Oncompass Medicine: globális onkológiai információs központtá alakul a KPS Molekuláris Diagnosztikai Központ

Peták István, az Oncompass Medicine tudományos igazgatója és Frédéric Ollier vezérigazgató (CEO)Peták István, az Oncompass Medicine tudományos igazgatója és Frédéric Ollier vezérigazgató (CEO)
Daganatok.hu 2015. február 3.
Megosztás:

Frédéric Ollier - a Sanofi multinacionális óriásvállalat volt elnökhelyettese, a Sanofi Hungary és Chinoin korábbi vezérigazgatója - visszatért Budapestre, és vezérigazgatóként (CEO) vette át az Oncompass Medicine néven globális onkológiai információs központtá alakuló KPS Molekuláris Diagnosztikai Központ vezetését.

A KPS az elmúlt években folyamatos innovációval tette lehetővé, hogy a betegek Magyarországon is hozzáférjenek a legkorszerűbb diagnosztikai módszerekhez, és azokhoz az információkhoz, hogy milyen genetikai elváltozások felelősek a daganat kialakulásáért.

A cég az elmúlt két évben már arra koncentrált, hogy a molekuláris genetikai elváltozásokat összekapcsolja a személyre szabott, célzott terápiás lehetőségekkel. Ebből a célból Oncompass néven egy olyan orvosi, bioinformatikai rendszert fejlesztett ki, amely egyfajta onkológiai iránytűként, a diagnosztikát összeköti a gyógyítással.

Az Oncompass a molekuláris diagnosztika eredménye alapján megkeresi, hogy a világon létezik-e az adott genetikai elváltozásra, személyre szabott, célzott terápia, és ezt az információt hozzáférhetővé teszi a beteg és kezelőorvosa számára. Sőt - a világon egyedülálló módon - a terápia eléréséhez szükséges gyakorlati segítséget is megadja a betegeknek.

A KPS célja a legendás ex-igazgató szerződtetésével, hogy a központ legújabb innovatív fejlesztései a világon minden daganatos beteghez eljussanak. Frédéric Ollier Magyarországon a Sanofi-aventis Zrt. és a Chinoin Zrt. vezérigazgatójaként ismert: a rendkívül sikeres gyógyszeripari vezető irányítása alatt a vállalat óriási fejlődésnek indult, Ollier 2007-ben a magyar gazdaságért kifejtett munkájáért rangos magyar állami kitüntetésben is részesült.

A cég új irányvonala szervesen összefügg Frédéric Ollier megjelenésével, aki globális vállalatstratéga ismeretei mellett speciális gyógyszeripari tapasztalatokkal is rendelkezik. Az Oncompass Medicine néven létrehozott új cégcsoport nemzetközi tőkebevonással jött létre: fejlesztési központja Budapesten működik, de már több országban (Svájc, Németország) is leányvállalatot hozott létre.

A KPS Molekuláris Diagnosztikai Központ - a hazai és a regionális molekuláris diagnosztikai feladatok ellátására - az Oncompass Medicine cégcsoporton belül működik tovább.

A beteghez kell keresni a gyógyszert

Frédéric Ollier nagy problémának látja, hogy a világon csak a betegek kis része fér hozzá a drága gyógyszerekhez, ezért is tekinti missziójának, hogy az információáramlás segítésével a gyógyszerkutatás költségei csökkenjenek, így a betegek az egész világon könnyebben férjenek hozzá az új, célzott készítményekhez.

A KPS új CEO-jának az információ szabadsága mellett az átláthatóság is rendkívül fontos, amely a gyakorlatban nem a gyógyszerhez keresi a beteget, hanem a beteghez a gyógyszert - ehhez az elképzeléshez az Oncompass rendszer nyújtja a legmagasabb szintű megoldást.

Forrás: Oncompass Medicine

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Ajánló