Kiváló onkológiai centrum lett a Szent László Kórház

Prof. Dr. Bodoky György, a Szent László Kórház onkológiai osztályának vezető főorvosaProf. Dr. Bodoky György, a Szent László Kórház onkológiai osztályának vezető főorvosa
Daganatok.hu 2018. január 8.
Megosztás:

Az Egyesített Szent István és Szent László Kórház Onkológiai Centrumának munkáját ismerték el nemrég a "Kiváló Onkológiai Centrum 2017." kitüntető díjjal.

A "Kiváló Onkológiai Centrum 2017." díjat a Medicina Fórum alapította, az eredményt a Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetsége (MOTESZ) stratégiai partnerségével szervezett konferencián hirdették ki Budapesten. A 2017-es győztest prof. dr. Tímár József, a Semmelweis Egyetem II. számú Patológiai Intézet igazgatója jelentette be: a díjat prof. dr. Bodoky György, a Szent László Kórház onkológiai osztályának megalapítója, a ma már egyesített centrumként, kiemelt onkológiai ellátóhelyként működő központ vezető főorvosa vette át.

- Az elismerés annak a mintegy hatvan munkatársamnak szól, akik nap mint nap a betegek érdekében dolgoznak a fekvőbeteg osztályon, az ambulancián vagy a centrumhoz tartozó hospice részlegen. Az osztályunk viszonylag kicsi, 38 ágyas, ennek ellenére Magyarország egyik legnagyobb forgalmú onkológiai ellátóhelye. Nemcsak a területünkhöz tartozó budapesti betegeket fogadunk, hanem az ország minden részéből érkeznek pácienseink. A centrumban évente 6 ezer fekvőbeteget és 30 ezer ambuláns beteget látunk el - adott összegzést Bodoky György.

Nemcsak alkalmazzák, alakítják is az orvostudományt

A díj indoklásában elhangzott: az osztály az ország egyik orvosszakmai és tudományos központja. A centrumban nemcsak alkalmazzák a legkorszerűbb terápiás protokollokat, hanem aktív részesei a hazai szakmai ajánlások kidolgozásának is. Az osztály orvosainak azáltal is közvetlen rálátása van az onkológiai kutatások élvonalára, hogy folyamatosan számos beteget kezelnek nemzetközi klinikai gyógyszervizsgálat keretében, amikor a még rutinszerűen nem alkalmazott, új hatóanyagokat kaphatja meg a páciensek egy része.

Itt működik a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság titkársága, a Klinikai Onkológia című országos tudományos folyóirat szerkesztősége. Számos onkológiai tankönyv, sok orvostovábbképző szimpózium és kongresszus megszervezése fűződik az osztályhoz. A centrummal együtt dolgozó Daganatos Betegek Gyógyításáért és Rehabilitációjáért Alapítvány adja ki az országos Rákgyógyítás Magazint, működteti a havonta több mint 100 ezer látogatást regisztráló Rákgyógyítás.hu internetes oldalt is. Az onkológia adott szakmai segítséget a mára országosan elismertté vált Gyógyulj Velünk Egyesület elindulásához is. A Tűzmadár Házban a betegek pszichológiai, fizikai és szociális rehabilitációját segítik.

Kihívások betegeknek, dolgozóknak

Míg az ellátott betegek nagy száma egyik oldalról nagy teljesítmény, a betegek ebből gyakran a zsúfoltságot tapasztalták meg. Nem tagadja ezt az osztályvezető főorvos sem, sőt önkritikusan hozzáteszi: a betegellátás körülményei éppúgy, mint az ambulancia és a fekvőbeteg osztály állapota is hosszú éveken át méltatlan volt a betegekhez és az osztály dolgozóihoz egyaránt.

- Óriási kontraszt volt tapasztalható az épületek, kórtermek, várók állapota és az osztály szakmai munkájának színvonala között. A betegek bizalma révén mindig túlnőtte a centrum a kapacitásbeli kereteit, így mindig több betegünk volt, mint amennyit megerőltetés nélkül el tudtunk volna látni. Tudjuk, hogy a tumultus rendkívül megterhelő a nehéz betegség terhét cipelő pácienseink és kísérőik számára. Nagyon sok türelmet kívánt az orvosoktól, az ápolóktól és az osztály minden munkatársától is nap mint nap az adott keretek között dolgozni - fogalmazott Bodoky György.

A helyzet 2017-ben gyökeresen megváltozott, amikor a kórházon belül új épületbe költözött a centrum. Gördülékenyebb lett a betegellátás, javultak a várakozás körülményei, tágas, világos, a korábbinál kisebb ágyszámú kórtermeket, modern kemoterápiás kezelőket alakítottak ki, javultak az orvosok és ápolók munkafeltételei is. Több helyiség légkondicionált, a betegeknek internetet és számítógépeket is biztosítanak a kezelések idejére, az épületben az alkotók adományai révén egy kortárs művészeti galériát alakítottak ki, a centrum mellett pedig az Esterházy Péter Emlékpark szolgálja a feltöltődést.

Az onkológiai centrum története, munkája, munkatársai megismerhetők a 2017-ben megjelent "Gyógyítás és tudomány az onkológián - és azon túl" című kötetből, amely ide kattintva ingyenesen letölthető.

(Forrás: Rákgyógyítás)

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Ajánló