Májáttétes betegeknek segít a KPS Molekuláris Diagnosztikai Központ új alkalmazása

Daganatok.hu 2014. november 5.
Megosztás:

A KPS Molekuláris Diagnosztikai Központ "iMET" néven olyan applikációt fejlesztett ki, amellyel a májáttétes - elsősorban vastagbéldaganatos - betegek orvosai ingyenes, online konzíliumot kérhetnek a hazai hét vezető májsebészeti centrum szakértőitől. Dr. Peták István - a KPS tudományos igazgatója - a Magyar Klinikai Onkológusok Társaságának kongresszusán (2014. november 13-15.) mutatja majd be a szakmának az applikációt.

Az iMET egy távkonzíliumi lehetőség, amely életeket menthet: a májáttétes betegeknél - ha nem lehetséges a májáttétek műtéti eltávolítása - az ötéves túlélési esély jelenleg 5%. Ha viszont sikerül eltávolítani az áttétet, az ötéves túlélési esély akár tízszeresére, vagyis 50%-ra is nőhet.

Az eljárás nagyon sok beteget érinthet Magyarországon, hiszen évente 5000 ember hal meg vastagbélrákban. Az alkalmazás nemcsak a vastagbélrák, hanem más daganatok májáttétei esetében is hasznos lehet.

Hogyan és miben segít az iMET alkalmazás?

Az applikáció célja, hogy egy májáttétről minél hamarabb kiderüljön, hogy műthető-e vagy sem. A rendszerhez a betegek orvosai és a kiválasztott sebészeti centrumok férhetnek hozzá. Az eljárás lényege, hogy ha valakinél az országban vastagbélrák-máj áttétet diagnosztizálnak, akkor minden esetben lehetőség legyen rá, hogy a májsebészetben jártas specialisták döntsenek arról, hogy lehetséges-e az áttét műtéti eltávolítása.

Az iMET applikáció segítségével:

  • a háziorvos felviszi a beteg CT felvételét a rendszerbe,
  • erről párhuzamosan értesítést kap 7 hazai kiemelt centrum,
  • a speciális szaktudású sebészek véleményezik és valamennyi helyről visszaküldik a szakvéleményt a rendszerbe,
  • a kezelőorvos így gyorsan dönthet a műthetőségről, majd a megfelelő sebészi centrumba utalhatja a beteget vagy elkezdheti a gyógyszeres kezelést.

Nem kell személyes konzultációra utazni

Az alkalmazás megjelenése előtt a májáttétes betegek személyesen vettek részt az ország különböző pontjain elhelyezkedő konzultációkon. Az utazás nemcsak megterhelő volt számukra, de óriási időveszteséget is okozott, ami jelentősen csökkentette a túlélési esélyeiket.

Az iMET-nek köszönhetően viszont a beteg és kezelőorvosa akár már néhány órán belül megfelelő sebészt találhat az ország bármely területéről. Az alkalmazás segítségével az is elkerülhető, hogy a beteg - a földrajzi tartózkodásából adódóan - ne kapjon megfelelő műtéti kezelést.

Az iMET tehát életeket menthet: alkalmazásával nem fordulhat elő, hogy egy műthető beteget ne műtsenek meg, és ezzel elveszítse esélyét a gyógyulásra.

Molekuláris diagnosztikai konzultáció a sebészi távkonzultáció mellett

A sebészi távkonzultáción kívül molekuláris diagnosztikai konzultációt is kínál az alkalmazás.
Ha a sebészek úgy ítélik meg, hogy a májáttét jelenleg nem műthető, de látnak esélyt a daganat zsugorítására, akkor a legfontosabb teendő a legmegfelelőbb, célzott, személyre szabott kezelés kiválasztása.

Az iMET segítségével egy helyen lehet hozzáférni a sebészi konzultációhoz és a molekuláris diagnosztikai vizsgálatokhoz. A molekuláris diagnosztika segítségével ugyanis eldönthető, hogy a daganat érzékeny-e valamilyen kezelésre vagy rezisztens. Az is kiderül, hogy a daganat pontosan milyen kezelésre érzékeny vagy rezisztens. A kritikus döntési helyzetekben a molekuláris információ és a képalkotó diagnosztikai információ együtt segíti az orvos helyes döntését.

Miért éppen a májáttétes betegek?

A KPS Molekuláris Diagnosztikai Központ választása nem véletlenül esett a májáttétes betegek megsegítésére. Bár egyre több célzott gyógyszeres kezelés áll rendelkezésünkre, és ezek egyre hatékonyabbak a daganatok növekedésének megállításában, az esetek többségében - egy átmeneti sikeres kezelés után - a daganat ismét kiújul.

Ennek oka, hogy olyan új mutációk jelennek meg, amelyek rezisztenciát okoznak az eddig használt célzott kezelés tekintetében. A folyamat nagyon hasonlít az antibiotikumok esetére: az első generációs antibiotikumokra már rengeteg rezisztens baktérium jelent meg, ezért folyamatosan újabb és újabb hatóanyagokat fejlesztenek.

A beteg számára a végső, biztos gyógyulást jelenlegi tudásunk szerint a daganatos sejtek sebészi eltávolítása jelentheti. Rendkívüli fontos tehát, hogy a műtét minden olyan esetben megtörténjen, amikor fennáll a lehetőség. Amikor a daganat sebészi eltávolítása - a nagysága miatt - nem lehetséges, sokszor célzott gyógyszeres kezeléssel vagy sugárterápiával tudják műthetővé zsugorítani.

A vastagbéldaganatoknál az áttétek leggyakrabban a májban jönnek létre. A máj nagy részét - 2/3-át - el lehet távolítani anélkül, hogy az életünkbe kerülne. De nem műthető a daganat, ha például ezek az áttétek hozzánőnek az aortához vagy a rekeszizomhoz. Ilyen esetekben zsugorítással lehet újra műthetővé tenni a betegeket.

Egy szemléletes példa a tipikus döntéshelyzetekre

A sebész azt mondja, hogy a műtét nagy kockázatot jelent, hiszen a máj kétharmadát el kellene távolítani. Ezért először ajánlatos lenne zsugorítani a méretét.

Ebben az esetben lehet a zsugorítás mellett dönteni, viszont az is kiderülhet, hogy a daganat mégsem zsugorodik, hanem tovább nő. Ekkor végleg elveszíthetjük a beteg gyógyításának lehetőségét.

Ilyenkor ajánlatos alkalmazni a molekuláris diagnosztikai vizsgálatokat, hiszen ezekkel megállapítható, hogy a daganat érzékeny lesz-e a zsugorító kezelésre vagy sem.

A molekuláris vizsgálatok alapján kiderülhet, hogy:

  • jobb döntés az azonnali műtétet vállalni a kockázatával együtt, mert a daganat nem érzékeny a zsugorító kezelésre és csak tovább nőne,
  • mindenképp alkalmazzuk a zsugorító kezelést, mert a daganat nagyon érzékeny rá, csökkenni fog a mérete, így egy kisebb műtét is elég lesz.

(KPS Molekuláris Diagnosztikai Központ)

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Ajánló