Népszerű a Betegszervezetek Akadémiája

Daganatok.hu 2016. november 3.
Megosztás:

Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete azért hozta létre a Betegszervezetek Akadémiáját (BETA), hogy az egészségvédelemmel, betegek jogaival, fogyatékos üggyel, tartósan beteg emberek vagy más betegek érdekeivel foglalkozó magyarországi civil szervezetek fejlesztését segítse. Szeptemberben útjára indult a betegszervezetek számára ingyenes BETA oktató program sorozata, aminek lezajlott a második rendezvénye is.

A hatékony gyógyításhoz és az eredményes gyógyuláshoz elengedhetetlen hogy a betegek tájékozottabbak és tudatosabbak legyenek egészségügyi kérdésekben, amihez a betegszervezetek lehetnek az egyik legfontosabb partnerek. Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) megalakulása óta folyamatosan törekszik a betegszervezetekkel ápolt kapcsolatok megerősítésére Magyarországon. Ennek egyik eredményeként 2016-ban egy új, különleges kezdeményezést indított útjára BETegszervezetek Akadémiája (BETA) címmel. A program tudományos partnere a Semmelweis Tudományegyetem, míg szakmai partnerei a Nemzeti Betegfórum valamint a Betegszervezetek Magyarországi Szövetsége és az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet.

A BETegszervezeti Akadémia első képzési napjára 2016. szeptember 29-én került sor "Forrásteremtés a mindennapokban. Elmélet és gyakorlat." címmel. Az eseményen 61 betegszervezeti képviselő vett részt az ország egész területéről. Egy szakértői előadásban esett szó a pályázati források (pl. Norvég Alap, EU, MagnetBank, pafi.hu) leghatékonyabb kihasználásáról, ahol az elméleti kérdések mellett sok, a gyakorlatban is jól használható ismerettel gazdagodhattak a résztvevők. Ezt követően a betegszervezet és egy gyógyszergyártó együttműködése került a fókuszba, majd egy sokat próbált betegszervezeti vezető osztotta meg tapasztalatait a pályázatok írásának nehézségeivel kapcsolatban. A rendezvény zárásaként a korábban már előadó forrásteremtési szakértő tartott "szakmai gyakorlatot".

A második képzési 2016. október 26.-án zajlott le "Önkéntesség, szervezetfejlesztés és hálózatfejlesztés. Elméleti és gyakorlati útmutatók." címmel. A betegszervezetek menedzselése a képzést megelőző felmérés során sokkal nagyobb probléma volt, mint ahogy azt előzetesen gondolták a szervezők. Ennek bizonyítéka a rendezvényen résztvevő több, mint 60 betegszervezet is. Az oktatáson szakértő előadók foglalkoztak a hatékony szervezetfejlesztéssel, és az önkéntesek menedzsmentjével a gyakorlatban, valamint bemutatták az orvostanhallgatók önkéntesként történő bevonását, és az egyik legnagyobb országos betegszervezet hálózatépítési gyakorlatát is. A napot a kapcsolatok építését és fejlesztését célzó speciális "gyakorlatok" zárták. Összességében elmondható, hogy a betegszervezetek örömmel, és nagy számban vettek részt a képzésben, amit az eddig kapott visszajelzések alapján a legtöbben hiánypótlónak tartanak.

A program weboldalán a regisztrált betegszervezetek számára már elérhetőek az egyes előadások, valamint a hozzájuk kapcsolódó oktatási segédanyagok, hiszen az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete azokra is gondol, akik szívesen vesznek részt egy távképzésben, de nem tudnak jelen lenni az egyes rendezvényeken.

(VM.komm Kommunikációs Tanácsadó Iroda)

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.