Óriási lépés egyes emlőrákok kezelésében

2006. június 16.
Megosztás:

2006. május végétől az európai gyógyszer-törzskönyvezési hatóság a korai emlőrák kezelésénél is jóváhagyta egy korszerű, eddig csak előrehaladott esetekben alkalmazott gyógyszer használatát. Azoknál a betegeknél, aki részesültek ebben a kezelésben, a daganat kiújulásának esélye felére, a halálozás rizikója pedig harmadára csökkent.

Mint arról az Emlőrák című összeállításunkban is olvashatnak, a betegség egy bizonyos típusára a hagyományos kezelési módok mellett néhány éve már létezik egy célzott kezelést jelentő immunterápia is. Ezt eddig csak az előrehaladott, már áttétes betegeknél alkalmazták, jó eredményekkel. Óriási áttörés, hogy mostantól korai emlőráknál is alkalmazható ez a kezelés, a teljes gyógyulás reményével is. Az EU országaiban idén májusban történt meg a törzskönyvezés 13 000 nő bevonásával végzett vizsgálatsorozat alapján, amelynek eredményeit az utóbbi 25 év egyik legnagyobb előrelépéseként értékelik a klinikai onkológusok. Összeállításunk célja annak tudatosítása, hogy az emlőrák megállapítása után a betegnek tisztában kell lennie azzal, nála is alkalmazható-e ez a terápia.

A HER2-pozitív emlőrák

Az emlőrákoknak mintegy 25%-ában az emlő sejtjeinek felszínén rendellenesen nagy mennyiségben van jelen egy molekula, amely tulajdonképpen egy jelfogó készülék, az úgynevezett HER2-receptor (HER2-pozitív emlőrák). Ehhez a receptorhoz olyan molekulák (növekedési faktorok) tudnak hozzákötődni, amelyek osztódásra serkentik a sejtet. Ez normális állapotban, az emlő növekedése során is megtörténik. Kóros esetben azonban a receptor a szokásosnál jóval nagyobb mennyiségben van jelen, jóval több a receptorokon megkötődő növekedési faktorok mennyisége is, ami a rendellenes mértékű sejtosztódáshoz vezet - magyarázta Dank Magdolna professzor a június 14-én rendezett sajtótájékoztatón.

A HER2-pozitív emlőrák kezelésében az utóbbi években alkalmaznak egy immunterápiás szert is, amely a rendellenes mennyiségben jelenlévő receptor elleni antitesteket (ellenanyagokat) tartalmaz. A sejtfelszíni molekula antitestekkel történő gátlása a daganat növekedésének gátlását is jelenti: az antitestek ugyanis leblokkolják a receptorokat, így a növekedési faktorok már nem tudják kifejteni hatásukat. A receptor kifejeződésének ("jelenlétének") mértéke az emlődaganatok kb. 25%-ában éri el azt a szintet, ahol ezt a célzott kezelést alkalmazni lehet.

Az elmúlt évek során ez a HER2-ellenes célzott terápia kemoterápiával kombinálva áttörést hozott a HER2-pozitív áttétes emlőrák kezelésében. A távoli áttétes emlőrákban szenvedő nők várható élettartama, ha csak kemoterápiás kezelésben részesülnek, átlagosan 20 hónap. Ezzel szemben, ha a kemoterápiát a célzott kezeléssel kombinálják, a betegek életminősége jelentősen javítható, várható élettartamuk pedig 40%-kal meghosszabbítható. Vannak nők, akik még ennél is sokkal jobban reagálnak a kezelésre. Budapesten az Onkológiai Intézetben is kezelnek olyan emlőrákos beteget, aki már több mint 5 éve él jó életminőségben, annak ellenére, hogy távoli áttétek vannak a szervezetében.

Fontos tudnivaló a tájékozott betegek számára, hogy a daganat biológiai viselkedése idővel módosulhat, azaz egy évekkel később megjelent áttét vizsgálata pozitív HER2-státuszt mutathat annak ellenére, hogy az eredeti műtéti anyag ilyen szempontból még negatív volt (azaz lehetséges, hogy később érdemes elkezdeni a kezelést).


Mostantól korai emlőráknál is alkalmazható a szer

Közismert, hogy minden daganatnál jóval nagyobb a végleges gyógyulási esély, ha időben, korai stádiumban fedezik fel az elváltozást. Az emlőrák esetében ezt népegészségügyi szűrőprogram is segíti. Mára a korszerű diagnosztika segítségével az emlőrák korai stádiumban kiszűrhető (ebben a stádiumban még nincsenek távoli áttétek, ezért nevezzük korainak). Magyarországon a korai stádiumban kiszűrt daganatok aránya kb. 80%-ra tehető (Nyugat-Európában ez a szám már 90% körüli).

2006. május végétől az európai gyógyszer-törzskönyvezési hatóság a korai emlőrák kezelésénél is jóváhagyta a HER2-ellenes célzott terápia alkalmazását. A korai stádium kezelése esetén az eddigi tapasztalatok még az áttétes emlőrák terápiájánál is lényegesen jobb eredményeket mutattak - tudtuk meg a sajtótájékoztatón. Világszerte mintegy 13 000 beteg vett részt a klinikai próbákban, köztük Magyarországról 150 páciens 7 különböző onkológiai centrumból.

A vizsgálati eredmények szerint azoknál a HER2-pozitív emlőrákos betegeknél, akik részesültek a célzott kezelés és kemoterápia kombinációjában, felére csökkent a daganat kiújulásának esélye, a halálozás kockázata pedig harmadával csökkent - mondta el Láng István professzor a sajtótájékoztatón, érdekességként hozzátéve, hogy az eredmények tavalyi bejelentésekor az előadó orvos hangja elcsuklott, és elsírta magát az amerikai rák-kongresszuson.

Miért fontos a betegnek a HER-2 státusz ismerete?

Hazánkban évente mintegy 6500 új mellrákos megbetegedést diagnosztizálnak, s ennek körülbelül negyede HER2-pozitív. A HER2-pozitív emlőrák igen agresszív daganat, akár fiatal életkorban kialakulhat, hamar képezhet áttéteket. Az emlőrák diagnosztizálása után tehát nagyon fontos mihamarabb megállapítani a beteg HER2-státuszát. Enélkül ma már nem szabadna elkezdeni a kezelést - hangsúlyozta Láng professzor.

Magyarországon ezeket a vizsgálatokat az onkológiai centrumokhoz tartozó patológiai osztályokon végzik, ahol is a műtét során eltávolított anyagot elemzik. A 2005. december 1-jétől életbe lépő új szabályozásnak köszönhetően kijelölt onkológiai centrumok a legmegfelelőbb személyi és tárgyi feltételekkel rendelkeznek ahhoz, hogy a betegek valóban a szükséges legjobb ellátásban részesüljenek.

A HER2-pozitív emlőrákos esetekben ez azt jelenti, hogy ha a beteg ilyen centrumba kerül, akkor mind a HER2-státusz megállapításának, mind pedig a kezelésnek a feltételei adottak. Az emlőrák megállapításakor tehát kérdezze meg kezelőorvosát, mi a helyzet a betegségével ebben a tekintetben, és szükség esetén kérje HER2-státuszának megállapítását.

Korai emlőrákban az (infúzió formájában történő) kezelés egy évre szól, és körülbelül 7 millió forintba kerül. Mind a HER-2 státusz vizsgálatát, mind a kezelést 100%-ban fedezi a társadalombiztosítás.

Simon Tamás

Oncompass Medicine Precíziós Onkológiai Program

Az Oncompass Medicine molekuláris diagnosztikai laboratóriuma és információs központja a molekuláris diagnosztika legfrissebb eredményeit és módszereit alkalmazva igyekszik megtalálni a daganatos betegségben szenvedők számára az adott időpontban legmegfelelőbb kezelési lehetőségeket.

Miben tudunk segíteni?

A Precíziós Onkológiai Programunkban a személyre szabott onkológiai ellátás lehetőségeit mutatjuk be a daganatos betegek számára.

Minden daganatos megbetegedés genetikai eredetű, és számos, a daganatot okozó génhiba esetében már személyre szabott onkológiai kezelés adható. A molekuláris diagnosztika a daganatos betegség okát tárja fel, az azonosított génhibák alapján egy speciális onkológiai szoftver segítségével meghatározzuk a daganat támadáspontját (molekuláris célpont) és a célponttal összefüggésbe hozható személyre szabott gyógyszereket. A személyre szabott onkológiai ellátáshoz több feltételnek kell megfelelnie, ennek felméréséhez kérjen időpontot személyes konzultációra!

A személyre szabott kezelési terv minden olyan daganattípusban felállítható, amelyben az azonosított génhibáknak megfelelő kezelés elérhető.

Virtuális Molekuláris Tumor Board

A VMTB szolgáltatás keretében az Oncompass Medicine egyedülálló módon kezelőorvosok és onkoteamek számára biztosít szakmai támogatást annak érdekében, hogy betegeiknek a nemzetközi ajánlásoknak megfelelő, legkorszerűbb precíziós onkológiai ellátást nyújthassák.

Az Oncompass Precíziós Onkológiai Program keretében igénybe vehető szolgáltatás során rugalmasan igazodunk a klinikusi igényekhez, a hét bármely napján, különböző időpontokban biztosítunk lehetőséget az esetek megbeszélésére, amely az adatvédelmi előírásoknak megfelelően, biztonságos online platformon történik.

(hirdetés)

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.