Jöhet élet a rák után? - A Rákgyógyítás 2012. őszi lapszáma

Daganatok.hu 2012. október 30.
Megosztás:

Megjelent a Rákgyógyítás Magazin 2012. őszi kiadása. Az ingyenes, hirdetések nélküli lap fókuszában a rák utáni élet áll: vállalhat-e még gyermeket egy daganatos betegségen fiatal korában átesett nő vagy férfi? A rákbetegeknek kell-e tartaniuk attól, hogy a betegségüket vagy az arra való hajlamukat továbbadják gyerekeiknek? A lapnak az onkológiai ellátás helyzetéről nyilatkozik az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) főigazgató-helyettese, s az újságban több rákbeteg sorstárs is megszólal: elmondják, betegségük mellett miért vállalják fel, hogy kiállnak önmaguk és betegtársaik helyzetének javításáért.

A daganatellenes terápiák során figyelemmel kell lenni a kezeléseket követő életre, életminőségre is, a fiatalabb betegeknél ennek pedig része az is, hogy ha egy mód van rá, megőrizzük a termékenységet, s biztosítsuk a későbbi gyermekvállalás lehetőségét - vallja dr. Ungár László nemzetközi hírű sebész-nőgyógyász-onkológus professzor, aki a Rákgyógyítás Magazinban részletesen feltárja milyen lehetőségek adottak, s milyen korlátokat kell figyelembe venni egy gyermekvállalással összefüggő döntés meghozatalakor. Ugyancsak erről beszél, de már a daganatos beteg férfiak vonatkozásában dr. Baki Márta onkológus főorvos, kitérve arra is, mennyi időt kell várni a kezeléseket követően a gyermeknemzéssel.

Nemcsak a gyermekvállalás előtt állóknak, hanem minden daganatos betegnek felmerül a gondolataiban: miért lett vajon beteg, s továbbörökített-e rákra való hajlamot a gyerekeibe? Amint dr. Falus András, a Semmelweis Egyetem Genetikai, Sejt és Immunbiológiai Intézetének professzora a lap hasábjain elmagyarázza, a tumorokat okozó génhibák nemcsak a szülőktől származhatnak, hanem szerzett károsodások is lehetnek, s az öröklődési dilemmák megítélésekor nem elég csak a géneket vizsgálni, a család életformáját is górcső alá kell venni.

Betegek, orvosok és az egészségügy valamennyi szereplője számára érdekes a dr. Gajdácsi Józseffel, az OEP főigazgató-helyettesével készült interjú, amelyben a Rákgyógyítás Magazin a legégetőbb kérdésekkel szembesíti a szakembert: miért kell olykor hónapokat várni a képalkotó vizsgálatokra? Min múlik, hogy melyik gyógyszerek lesznek és maradnak elérhetők? Mikor kerülnek új rákgyógyszerek Magyarországra? Hogyan forintosítják a finanszírozásban az életet?

Nemcsak a fizikai erőnlét megtartásáért és a lelkierő megőrzéséért küzdenek a betegek, hanem az anyagi ellehetetlenülés, a szegénység ellen is - derül ki a lap riportjából, amelyben az emésztőszervi daganatos betegeket összefogni igyekvő Gyógyulj Velünk Egyesület rákbeteg alapítói beszélnek saját küzdelmükről és terveikről, s szó esik arról is, hogyan segíthetnek a szociális munkások a betegeknek, hogy legalább enyhíteni lehessen az anyagi gondokon, amelyek a betegség miatt sokszor egyenesen kilátástalan helyzetbe sodornak családokat.

A Daganatos Betegek Gyógyításáért és Rehabilitációjáért Alapítvány által kiadott, a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság tudományos partnerségével, a www.rakgyogyitas.hu portállal együttműködésben 15 ezer példányban megjelenő ingyenes, s hirdetéseket sem közlő Rákgyógyítás Magazin elérhető az onkológiai centrumokban és betegszervezeteknél. Orvosi rendelőknek, egyesületeknek és magánembereknek egyaránt lehetőségük van a postai megrendelésre is. Mindössze egy felbélyegzett válaszborítékot kell küldeni a szerkesztőség 6723 Szeged, Építő u. 3/a címére. A szerkesztőség azt kéri, hogy a megrendelők pontosan megcímzett, a postákon megvásárolható közepes, A/5-ös méretű, zöld színű, súlykorlátozás nélküli "postakész" válaszborítékot adjanak postára. Akik több borítékot küldenek, azok számára az újabb lapszámokat automatikusan megküldi a kiadó. Betegklubok több lapszámot is igényelhetnek, s a lehetőségekhez képest a kiadó a korábbi lapszámokat is biztosítja.

További információ:

B. Papp László lapszerkesztő
www.rakgyogyitas.hu
rakgyogyitas@gmail.com
(06-30) 261-8789

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.