Minden nap 40 ember szembesül vastagbélrákkal

Daganatok.hu 2016. április 11.
Megosztás:

Minden egyes munkanapon 40 ember tudja meg Magyarországon, hogy vastagbélrákja van, közülük húszan meghalnak a betegségben. Az egészségpolitika 2017-re ígéri, hogy lesz végre országos szintű vastagbélrák szűrőprogram, a daganatos betegek által alapított Gyógyulj Velünk Egyesület hangsúlyozza: nem csúszhat tovább a bevezetés.

- Évente 10 ezer ember szembesül idehaza vastagbélrákkal, tehát hétfőtől-péntekig minden egyes munkanapon 40 embert forráz le orvosa a diagnózissal. A 10 ezer emberből 5 ezren pedig meghalnak. Két évtizede zajlanak kisebb-nagyobb hatókörű szűrési modellprogramok, de az országos szintű vastagbélszűrés elindításával eddig minden kormányzat adós maradt. Minden egyes év késlekedés emberéletek ezreit követeli, ezért szeretnénk nyomatékosítani: az egészségpolitika legutóbb 2017-t jelölte meg céldátumként, ennél nem csúszhat tovább az átfogó, országos vastagbélszűrés megkezdése! - jelenti ki Lakos István, a Gyógyulj Velünk Egyesület - vastagbéldaganaton ugyancsak keresztülment - elnöke.

A Gyógyulj Velünk Egyesület a nemzetközi EuropaColon szervezettel együttműködve küzd azért, hogy minél többen eljussanak szűrővizsgálatra. Március volt a vastagbélrák elleni nemzetközi hónap, de a figyelemfelhívó mozgósítást nem lehet felfüggeszteni. Lakos István hangsúlyozza: mivel a vastagbélrák átlagban 10 év alatt fejlődik ki, az évi 10 ezer újonnan felfedezett beteggel számolva ez azt jelenti, hogy 100 ezer ember él közöttünk, akinek a vastagbelében már ma meg lehetne találni azt a polipot vagy kezdeti elváltozást, ami az életét fogja fenyegetni.

- Túl sok betegtársunkat veszítjük el, akiknek az életét megmenthette volna egy koraibb diagnózis. A célzott daganatellenes kezelések, tabletta és infúziók szerencsére elérhetők idehaza, így a gyógyíthatatlan sorstársaink életkilátásai is jelentősen javultak az utóbbi időszakban, ám a teljes gyógyulás reményét továbbra is az idejében elvégzett, sikeres műtét adhatja meg - hangsúlyozza Lakos István. Hozzáteszi: amíg elindulnak a népegészségügyi szűrővizsgálatok, a háziorvos bevonásával addig is bárki kezdeményezni tudja a vastagbélvizsgálatot. A legbiztosabb módszer a vastagbéltükrözés, ami akár bódításban vagy altatásban is elvégezhető, s rögtön a vizsgálat alatt el tudják távolítani a gyanús polipokat is. 50 év felett minden egyes nőnek és férfinak - akár van bármiféle panasza, akár nincs - indokolt a vizsgálaton részt venni, akinek a családjában pedig volt már hasonló betegség, annál már 40 év felett el kellene végezni a kolonoszkópiát. 

Vastagbélrákszűrés az Istenhegyi Klinikán

50 év felett tünetmentesen is mindenki számára javasolt a vastagbéltükrözésen való részvétel, ez a legbiztosabb módja ugyanis annak, hogy megelőzhető legyen a vastagbélrák lassú, sokáig gyakran teljesen észrevétlen kialakulása.

A vizsgálattól sokan a vele járó kellemetlenségek miatt tartanak, de ha egy valóban gyakorlott, sokéves rutinnal rendelkező szakemberrel végeztetjük a tükrözést, akkor altatás nélkül sem lesz mindez annyira kényelmetlen. Klinikánkon épp ilyen szakember vizsgálja Önt, ha pedig úgy dönt, hogy semmit nem szeretne érzékelni a tükrözésből, akkor ezt kérésére altatásban végezzük el.

Bejelentkezés és további információk
 

(hirdetés)

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.