Gyógyulj Velünk Egyesület: ne szűkítsék a célzott kezelések alkalmazásának körét!

Daganatok.hu 2012. december 13.
Megosztás:

Vastagbélrákos és végbélrákos betegek ezrei halhatnak meg korábban, ha változatlan formában lép életbe az emberi erőforrások miniszterének rendelettervezete, amelyet kétnapos (!) véleményezési határidővel tettek közzé a minisztérium honlapján december 11-én. Az emésztőszervi daganatos betegeket képviselő Gyógyulj Velünk Egyesület a rákbetegek és családtagjaik nevében tiltakozik, mert a korszerű célzott onkológiai kezelések alkalmazásának szűkítése sokuk számára azt jelenti: hamarabb meg fognak halni.

Komor intézkedéscsomagot küld az Emberi Erőforrások Minisztériuma a rákos betegtársainknak és családjaiknak karácsonyra, ha a december 11-én közzétett rendelettervezet a jelenlegi formában életbe lép. A jogszabálytervezet szerint csak azok az előrehaladott vagy áttétes vastagbélrákos és végbélrákos betegek kaphatnának ezentúl első vonalban - tehát a kezelés elején - célzott onkológiai kezelést, akik a terápiától "potenciálisan operábilissá válhatnak."

Ez magyarra lefordítva azt jelenti: akiknek előrehaladottabb vagy áttétes stádiumú daganata miatt nincs esélye a műtétre, azoktól azt a reményt is elvennék, hogy krónikus rákbetegként minél tovább együtt élhessenek a szeretteikkel - a célzott kezeléseket ők ugyanis csak akkor kaphatnák meg, ha a hagyományos kemoterápiát követően már rosszabbodott az állapotuk.

A célzott biológiai kezelések a vastagbélrákos betegek egy részének esélyt adnak arra, hogy daganatuk műthetővé váljon. Betegtársaink nagyobb részénél viszont sajnos nem érhető el teljes gyógyulás, ők abban bízhatnak, hogy a korszerű kezelések révén hosszabb életet nyerhetnek, ezáltal tovább dolgozhatnak, megérhetnek fontos családi eseményeket.

Ma Magyarországon minden vastagbélrákos beteg bízhat abban, hogy a kórházban vagy klinikán megadják neki a hosszabb túlélés esélyét. A célzott terápiák körét nem szűkíteni, hanem az újabb lehetőségekkel bővíteni kell, hogy a terápiás paletta szélesedésével mind több betegtársunknak esélye legyen a jó életminőségben megélhető, hosszabb túlélésre, a személyre szabott kezelésre. A minisztérium viszont most a ma meglévő életesélyét is szűkíteni tervezi a sorstársainknak.

Évente 9 ezer embernél találnak vastagbélrákot Magyarországon, 5 ezer a halálos áldozatok száma. Az érintett betegtársainknak sajnos nincs esélyük a teljes gyógyulásra, de arra még igen, hogy közöttünk éljenek. Az érintett családok nevében kérjük: ne vegyék el ezt az esélyt tőlük!

Dr. Szegő László
Gyógyulj Velünk Egyesület
(06-30) 651-5196
info@gyve.hu

* * *

Onkológiai kezelések visszavonása - Lehetséges? (2012. 12. 12.)

Rendkívül fontos rendelettervezet került fel a kormány honlapjára, melynek véleményezésére két nap áll rendelkezésre. A rendelettervezet onkológiai kezelések visszavonását tartalmazza számos olyan jelenlegi és leendő betegtársunkat érintő esetben, akik vastag- és végbélrák előrehaladott fázisában élnek.

Az egyesület 13-án ki fog adni erről egy állásfoglalást (ez az állásfoglalás olvasható feljebb - a szerk.), melyben kifejezzük nagyon határozott elutasító véleményünket.

A rendelettervezet elérhető az index.hu erről szóló cikkében lévő linken, a tervezet címe: Az egyes egészségbiztosítási tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról szóló EMMI rendelet tervezete.

Kérem a Tisztelt egyesületi Tagtársakat és Családtagjaikat és minden, a téma iránt érzékenységet mutató Honfitársam, hogy fokozott figyelemmel és körültekintéssel kövesse az eseményeket! A témával egyelőre az index.hu foglalkozik, az Inforádió, és a holnapi állásfoglalásunk kapcsán vélhetően minél több más orgánum is.

Üdvözlettel,
Szegő László
GYVE elnök

* * *

Kapcsolódó anyagok:

Nem kaphatnak drága kezelést a reménytelennek ítélt rákbetegek - az Index cikke

Onkológiai kezelések visszavonása - Lehetséges? - a történésekkel kapcsolatos friss hírek a Gyógyulj Velünk Egyesület honlapján

Az egyes egészségbiztosítási tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról szóló EMMI rendelet tervezete - az EMMI honlapján olvasható jogszabálytervezet és kapcsolódó anyagainak letöltése (ZIP formátum, 2,58 MB)

A jogszabálytervezet letöltése PDF-ben 

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Ajánló