Alacsony sugárdózisú CT-vel korai stádiumban mutatható ki a tüdőrák

Daganatok.hu 2012. augusztus 28.
Megosztás:

Napjainkban kiemelt jelentősége van azoknak a diagnosztikai eljárásoknak, amelyek a már kialakult betegségek célzottabb diagnózisát, a megelőző szűrővizsgálatokkal pedig a betegségek időbeni felismerését segítik. A budapesti Pozitron Diagnosztika Központban az alacsony dózisú CT vizsgálattal végzett tüdőszűrés leletét 3 munkanapon belül készítik el, és a páciens állandó lakóhelye szerinti illetékes tüdőszűrő állomásra is eljuttatják postai úton, amivel igazolható a tüdőszűrésen való részvétel.

A tüdőszűrésben - a röntgenképek részletszegény felvételei miatt - egyre inkább az alacsony sugárdózisú CT vizsgálat kerül előtérbe. Ennek oka, hogy a CT vizsgálat során a tüdő egészéről sokkal pontosabb, részletgazdagabb képet kapunk. A hagyományos mellkasi röntgenvizsgálatok alkalmával a tüdő egy része korlátozottan vizsgálható, mert a rávetülő anatómiai képletek - vagyis a sugár útjában lévő rekeszizom, valamint a szív és a nagyerek árnyékolása - nem teszik lehetővé a tüdő teljes átvizsgálását, nehezítve ezzel a pontos diagnózist.

A CT működési elve igen egyszerű. Az eljárás során a gép néhány milliméter vékony szeleteket képez a test tengelyére, így a képletek nem vetülnek egymásra. A modern sokszeletes CT berendezések képesek alacsony sugárdózissal is dolgozni. Ezekkel a készülékekkel - egyetlen lélegzetvételnyi idő alatt - az egész mellkasról (tüdő, szív bordák, stb.) részletes felvételsorozatok készíthetőek.

A CT a nem daganatos tüdőbetegségeket is kimutatja

Az eljárásnak - gyorsasága mellett - további nagy előnye, hogy a röntgenfelvételen kis méretük miatt nem látható gócok, daganatok is felismerhetők. Ezáltal olyan daganatos betegségek is észlelhetők korai, tehát még jól kezelhető fázisban, mint például a tüdőrák. Ez egy hatalmas áttörés, hiszen a tüdőrák előfordulását és halálozási arányát tekintve Magyarország a világelsők között van. A vizsgálattal ezen kívül a nem daganatos eredetű tüdőbetegségek diagnosztizálására is lehetőség nyílik.

A hagyományos mellkasi röntgenfelvétel átlagos sugárdózisa nagyjából 0,05 mSv (millisievert, sugárzási dózis). Az alacsony dózisú tüdő CT terhelése ennél némileg magasabb, nagyjából 1 mSv körüli értéket jelent. Ez sem túl magas azonban, hiszen a valamennyiünket érintő éves kozmikus háttérsugárzás nagyobb ennél, mintegy 2,4 mSv.

Kiknek javasolt az alacsony dózisú CT vizsgálat elvégzése?

Tekintettel az alacsony dózisú CT és a hagyományos mellkasröntgen sugárterhelése közötti különbségre, a CT-vel történő szűrővizsgálat elsősorban dohányosok, leszokott, de korábban rendszeres dohányosok, daganatos családi kórelőzményű páciensek, illetve a fokozott porártalomnak kitett páciensek számára ajánlható.

A budapesti Pozitron Diagnosztika Központban a tüdőszűrést alacsony dózisú CT vizsgálattal azon 35 év feletti páciensek vehetik igénybe, akik rendelkeznek a kötelező évenkénti mellkasröntgen behívóval vagy orvosi beutalóval. Az orvosi leletet 3 munkanapon belül készítjük el, és vállaljuk, hogy a páciens állandó lakóhelye szerinti illetékes tüdőszűrő állomásra is eljuttatjuk postai úton, amivel igazolható a tüdőszűrésen való részvétel.

A Pozitron-Diagnosztika Központ szolgáltatásai: PET/CT rákdiagnosztika, Cardio-CT szívkoszorúér vizsgálat, Szív-PET, UH-vizsgálatok (nyaki erek duplex, valamint hasi-, kismedencei szervek és lágyrészek vizsgálata), hagyományos CT vizsgálatok, komplex kardiológiai kivizsgálás (EKG, UH, Doppler, terheléses vizsgálatok), Alzheimer-kór korai diagnosztikája, neurológiai szakambulancia, labordiagnosztika (prevenció, kardiológia, hormonpanel, PSA, allergiavizsgálatok), menedzserszűrések.

További információkért (ár, a vizsgálat helye, jelentkezés) kattintson ide! 

* * *

Kapcsolódó anyagaink:

CT-vel hatékonyabban szűrhető a tüdőrák, mint röntgennel
Dr. Barta Péter és dr. Losonczy György - a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikájának munkatársai - az Orvosi Hetilapban megjelent tanulmányukban a tüdőrák szűrésének aktuális helyzetét tekintették át. A cikk részletesen tárgyalja azoknak a vizsgálatoknak az eredményeit, amelyek az alacsony dózisú CT hatékonyságát elemezték a tüdőrák korai felismerésében.

Húsz százalékos halálozáscsökkenés tüdőrákban a CT-nek köszönhetően 
A népegészségügyi szűrővizsgálatok sikerének fontos mutatója, hogy alkalmazásuk mennyivel csökkenti az adott betegség halálozási arányát. Tüdőrák esetén egyelőre vita tárgya, hogy a CT-vizsgálatok valóban képesek-e a mortalitás csökkentésére, egy átfogó elemzés azonban megmutatta, hogy ez igenis lehetséges. "Az eredmények úttörő jellegűek, és gyökeresen megváltoztatták a tüdőrák szűrésével és megelőzhetőségével kapcsolatos negativisztikus álláspontot" - írják az amerikai Nemzeti Rák Intézet 2011-es vizsgálatáról a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikájának orvosai.

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Ajánló