Húsz év pilot után jövőre indul az országos vastagbélszűrés

Daganatok.hu 2016. július 11.
Megosztás:

Húsz év pilot után jövőre indul az országos vastagbélszűrés - írta a Medical Online cikke azt követően, hogy aláírták azt a több mint 6 milliárd forintról szóló, uniós támogatási szerződést, amelyből komplex népegészségügyi szűrővizsgálatokat finanszírozhatnak a jövőben.

A jövő év közepétől országosan elérhető, és központilag szervezett lesz az 50-70 közötti korosztály számára a kétlépcsős vastagbélszűrés, tovább növelik a védőnői méhnyakszűrések arányát, és erősítenek az emlőszűrés rendszerén is - írja a cikk az az Országos Tisztifőorvosi Hivatal szakmai konferenciáján a napokban elhangzott információkat idézve.

Most nem egy projektet indítanak, hanem hosszú évtizedeken és politikai ciklusokon átívelő szűrőprogramot, amelyben a célcsoport 60-70 százalékos átszűrtsége a méhnyak-, az emlő-, és a vastagbélszűrések esetében is egyaránt hatékony - mondta a konferencián Zombor Gábor volt egészségügyért felelős államtitkár.

Dr. Kovács Attila helyettes tisztifőorvos ehhez kapcsolódva elmondta: húsz éve futnak pilotvizsgálatok Magyarországon a vastagbélrák-szűrés hatásosságának elemzésére. A 12 pilotprogram, amelyben átlagosan az érintett területek lakosságának 46,7 százaléka vett eddig részt, alátámasztotta a szervezett szűrés bevezetésének szükségességét. A vastag- és végbéldaganatokat viszonylag későn ismerik fel, a betegek jellemzően a negyedik stádiumban fordulnak onkológushoz, emiatt kiugróan magas a mortalitás hazánkban.

A gasztroenterológusok és az onkológusok ugyan egyaránt amellett érveltek, hogy a primer kolonoszkópia drágább, de költséghatékonyabb módszer, mint a kétlépcsős szűrés, a szakpolitika mégis a kétlépcsős vastagbélszűrés bevezetése mellett döntött. Szentes Tamás országos tisztifőorvos szerint ezzel szintén olcsón és biztonságosan tudják majd kiszűrni a kockázati csoportba tartozókat.

A 50-70 év közötti lakosság vastagbélrákszűrése 2,6 millió főt érint: az ÁNTSZ 40-50 százalék körüli részvételi aránnyal, és mintegy 7 százaléknyi pozitív mintával számol. Ezeket az adatokat alapul véve minimum 83 ezerrel, maximum 104 ezerrel több kolonoszkópos vizsgálatra és 37-47 ezer polipektómiára lehet számítani országosan - hangzott el korábban a Magyar Gasztroenterológiai Társaság idei konferenciáján. A szakmai állásponttal szemben 30-40 ezer többlet-kolonoszkópiával számol most az ÁNTSZ - mondta erről Kovács Attila helyettes tisztifőorvos, hozzátéve, hogy a vizsgálatok 25 százalékánál polipektómiát, 4 százalékánál pedig vastagbélrákot állapítanak meg.

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal konferenciáján az is elhangzott, hogy a szervezett vastagbélrákszűréshez szükséges kapacitások hiányát például úgy lehetne pótolni, ha az állami intézményekben munkaidőn túl, illetve endoszkópos magán-cetrumokban is végezhetnék a vizsgálatokat. A szakemberek szerint - a megfelelő finanszírozás mellett - így akár 40-50 akkreditált centrumban lehetne minőségi endoszkópiát biztosítani a betegeknek.

A teljes cikk - amelyben további információk olvashatóak a tüdőrák felismerésére szolgáló és az az Országos Korányi TBC és PulmonológiaiIntézetben (OKTPI) kísérleti jelleggel már bevezetett alacsony dózisú spirál CT-vizsgálatokról, valamint a a védőnői méhnyakszűrési program erősítéséről is - a Medical Online oldalán olvasható: Húsz év pilot után jövőre indul az országos vastagbélszűrés

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.