Gyógyszer előrehaladott vastag- és végbélrákra

Daganatok.hu 2009. január 23.
  e-mail nyomtatás

Előrehaladott vastag- és végbélrákos betegek egy részénél hónapokkal meghosszabbítható a kiújulásig eltelt idő egy új gyógyszer alkalmazásával. A célzott biológiai terápia az ún. EGFR gátlás hatásmechanizmusával működik, és azok a betegek reagálhatnak jól a kezelésre, akiknél a KRAS nevű gén nem mutáns.

Olyan előrehaladott vastagbél-, illetve végbélrákos betegek kezelésében is hatékony lehet egy új gyógyszer, akiknél eddig a tüneti terápián kívül mást nem tudtak alkalmazni az orvosok. A készítmény már nem csak egyedi méltányosságban elérhető, megfelelő vizsgálatok után mindenkinek jár a finanszírozás.

A célzott biológia terápia az ún. EGFR gátlás hatásmechanizmusával működik, vagyis az epidermális hámszövet növekedését nagymértékben elősegítő receptorhoz, az EGFR-hez kötődik, ezt blokkolja, így akadályozza a daganat növekedését. Ez a módszer azoknál a betegeknél alkalmazható, akiknél kellően nagy számban mutatható ki az említett receptor, azonban ilyenkor további vizsgálattal kiszűrhetők azok a betegek, akik biztosan nem reagálnak majd a szerre.

Ha az ún. KRAS gén mutáns valakiben, nem használ a gyógyszer, ilyenkor nem elég az EGFR gátlása, ugyanis az ún. jelátviteli útban hiba, "onkogén" van. Sajnos a nem mutáns KRAS sem jelent biztos sikert: az eddigi klinikai vizsgálatokban az ilyen betegek mintegy 17 százaléka reagált pozitívan a terápiára - vélhetően további génmutációk miatt, amikből egyelőre igen keveset ismernek a kutatók.

Az eddig alkalmazott hasonló készítményhez képest az új szer egyik legnagyobb előnyeként azt emelik ki a szakemberek, hogy csak humán összetevőket tartalmaz, így kicsi az azonnali, súlyos allergiás reakciók valószínűsége és nem kell kiegészítő szereket adni mellé. Az életminőség szempontjából az is sokat jelent a betegeknek, hogy csak kéthetente kell egy egyórás infúziós kezelésre eljárniuk.

Még folyamatban vannak a korábbi stádiumokban való alkalmazásra vonatkozó klinikai vizsgálatok, az eddigi tapasztalatok igen biztatók: azoknál a nagyon előrehaladott állapotban lévő betegeknél, akik más gyógyszerre már nem reagáltak, négy hónappal sikerült növelni a kiújulásig eltelt időt.

e-mail nyomtatás

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.