Betegszerepek színpadon és a valóságban - Rákgyógyítás 2015. nyár

Daganatok.hu 2015. július 15.
Megosztás:

Hernádi Judit és Hegyi Barbara egy onkológián játszódó színdarab kapcsán nyilatkoznak betegségről, életről és halálról a Rákgyógyítás Magazin 2015. nyári kiadásában. Az ingyenes, s hirdetéseket sem közlő országos magazin szól az onkológiai terápiák értékéről, fókuszba kerül az immunonkológia és az onkopszichológia is.

- Mivel az életemről van szó, ahhoz, hogy dönteni tudjak, minden információt és lehetséges kimenetelt ismernem kell, a halálosat is - mondja Hernádi Judit a Rákgyógyítás Magazin 2015. nyári lapszámában. - Nem kell ahhoz, daganatos betegnek lennem, hogy daganatos beteg asszonyt alakítsak, ahogyan megerőszakolt nőnek vagy gyilkosnak sem kell lennem ahhoz, hogy megerőszakolt nő vagy gyilkos legyek a színpadon - folytatja. - Csak egyre kevésbé sanszos, hogy bennünket megerőszakoljanak, a ráknak meg egyre nagyobb a kockázata! - vág közbe keserűen nevetve Hegyi Barbara. Az onkológián játszódó Happy Ending című színdarab főszereplői - Hernádi Judit és Hegyi Barbara mellett Bánfalvi Eszter és Fekete Györgyi -, valamint Gergye Krisztián rendező is interjút adott a Rákgyógyítás Magazin számára egészségről és betegségről, életről és halálról.

Mennyi egy onkológia terápia értéke? - tették fel a kérdést több tízezer orvos előtt az Amerikai Klinikai Onkológiai Társaság (ASCO) chicagói kongresszusán, s ezt a kérdést boncolgatja dr. Ruzsa Ágnes, a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság (MKOT) elnöke is a betegmagazinban. A laikusok nagyon sokszor félreértik mit jelent az immunterápia, s ezt gyakran kihasználják az immunrendszer erősítését ígérő termékforgalmazók. Az immunonkológiában segít közérthető módon eligazodni dr. Tímár József patológus professzor és dr. Maráz Anikó onkológus. A lelki egészség is az életminőség része - hívják fel a figyelmet az újság hasábjain onkopszichológusok - Rohánszky Magda, dr. Mailáth Mónika és dr. Molnár Mária -, akik saját munkájukról nyilatkozva igyekeznek eloszlatni a betegekben, hozzátartozókban - és sokszor a szakorvosokban is élő - tévhiteket az onkopszichológiáról.

A lap tömör írásokban mutat irányt a daganatsebészet szerepéről, a daganatok gyógyszerekkel szembeni érzéketlenségének kialakulásáról. Az újság állandó rovatában ezúttal arról ad magyarázatot mi a daganatos vérszegénység, az őrszem nyirokcsomó, a distressz és az adherencia, valamint a kiadvány beszámol a daganatos betegeket összefogó és képviselő civil szervezetek programjairól is.

A Daganatos Betegek Gyógyításáért és Rehabilitációjáért Alapítvány által megjelentetett ingyenes - a független betegtájékoztatás jegyében egyetlen hirdetést sem közlő - Rákgyógyítás Magazin országszerte eljut az onkológiai centrumokba és betegszervezetekhez, s válaszboríték küldésével ingyenesen meg is rendelhető. A lap kiadója prof. dr. Bodoky György, a fővárosi Egyesített Szent István és Szent László Kórház onkológiai centrumának vezető főorvosa, főszerkesztő B. Papp László egészségügyi szakújságíró. A 2008. óta negyedévenként megjelenő újság korábbi lapszámainak tartalma elérhető a Rákgyógyítás.hu nonprofit betegtájékoztató oldalon, a lap cikkei - késleltetve, ezzel biztosítva a nyomtatott kiadásnak exkluzivitást - a portálon online is megjelennek, ezáltal még szélesebb olvasói körhöz jutnak el.

További információk:

rakgyogyitas@gmail.com
www.rakgyogyitas.hu  

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.