Globális probléma a rákgyógyszerek magas ára

David J. Kerr professzor (Fotó: MKOT.hu)David J. Kerr professzor (Fotó: MKOT.hu)
Daganatok.hu 2017. március 2.
Megosztás:

Vannak onkológiai gyógyszerek, amelyek a magyar betegek számára elérhetők, az angoloknak viszont nem, ott ugyanis az erre hivatott testület úgy értékelte: nem hasznosak annyira az adott terápiák, mint amennyibe kerülnek - nyilatkozta a Rákgyógyítás Magazinnak David J. Kerr, az Európai Klinikai Onkológiai Társaság (ESMO) korábbi elnöke.

A Nagy-Britanniában, Kínában, Koreában és az USA- ban egyaránt aktív, a világ vezető véleményformáló onkológusai között számon tartott professzor még tavaly, a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság 2016. novemberi kongresszusára érkezett Budapestre, ahol a hazai orvostársaság tiszteletbeli tagjává avatták.

A professzor megjegyezte: óriási különbségek vannak az országok egészségügyi költségvetésében, ám az egész világon probléma, hogyan szabjanak határt a kiadásoknak. Nem elegendő, ha egy több ezer dollárba kerülő terápia 6 hetet tud hozzáadni egy beteg életéhez, ez nem érdemi előrelépés, csak felemészti az egészségügyi forrásokat. A hatékonyság és a mellékhatások mellett nem lehet tehát figyelmen kívül hagyni a gyógyszerek árát sem, ám fontos, hogy a döntések átláthatók legyenek és a betegek is tudjanak róla.

David J. Kerr utalt rá, hogy a betegek egy részét feleslegesen kezelik, mert sok esetben nem tudni, kinél várható érdemi eredmény egy terápiától. Hangsúlyozta: szélesebb körben hozzáférhetővé kellene tenni olyan biomarkereket, amelyek előre tudják jelezni egy terápia hatékonyságát egy adott betegnél. A hatástalan kezelés ugyanis rossz a betegnek, másrészt pazarlás. Amint jelezte, a molekuláris genetika személyre szabottabbá teheti a gyógyítást, magas költségei pedig az általa megspórolt kiadások révén megtérülhetnek.

A professzor szólt arról is, hogy a rákbetegek civil szervezetei sokszor nem elég hatékonyak ahhoz, hogy érdemben képviselni tudják a tagjaik érdekeit. A betegeknek szóló üzenetként megfogalmazta: bárhol a világon, ahol egy ember szembenéz a rák diagnózisával, ugyanazon megy keresztül. Fontosabb ez a hasonlóság és sorstársközösség, mint bármely más különbség nyelvi, kulturális, életmódbeli vagy vallási téren. Megjegyezte: Ázsiától Európán át Amerikáig a tudományos világ azon dolgozik, hogy megoldásokat találjon - olvasható a Rákgyógyítás Magazinban.

(MKOT)

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.