Ne legyen több fájdalom! - Hospice világnap október 8-án

Fotó: Török LászlóFotó: Török László
Daganatok.hu 2016. október 7.
Megosztás:

Október 8-a a hospice és palliatív ellátás világnapja. Idén "Ne legyen több fájdalom!" a rendezvénysorozat mottója.

A Hospice és Palliatív Ellátás Világnapját, amely az 1984-ben alapított Help the Hospices nemzetközi szervezet kezdeményezésére jött létre, minden évben október második szombatján tartják. Az idei év hivatalos mottója "Living and Dying in pain: It doesn't have to happen", itthon a "Ne legyen több fájdalom" a programsorozat üzenete.

"A mottó minden évben más, nemzetközi üzenet, aminek fordításában van kis szabadkeze az egyesületnek. A miénk, tabukkal dúsított kultúránk által kicsit emészthetőbb talán. Azon dolgozunk, hogy még érintettsége előtt mindenki tudjon a lehetőségről, ha beüt a baj, ne legyen kérdés, hová fordulhat." - mondta Tápai Mónika, a Magyar Hospice-Palliatív Egyesület önkéntese. "Évente 32000 ember hal meg rákban, 8900-hoz jutottunk el tavaly.

Sokan nem tudják, mi a hospice, sokaknak csak egy házat, sokaknak a halált jelenti, de pont az életről szól, mert az ellátás sokrétű és emberhez méltó."

Sajnos még ma sem beszélünk eleget erről a témáról, pedig ez a lehetőség sokaknak nyújthatna segítséget. Éppen ezért nagyon fontosak az országosan megrendezésre kerülő rendezvények. Ezek segítenek felhívni a figyelmet a problémákra, segítenek megismerni a lehetőségeket, és legfőképpen ledönteni a halállal, haldoklással kapcsolatos tabukat. Egy igazán különleges program "Mozdulj a Hospice-ért!" elnevezésű megmozdulás, mely idén harmadik alkalommal kerül megrendezésre október 8-án, a hospice világnapján, a százhalombattai Csónakázó-tónál.

"Én közel 10 éve vagyok önkéntese az egyesületnek. Mindig is fontosnak tartottam az elesettek, a gyengék, a betegek védelmét. Mivel nem egészségügyi a végzettségem az önkéntességet az egyesületen belül nem a beteg ágya mellett töltöm, hanem a különböző rendezvények szervezését segítem. Először segítettem a "Méltóság mezeje" programját Százhalombattán, majd három évvel ezelőtt - édesanyám halálát követően -, az ötletem alapján valósulhatott meg az első jótékonysági tókerülő futás." - meséli munkájáról Mónika. "Bízok, bízunk abban, hogy e jeles esemény felhívja a figyelmet az életük végén járó, gyógyíthatatlan betegekre, az önkéntes segítségnyújtásra, a szerető gondoskodásra és az emberi méltóság megőrzésének fontosságára."

Mi is a hospice ellátás?

A hospice és a palliatív ellátás a súlyos betegek, elsősorban a daganatos betegek végstádiumban történő ápolását jelenti. Ilyenkor az ellátás célja az életminőség javítása, úgy, hogy a beteg testi és lelki szenvedéseit enyhítik, segítik a fizikai és szellemi aktivitását, ezzel együtt pedig a család és a hozzátartozókat is, hogy könnyebben viseljék a betegséget és később a gyászt.

A hospice ellátás persze nem keverhető össze a betegek otthoni ápolásával. ebben az esetben egy nagyon összetett, több szakember együttes munkájáról kell beszélnünk. Az ellátásban orvosok, ápolók, gyógytornászok, pszichológusok, szociális munkások, lelkészek, dietetikusok és önkéntes segítők vesznek részt, így mindenre kiterjedő segítséget tudnak nyújtani a beteg és a család számára is. A hospice ellátás történhet fekvőbeteg intézményekben. Ilyen mindennek megfelelő intézmény sajnos csak kevés található hazánkban, melyek önállóan, vagy egy kórház részeként működnek. Ezeken kívül lehetőség van az otthoni ellátásra is, amikor a beteget otthonában keresi fel a csapat vezetője, felméri mire van szüksége, és a szakemberek, segítők otthon a saját, megszokott környezetében nyújtanak segítséget a család számára.

A hospice mellett ismernünk kell a palliatív ellátás jelentését is. Ez a kínzó tüneteket enyhítő terápiás ellátások összessége. A hospice és a palliatív ellátás együttes feladata a betegek életminőségének javítása, szenvedéseinek enyhítése.

A hospice világnaphoz kapcsolódó eseményekről és az ellátásról a Magyar Hospice-Palliatív Egyesület oldalán tudhatsz meg többet: www.hospice.hu

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Ajánló