A hazai onkológusok egy része évente 150-250 beteg kezelésében is részt vesz

PET/CT vizsgálat egy magyar kórházban (Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI)PET/CT vizsgálat egy magyar kórházban (Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI)
Daganatok.hu 2017. május 5.
Megosztás:

A Magyar Nemzet cikke szerint nincs elég orvos, hogy megtöltsék a daganatos betegeket kezelő csoportokat, ezért több hazai kórházban is hiányosak a betegek kezelésében döntést hozó onkoteamek.

Az onkoteamek feladata többek között, hogy a daganatos megbetegedés diagnózisa után, de még a kezelés megkezdése előtt megtervezze és menedzselje a betegutat, ideértve a teljes körű diagnózishoz szükséges vizsgálatok meghatározását, illetve a terápiás terv felállítását.

Ha a betegség előrehaladása során bármi indokolja, akkor a terápiás tervet a beteggel újra kell tárgyalnia, ellenőriznie kell a terápia eredményességét, ha kell, döntenie kell a műtéti beavatkozás idejéről és kiterjesztéséről, a sugárterápia főbb jellemzőiről, irányáról, a gyógyszeres kezelésről.

Elő van írva az is, hogy milyen szakorvosok legyenek tagjai az onkoteamnek: részt kell benne vennie legalább egy klinikai onkológusnak, egy molekuláris patológiai hátterű patológusnak, egy radiológusnak, egy sugárterápiás szakorvosnak, az adott daganat sebészi ellátását végző szakorvosnak, a daganat lokalizációja szerinti szervrendszer ellátásában kompetens nem sebész szakorvosnak, illetve a beteg saját szakorvosának - már ha az előbbi szereplők egyike sem az.

Ha a beteg ezt nem ellenzi, akkor véleménynyilvánítási joggal az onkoteamben részt vehetnek az érintett szakmák szakorvosjelöltjei és rezidensei, valamint az onkoteam szervezője. A társaság adott esetben kiegészülhet egyéb szakemberekkel is, így például ápolóval, gyógyszerésszel, a beteg háziorvosával, pszichológussal, rehabilitációs szakemberrel.

Az onkoteamek miatt is nagyon leterheltek a magyar onkológusok

A daganatos betegeket - az egészségügyi szolgáltatások nyújtásához szükséges szakmai minimumfeltételekről szóló rendelet alapján - csak a fentebb ismertetett onkoteamek döntése alapján lehetne kezelni. "Sok ellátóhelyen azonban mutatóban sincsenek azok a szakorvosok, akik ehhez kellenek, így lehetőség szerint más kórházakból érkeznek a specialisták. A beteget viszont akkor is kezelni kell, ha ezt nem tudják megoldani" - írja a Magyar Nemzet cikkében Szabó Emese.

A cikk szerint emiatt ma sok olyan onkológus van, aki az onkoteamek miatt rója hetente, kéthetente az országot és olyan vidéki, főképp megyei kórházakba látogat, ahol onkológiai betegeket kezelnek, de nincs elég szakember. Egyikük-másikuk évente 150-250 beteg kezelésében is részt vesz, miközben saját munkahelyén is ellátja feladatát, ahol ezres nagyságrendben születnek évente az onkoteamdöntések - írja a cikk.

Inkább kevés helyen kellene jó erőforrásokat koncentrálni

"Komoly probléma, hogy az ellátás még ma is szét van forgácsolva. Pedig Magyarország nagyon pici ország, így inkább kevés helyen kellene jó erőforrásokat koncentrálni, mintsem mindent szétszórni. Nagyon korlátozottak a fizikai és szakmai erőforrások, az eszközök, amelyek a korszerű ellátáshoz szükségesek. Ilyen például a laparoszkópos sebészet vagy a sugárterápiás készülék. Ezeket a nagy értékű eszközöket nem lehet mindenhol biztosítani, pedig a daganatos betegeket olyan helyeken kell ellátni, ahol az esélyeik azonosak. Viszont erről a kórházak közti hatalmas különbségek miatt ma nem beszélhetünk. Az országban sok olyan helyen nyúlnak daganatos beteghez, ahol messze nincsenek meg a szükséges feltételek, illetve a szakmai tudás" - mondta az újságnak egy névtelenül nyilatkozó szakember. 

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.