Tudjanak a betegek is a klinikai vizsgálatokról - a Rákgyógyítás 2013. tavaszi száma

Daganatok.hu 2013. április 29.
Megosztás:

Nem pusztába kiáltott szó a betegjogi képviselők megkeresése, a panaszláda nem süllyesztő - szögezi le dr. Novák Krisztina, az Országos Betegjogi Központ főigazgatója a Rákgyógyítás 2013-as tavaszi számában, amelyben gyakorlati példákon keresztül mutatják be, hogy az egészségügyi adminisztráció mely területein számíthatunk a betegjogi képviselőkre. Nyilatkozik dr. Ruzsa Ágnes, a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság új elnöke is, aki szerint nyilvánosnak kellene lennie, hogy melyik onkológiai centrumban milyen új, a napi rutinban még nem alkalmazott hatóanyaggal folynak klinikai vizsgálatok.

"Legyen nyilvános, melyik onkológiai centrumban milyen új, a napi rutinban még nem alkalmazott hatóanyaggal folynak vizsgálatok, hogy ezáltal a páciensek könnyebben tájékozódhassanak arról, saját betegségükkel összefüggésben bárhol az országban van-e aktuálisan lehetőségük bekapcsolódni tudományos tanulmányba" - fogalmazza meg a Magyar Klinikai Onkológiai Társaságnak (MKOT) a közeljövőre vonatkozó egyik legfontosabb célkitűzését dr. Ruzsa Ágnes, az orvosszakmai szervezet új elnöke.

A kaposvári kórház klinikai onkológiai centrumát vezető főorvos a lapnak adott interjúban arról is beszél: a betegeket fel kell vértezni, hogy reálisan értékelhessék a sokszor méregdrágán kínált, alternatívnak mondott kezeléseket, azok kockázatait is.

Minden kutatás azt támasztja alá, hogy az életmód meghatározza a daganatos betegségek kockázatát, s a rákbetegségek egy jelentős hányada elkerülhető vagy legalábbis egy-két évtizeddel elodázható lenne, ha egészségesebben élnénk. A Rákgyógyítás összeállításából kiderül: daganatos betegként sem mindegy hogyan élünk, mennyire vigyázunk önmagunkra.

A rákbetegeknek az erőnlétén, úgy a fizikai, mint a mentális állapotán javíthat a gyógytorna, illetve a komplett fizioterápia, de csak akkor, ha az személyre szabottan, az orvossal egyeztetve történik, mert ami hathat, az árthat is. A daganatos betegekkel dolgozó Kapitány Zsuzsanna, a Semmelweis Egyetem Fizioterápia Tanszékének adjunktusa segít támpontokat találni ezen a sokszor ellentmondásosan megítélt területen.

Sehol se legyenek elárvult betegek! - vallják az emésztőszervi daganatos betegekért létrejött Gyógyulj Velünk Egyesület tagjai, akik rámutatnak: idehaza még mindig jellemző, hogy gyenge a civil szféra, ezért kell, hogy minél több beteg és családtag megtapasztalja, milyen erő rejtőzik az összefogásban, s milyen sok segítséget tud nyújtani egy sorstársközösség.

Hol és hogyan lehet hozzájutni az újsághoz?

A lapot a Daganatos Betegek Gyógyításáért és Rehabilitációjáért Alapítvány adja ki a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság (MKOT) tudományos partnerségével, a www.rakgyogyitas.hu portállal együttműködésben. Amint B. Papp László főszerkesztő hangsúlyozza, a 15 ezer példányban megjelenő ingyenes, s hirdetéseket sem közlő Rákgyógyítás Magazin elérhető országszerte az onkológiai centrumokban és betegszervezeteknél, de lehetőség van a postai megrendelésre is.

A postai megrendeléshez egy felbélyegzett válaszborítékot kell küldeni a szerkesztőség 6723 Szeged, Építő u. 3/a címére. A szerkesztőség a megrendelőktől megcímzett, a postákon megvásárolható közepes, A/5-ös méretű, zöld színű, súlykorlátozás nélküli "postakész" válaszborítékot kér. Akik több borítékot küldenek, azoknak az újabb lapszámokat automatikusan megküldi a kiadó. Betegklubok több lapszámot is igényelhetnek, s a lehetőségekhez képest a kiadó a korábbi magazinokat is biztosítja.

További információ:

B. Papp László főszerkesztő
www.rakgyogyitas.hu
rakgyogyitas@gmail.com
(06-30) 261-8789

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.