Csökkenhet a jövőben az elérhető gyógyszerek száma? - A Magyar Onkohematológiai Betegekért Alapítvány közleménye

Daganatok.hu 2017. szeptember 18.
Megosztás:

"Ha mindaz bekövetkezik, amit a NEAK hivatalosan kommunikált felénk, akkor az visszalépés lesz a tavalyi befogadásokhoz képest. Ez a versenyfokozó intézkedés csökkenteni fogja az elérhető gyógyszerek számát, szűkíti a terápiás palettát. A betegek szempontjából egy ilyen döntés elfogadhatatlan, hiszen sérülne az egyénre szabott orvoslás elve, a nyertes hatóanyagon kívül más terápia nem lenne elérhető és nem lenne megvalósítható az optimális kezelési sorrend sem" - írja a Magyar Onkohematológiai Betegekért Alapítvány közleménye a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) tervezett lépéseire reagálva.

A Magyar Onkohematológiai Betegekért Alapítvány (MOHA) az idei Limfóma Világnap kapcsán a gyógyszerellátás problémáira és az új közbeszerzési rendszer veszélyeire hívja fel a figyelmet, valamint összefogásra buzdítja a betegszervezeteket.

A MOHA tavaly év végén üdvözölte azt a döntést, melynek értelmében intézményi keret nyílt arra, hogy az onkohematológiai, prosztata- és tüdőrákos, melanómás betegek hozzájussanak olyan rég várt terápiákhoz, melyekre addig nem, vagy csak korlátozott körben, egyedi méltányossági engedély útján volt lehetőség. Kéri Ibolya, a betegszervezet elnöke ezt akkor előremutató lépésnek, jó iránynak nevezte és reményét fejezte ki, hogy a folyamat nem áll meg és további gyógyszerek kerülnek befogadásra.

A MOHA tavasszal a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőhöz (NEAK) fordult, mivel betegeiktől folyamatosan érkeztek jelzések arról, hogy a terápiájuk adminisztratív okok miatt szünetel. "Az átállás a tételes finanszírozásra lassan ment és gondok voltak a centrumlistával, amit jeleztünk a NEAK-nak. Jelenleg a legnagyobb probléma az, hogy már több intézményben elfogyott az október 31-ig megszabott gyógyszerkeret, így a megkezdett terápiákat nem tudják folytatni, az új betegek kezelésének megkezdését pedig halasztják. Ez a késlekedés a betegek életkilátásait egyértelműen rontja és komoly teherként nehezedik az orvosokra is. Reményeink szerint az új tenderkiírásnál emelni fogják a keretet, addig pedig áthidaló megoldást biztosítanak az intézményeknek."

A betegszervezet tájékoztatást kért a a NEAK-tól a jövő évi gyógyszer-beszerzésekről, mellyel kapcsolatosan azt az írásos tájékoztatást kapta, hogy az azonos hatástani csoportba tartozó termékek között vaklicitet hirdetnek és közülük egy hatóanyagot választanak, amely finanszírozott lesz.

"Ha mindaz bekövetkezik, amit a NEAK hivatalosan kommunikált felénk, akkor az visszalépés lesz a tavalyi befogadásokhoz képest. Ez a versenyfokozó intézkedés csökkenteni fogja az elérhető gyógyszerek számát, szűkíti a terápiás palettát. A betegek szempontjából egy ilyen döntés elfogadhatatlan, hiszen sérülne az egyénre szabott orvoslás elve, a nyertes hatóanyagon kívül más terápia nem lenne elérhető és nem lenne megvalósítható az optimális kezelési sorrend sem. A kiválasztás során kizárólag a hatóanyagokat és az árukat hasonlítanák össze, figyelmen kívül hagyva a mellékhatásprofilt, a tolerálhatóságot, az életminőségre gyakorolt hatást. Ezek mind olyan fontos kérdések, amelyek befolyásolják a beteg terápiahűségét, együttműködési hajlandóságát. Az orvosi döntés szabadsága is súlyosan sérülne, hiszen a terápiás opció leszűkülne egyetlen hatóanyagra." (A versenyfokozó intézkedéssel a hematológiai terápiák köre nem érintett - a szerk.)

A MOHA együttműködést kezdeményez más betegszervezetekkel, hogy közösen keressék a megoldást arra, miként tudják megakadályozni a tervezett intézkedést. "Egy ilyen döntés meghozatala előtt elengedhetetlen a széles körű egyeztetés az érintett betegszervezetekkel és a szakmai társaságokkal. A mi célunk az, hogy minden beteg, a megfelelő időben, a megfelelő kezelésben részesüljön, hiszen így érhető el a legjobb terápiás eredmény."

(MOHA)

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Ajánló