Korai hozzáférés az onkológiai készítményekhez Magyarországon

Daganatok.hu 2018. november 26.
Megosztás:

A magyarországi ellátási gyakorlat alapján kijelenthető, hogy mind az egyedi méltányosság szerinti támogatásnak, mind a klinikai vizsgálatoknak kiemelt szerepük van az innovatív terápiák korai finanszírozásában, azonban szükséges a fenntartható gyógyszerfinanszírozás érdekében a fennálló szűk keresztmetszetek feloldása már rövid távon is - írja a Medical Online elemező cikke.

Innovatív onkológiai terápiák "kezdeti támogatása" Magyarországon

Egy új originális készítmény sikeres kifejlesztését és törzskönyvezését követően a gyártó dönthet úgy, hogy "szabad piacon", társadalombiztosítási támogatás igénylése nélkül forgalmazza a gyógyszerét, valamint kérelmezheti a termék közfinanszírozását. Nagyértékű, innovatív készítmények esetében ez utóbbi a jellemző gyakorlat.

Az új készítmények közfinanszírozásának biztosítása egy többlépcsős, hatóságilag kontrollált folyamat, ahol a kezdeti szakaszok transzparensek, a későbbi szakaszokat ugyanakkor számos esetben a határidők hiánya jellemzi. Ebből adódóan Magyarországon a kérelem benyújtásától a készítmény támogatott formában történő forgalmazásáig onkológiai gyógyszerek esetén akár 1,5-2 év is eltelhet (onkológiai készítmények esetében 792 nap, míg ritka betegségek készítményei esetében 612 nap volt a kérelem benyújtásától a befogadásáig eltelt maximális idő az elmúlt 5 évet figyelembe véve nem számítva egy adott készítmény többszöri tb. támogatási kérelmének benyújtását), egyes esetekben a többszöri kérelembenyújtás okán az átfutási idő elérte és eléri akár a 3-5 évet is. Megjegyezzük, az újonnan kifejlesztett onkológiai terápiák is egyre inkább a ritka betegségek gyógyszeres kezeléséhez hasonlítanak (személyre szabott diagnosztika, speciális terápiás területek okán).

Az EFPIA 2017. évi értékelése alapján az EMA által 2017. évig törzskönyvezett gyógyszerkészítmények mindösszesen 37%-a volt elérhető támogatással Magyarországon, ezzel a "hozzáférési aránnyal" az Európai Uniós országok között az utolsó harmadban helyezkedünk el. [2]. Fontos kiemelni, az EFPIA elemzése a 2018. októberi befogadásokat (Magyar Közlönyben megjelent, 2018. október 12-i kihirdetést) megelőzően készült. 

A bemutatott adatok azért is kiemelt jelentőségűek, mivel a gyors hozzáférés biztosítása különösen fontos olyan terápiás területeken, mint pl. az onkológia, ahol a progresszió megelőzése, vagy késleltetése kritikus a beteg gyógyulása és állapota szempontjából.

Magyarországon a formális támogatásban még nem részesülő, legkorszerűbb onkológiai készítményekhez a betegek jelenleg jellemzően kétféle módon férhetnek hozzá:

1) Egyedi méltányosság útján, amely a már törzskönyvezett, de még nem támogatott terápiákra vonatkozik és a finanszírozás a NEAK-on (Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő) keresztül történik;

2) Klinikai vizsgálatokon keresztül, amely a még törzskönyvezés előtt álló készítményekhez biztosít térítésmentes hozzáférést úgy, hogy a beteg gyógyszerköltségét a fejlesztő cég állja. Ezáltal a gyógyszercég nemcsak javítja a betegek túlélését és/vagy életminőségét, hanem a NEAK számára is jelentős megtakarítást képez.

A vázolt két finanszírozási/hozzáférési technika (egyedi méltányosság, illetve klinikai vizsgálatok) mindegyike alkalmas a gyors és a beteg számára minimális önköltséggel járó hozzáférés biztosítására, ugyanakkor lényeges differencia, hogy míg a terápiás költséget az egyedi méltányosság esetében alapvetően a NEAK finanszírozza (2017-ben 10 milliárd forint az onkológiai készítmények esetében), addig a klinikai vizsgálatoknál ezt teljes egészében a gyógyszercég fedezi.

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Ajánló