Ingyenes a koronavírusteszt, ha a háziorvos rendeli

MTI 2020. szeptember 20.
Megosztás:

A koronavírus kimutatását célzó PCR-tesztért azoknak kell majd fizetniük, akiknek a saját döntése, hogy elmennek a mintavételre. Amennyiben a tesztelést háziorvos, kórház vagy hatóság rendeli el protokoll alapján, akkor továbbra sem kell majd fizetni.

A kabinet a héten arról döntött, hogy hatósági árat vezet be a PCR-tesztre. Ez 19 500 forint lesz, ami tartalmazza a mintavétel és a vizsgálat díját is - mondta a kormány Facebook-oldalára feltöltött videóban Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára.

Fontos tudnivaló, hogy amennyiben a tesztelést háziorvos, kórház vagy hatóság rendeli el protokoll alapján, akkor továbbra sem kell majd fizetni. Az államtitkár megjegyezte, hogy eddig 580 ezer mintát vettek Magyarországon, jórészt ingyenesen.

A hatósági ár azokra fog vonatkozni, akik önszántukból kérnek PCR-tesztet, például hogy külföldről hazatérve két negatív eredménnyel "kiszabaduljanak" a hatósági házi karanténból.

A koronavírus-tesztek fajtáiról itt olvasható egy mindenre kiterjedő és jól érthető összefoglaló: Minden, amit tudni kell a COVID-19 tesztekről

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Ajánló