Az OEP részéről felvetették, hogy terveik szerint a terápiás és finanszírozási döntésekben a jelenleginél nagyobb szerepet szánnának az onkoteameknek. Az OEP vezetői hangoztatták fogadókészségüket a szakmai véleményekre.

A Magyar Klinikai Onkológiai Társaság szerdától szombatig tartó tudományos kongresszusán a finanszírozási kérdéseken túl a tudományos vizsgálatok, a célzott onkológiai terápiákkal szerzett tapasztalatok játsszák a főszerepet. A tudományos társaság több mint 150 tudományos előadással és a poszterszekciókkal is ahhoz akar hozzájárulni, hogy az országban minél egységesebb kezelési elvek mentén történjenek a kezelések, s szakmai konszenzus alakulhasson ki a vitás kérdésekben.

Forrás: Weborvos

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Ajánló