Vastagbéltükrözés: érdemes rákérdezni a fájdalomcsillapítási lehetőségekre

Daganatok.hu 2016. február 23.
Megosztás:

Az altatásos vastagbéltükrözéshez vagy gyomortükrözéshez sokszor csak magánellátás keretében lehet hozzáférni, ugyanakkor a vizsgálattól tartók számára mindenképp érdemes a helyi szakrendelőben vagy kórházban rákérdezni, hogy milyen fájdalomcsillapítási lehetőséget tudnak nyújtani, illetve van-e lehetőség altatásra - javasolja dr. Csomós Ákos, a Magyar Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Társaság elnöke.

Sok tízezer vastagbéltükrözést végeznek évente országszerte a kórházakban, ám legtöbbször sajnos nem szűrésekre, hanem a már kialakult panaszok miatti kivizsgálásokra kerül sor.

50 év felett minden férfinak és nőnek indokolt lenne a vizsgálat elvégzése, a rákos elfajulásra hajlamos polipokat ugyanis évekkel a rák kifejlődése előtt el lehetne távolítani, ezzel pedig nagy eséllyel elkerülni a rákot. A vastagbéltükrözéstől viszont sokan félnek és sok embernek van rossz emléke a kolonoszkópiáról - ezért halogatják a vizsgálatot.

A belek levegővel való feltöltése okoz fájdalmat

A bélfalon belül alig van fájdalomérző receptor, viszont a belek levegővel való feltöltése, megfeszülése, a kolonoszkópos eszköz mozgatása görcsös, feszítő fájdalmat okozhat. Ez nem törvényszerű, hogy bekövetkezik: sok páciens van, akiknek nem okoz különösebb kellemetlenséget a vizsgálat, míg másoknál a panaszok miatt végig sem tudják vezetni az eszközt a vastagbélen.

"Ez függ a bélrendszer anatómiájától, kanyarulataitól, a bél esetleges gyulladásos betegségétől, a vizsgáló eszköz korszerűségétől, a vizsgálóorvos tapasztalatától és nagy mértékben a betegben munkálkodó félelemtől, aktuális lelkiállapotától is" - vázolja dr. Csomós Ákos, a Magyar Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Társaság elnöke.

A kórházakban, szakrendelőkben országszerte eltérő gyakorlat szerint nyújtanak ezekhez a beavatkozásokhoz bódítást, fájdalomcsillapítást vagy altatást. Sok múlik az adott intézmény gyakorlatán, kapacitásán, de a beteg informáltságán is.

Milyen módszerek léteznek a fájdalom elkerülésére?

- A legegyszerűbb, amikor tablettában vagy intravénás injekció formájában nyugtató, bódító gyógyszert adnak a páciensnek. Ez sok ellátóhelyen gyakorlat, mert nem kell hozzá aneszteziológus, az asszisztens is beadhatja, így viszonylag széles körben hozzáférhető. Előnye, hogy segíti az ellazulást és fájdalomcsillapító hatása is van, hátránya, hogy hatása egyénfüggő, sok betegnek ettől függetlenül fájdalmai vannak - magyarázza Csomós Ákos.

A legkíméletesebb eljárás egy korszerű hatóanyaggal történő altatás. Az ultragyors hatású altatószer 1-2 percen belül hat, így a vastagbéltükrözésből vagy a gyomortükrözésből a páciens semmit sem vesz észre, a szakorvos és az asszisztens munkáját pedig segíti, hogy a beteg nyugodt, ezáltal a vizsgálat is gördülékenyebben, gyorsabban elvégezhető.

"A tükrözést követően az altatószer 20 percen belül kiürül a szervezetből, így egy óra múlva a páciens jellemzően bármiféle mellékhatás nélkül folytathatja a napját. Annyi kitétel van, ami minden altatott betegre vonatkozik, hogy kísérővel kell érkezni a vizsgálatra és nem szabad az altatás után autót vezetni" - magyarázza a főorvos.

Kérdezzünk rá a lehetőségekre!

Csomós Ákos megjegyzi: az altatás a páciensnek és az orvosnak nyújtott előnyök ellenére sem terjedt el széles körben, mert kevés helyen van elegendő aneszteziológus szakorvos és szakasszisztens, aki biztosítaná az altatást, s fekvőbeteg-ellátásban külön finanszírozás sincs rá.

Az altatásos vastagbéltükrözéshez vagy gyomortükrözéshez ezért sokszor csak magánellátás keretében lehet hozzáférni. A vizsgálattól tartók számára ugyanakkor mindenképp érdemes a helyi szakrendelőben vagy kórházban is rákérdezni, hogy milyen fájdalomcsillapítási lehetőséget tudnak nyújtani, illetve van-e lehetőség altatásra!

(Magyar Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Társaság)

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Ajánló