Ezért fontos a minél precízebben elvégzett kolonoszkópia

Daganatok.hu 2012. szeptember 3.
Megosztás:

Az eddigi kutatások alapján egyértelműen tudható, hogy a vastagbélpolipok újbóli megjelenésének esélyei főként a korábban eltávolított polipok méretével, számával és szövettani jellemzőivel függnek össze. A vastagbélrák kialakulási valószínűségét tekintve eddig szintén inkább a polipok jellemzőire koncentráltak, most azonban kiderült, hogy ezeknél fontosabb előrejelző a kolonoszkópiás polipeltávolítás precizitása.

A vastagbéltükrözés (kolonoszkópia) célja, hogy az orvosok pontos képet kapjanak a vastagbél belső állapotáról, és így időben megelőzhetővé váljon a vastagbélrák kialakulása. A módszerrel minden kétséget kizáróan felismerhetőek a polipoknak nevezett elváltozások, amelyek a vastagbélrák megelőző állapotainak tekinthetőek. A polipok kezdetben jóindulatúak (ezek az úgynevezett adenómák), 5-10 év alatt azonban rosszindulatú rákos elfajulás alakulhat ki belőlük. A vastagbélrák megelőzésének kulcsa ezért a polipok időben történő eltávolítása.

Egy új kutatás most fontos információkkal egészítette ki a kolonoszkópia rákmegelőző szerepével kapcsolatos eddigi ismereteket. Hermann Brenner (Heidelberg Egyetem) és munkatársai arra voltak kíváncsiak, hogy a polipeltávolítást követően melyek azok a faktorok, amelyek a leginkább összefüggenek a vastagbélrák kialakulásának későbbi esélyeivel. Ennek megállapítására két betegcsoportot választottak ki: 155 betegnél tíz éven belül vastagbélrák jelent meg a kolonoszkópiás polipeltávolítást követően, 260 személynél (kontrollcsoport) viszont nem történt meg ugyanez, pedig korábban ők is átestek a vastagbélpolipok eltávolításán.

Az összes polipot célszerű eltávolítani

A legfontosabb eredmény, hogy azoknál, akiknél nem került eltávolításra a bélben kifejlődött összes polip, négyszer nagyobb eséllyel betegedtek meg vastagbélrákban, mint azok, akiknél az összes polipot precízen eltávolították. Fontos volt továbbá az is, hogy a pácienseknél megismételték-e a kolonoszkópiás vizsgálatot, öt évvel az első beavatkozást követően, ellenőrzési célzattal. Akiknél ez nem történ meg, háromszoros eséllyel betegedtek meg rákban azokhoz képest, akiknél az ajánlott módon sor került a megfelelő kontrollvizsgálatokra.

Számítottak persze a korábban eltávolított polipok tulajdonságai is. Ezek a faktorok azonban jóval kisebb mértékben növelték a rák későbbi megjelenési esélyét, mint a kolonoszkópiával összefüggő, imént említett két tényező. Az például, ha valakinél három vagy ennél több polip is jelen volt, csak egy kis mértékben emelte a rákkockázatot. Fontos volt még, hogy jelen volt-e az egy centiméteres átmérőnél nagyobb méretű polip, illetve tartalmaztak-e ezek a polipok bolyhokat vagy a normális szövetektől való nagyfokú eltérést (ez az úgynevezett diszplázia, lásd itt).

További kutatások kellenek a kis esetszám miatt

Az Annals of Internal Medicine című folyóiratban megjelent cikk pontos számadatai: 20,8%-ban vélhetően a polipok nem teljes körű eltávolítása volt az oka a vastagbélrák kialakulásának, 18,4%-ban pedig az öt éven belül esedékes, de elmaradt ellenőrző kolonoszkópiával lett volna megelőzhető a daganat. A polipok magas száma az esetek 5,1%-ában függött össze a vastagbélrák kialakulásával, 8,1%-ban pedig a polipok szövettani tulajdonságait hozták összefüggésbe a rákkialakulással.

Összességében, a rákos esetek 41,1%-a állt összefüggésben a kolonoszkópiás vizsgálat nem megfelelő precizitásával, illetve az ellenőrző vizsgálat elmaradásával, és csak 21,7%-ot tett ki a polipok jellemzőihez köthető daganatos esetek száma.

"Ezek az adatok rávilágítanak a kolonoszkópia precizitásának a fontosságára. Az orvosnak biztosra kell mennie abban, hogy a bélben kialakult összes polipot megfelelően eltávolította, ha pedig ez nem történt meg, később ellenőrzést, illetve újabb eltávolító beavatkozást érdemes végeznie. Mivel viszonylag kis esetszámú tanulmányról van szó, amely megfigyeléses jellegű volt, érdemes tovább kutatni, hogy milyen okai lehetnek a vastagbélrák megjelenésének azt követően, hogy egyszer már sok került az endoszkópos polipeltávolításra" - idézi Brennert a MedPage Today összefoglalója.

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Ajánló