Rákmelók: Beliczay Zsófia kiállítása

Daganatok.hu 2019. október 16.
Megosztás:

Emlődaganatos betegsége által inspirált kiállítással jelentkezik Beliczay Zsófia, akivel még kemoterápiás kezelése alatt, tavaly nyáron készítettünk interjút. A textiltervezőként, keramikusként, valamint szobrászként is dolgozó fiatal művésznő installációi és tárgyai az október 22-ei megnyitóval kezdődően november 8-áig lesznek megtekinthetők a Fiatal Iparművészek Stúdiója Egyesület (FISE) galériájában Budapest szívében.

Zsófi betegségére két éve derült fény, azóta pedig már túl van a kemo- és sugárterápiás kezelésen és az emlőhelyreállító műtéten is. Ahogyan korábban fogalmazott, úgy érzi, hogy a betegségével egy feladatot is kapott, szeretné ráirányítani az emberek figyelmét, hogy az emlődaganat sajnos már a harmincas években, néha pedig még ennél is korábban megjelenhet a nők szervezetében. "Most már nagyjából jól vagyok, tudok a munkára koncentrálni, habár lassabb ütemben haladok, mint azelőtt, de így is van energiám, hogy a kiállításomra készüljek és a "régi" munkáimmal is foglalkozzak. Például a Belia néven futó egyedi sál kollekciómra, ami nem véletlenül idén rózsaszín színvilágot kapott a mellrák elleni küzdelem jelképévé vált szalaghoz hasonlóan. Természetesen ezekből is bemutatok párat a galériában. Az időm nagy részét szerencsére már, nem a kórházba járással töltöm, mert a kezelés részét képező több éves hormonkezelésnél tartok."

"A kiállítási lehetőséget a Fiatal Iparművészek Stúdiója Egyesület biztosítja számomra, amit ezúton is köszönök nekik. A sok kiállításra jelentkező alkotó közül többek közt rákmelóimnak szavaztak bizalmat az idén. Így most abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy egy belvárosi, számomra minden szempontból ideális galériában önállóan mutathatom be az elmúlt másfél évben készített alkotásaimat."

A kiállítás fő célja, hogy vizuálisművészeti eszközökkel inspirálja a nőket arra, hogy figyeljenek saját egészségükre, és a méhnyak szűrővizsgálata mellett ne hagyják ki a mellrákszűrést sem, ami 40 év feletti nők estében mammográfiásan is történik. "Annak ellenére, hogy az emlődaganatok a korábbi évtizedeknél magasabb arányban érintik a fiatal nőket is, sokszor hallom, hogy a szakemberek egy része elsőre szkeptikus azzal kapcsolatban, hogy valóban rosszindulatú betegség áll-e fenn egy panaszokkal érkező páciensnél. Mivel a korábbi hormonkezeléseim miatt az emlődaganat szempontjából már eleve a magasabb kockázatú csoportba tartoztam, így a szűrővizsgálatra is mindig elmentem. Mégis, az ultrahanggal már jóval korábban észlelni lehetett volna a betegséget, ha az általam említett fizikai elváltozások helyén alaposabb vizsgálat történik. Mindenkit arra buzdítok, ha problémát sejt, végeztesse el az ultrahangos és/vagy mammográfiás vizsgálatot akkor is, ha esetleg fiatalsága miatt nem a legkészségesebb bánásmódban részesül" - ad nyomatékot Zsófi az elmondottaknak.

"A műveimmel persze nemcsak a szűrések fontosságára szeretném felhívni a figyelmet, az alkotás abban is segít, hogy feldolgozzam a velem történteket. A kemoterápiás kezelés nemcsak fizikailag, hanem lelkileg is megterheli az embert: a nehezebb pillanatokban, hitemen felül sok energiát adott, hogy a betegségemmel kapcsolatos érzéseimet művészi formába tudtam önteni."

A kiállítást az építész és design és vizuálisművészet-tanár Mészáros Zsuzska nyitja meg. Zsuzska hozzám hasonlóan szintén átesett egy daganatos betegségen, a bőrrák egyik hamar áttétet képező fajtáján, a melanomán. Szerencsére egy rutin bőrgyógyászati vizsgálaton még időben észlelték a bajt, így két sebészi beavatkozással gyógyult. A szűrővizsgálatokon való részvétel fontosságát azonban, azóta is előszeretettel hangsúlyozza. Ehhez segítségképpen egy matricacsomaggal is előrukkolt, ami egy határidőnaplóba ragasztható figyelmeztető, vagy jutalmazó matricákból áll. Ezek itt megtekinthetők, illetve megvásárolhatók.

"Hozzám hasonlóan Zsuzska is művész, emellett pontosan átérzi, hogy milyen súlya van egy daganatos betegségnek, ezért kértem fel őt a kiállításom megnyitására. Továbbá ő is elkötelezett híve annak, hogy ne csak akkor forduljunk orvoshoz, amikor már súlyos tüneteink vannak, hanem még időben menjünk el a szűrővizsgálatokra, legyen az bőr, emlő, prosztata vagy vastagbél, mert baj estén így ússzuk meg a legkevesebbel!"

A megnyitó időpontja: 2019. október 22., kedd, 18 óra

A kiállítás helyszíne:
Fiatal Iparművészek Stúdiója Egyesület (FISE) Galéria, Budapest, Kálmán Imre u. 16.

Az esemény linkje:
https://www.facebook.com/events/547403199363215/

Ízelítők a kiállítási anyagból:

Útban a rákig!

A tejcsatornából kiinduló elváltozás a leggyakoribb mellrákfajta. A tejcsatorna metszetén végigkövethető, hogyan lesz a normál sejtállományból invazív ductális karcinóma, azaz beszűrődő emlőrák. 

A képeken a hat részből álló sorozat 2., 3. és 4. része látható

Új mell!

Ha már csak a teljes mell eltávolítása az egyetlen kiút a betegségből, akkor sem kell aggódni, mert ma már lehetőség van közel az eredeti mellforma műtéti helyreállítására. Ennek lépései installáció formájában mutatkoznak meg a kiállításon. 

Részletfotók két fázisból.

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.