Bemutatjuk a győri onkoradiológiát

2008. október 6.
  e-mail nyomtatás

Évente 1000-1500 új beteget látnak el a győri kórház onkoradiológiáján. Közülük nagyon sok a vastagbél- és végbéldaganatos, emlőrákos beteg, illetve a hasnyálmirigyrákkal küzdő. Az osztályon dolgozó 11 orvos között a sugárterápiás szakorvosok és klinikai onkológusok mellett van tüdőgyógyász, szülész-nőgyógyász, radiológus, belgyógyász, illetve pszichoterapeuta szakorvos is. Dr. Pintér Tamás centrumvezető főorvossal többek között arról beszélgettünk, náluk hogyan döntenek az egyes betegek kezeléséről, mennyire hozzáférhetők a legmodernebb gyógyszerek, mennyire jellemző a várakozás, illetve, hogy tudnak-e foglalkozni a betegek lelki gondozásával.

adatlap
  • Elérhetőségek...
  • Részletes adatok...
  • Szolgáltatások...
  • Orvosok...
  • Térkép...
  • Kiket lát el a győri onkológiai osztály?

    Alapvetően Győr-Moson-Sopron betegeit látjuk el, mind kemoterápia, mind sugárterápia vonatkozásában. Sugárterápia szempontjából Komárom-Esztergom egy része szintén hozzánk tartozik. Jó a kapcsolat a szomszédos megyékkel, tehát Komárom-Esztergom megyéből, Veszprém megye északi részéről is tudunk fogadni betegeket, és újabban Fejér megyéből is sokan jönnek.

    A kórház sebészete a régióban számos fontos szakterületen centrumként dolgozik: ilyen például az idegsebészet, a hasnyálmirigy sebészet és a májsebészet. A műtétek után sok beteg igényli, hogy a mi onkológiai osztályunkon kaphassa meg a kezelését - legtöbb esetben ennek nincs akadálya.

    Évente hány rákbeteget kezelnek, illetve operálnak?

    1000-1500 új beteg kezelését kezdjük meg az osztályunkon egy évben, ebben mindenféle-fajta daganatos betegség benne van.

    Hány orvossal dolgoznak?

    Az osztályon jelenleg 11 orvos dolgozik, legtöbben sugárterápiás és klinikai onkológus szakvizsgával rendelkeznek. Van tüdőgyógyász, radiológus, szülész-nőgyógyász szakorvos, belgyógyász szakorvos, pszichoterápiás szakorvos kolléga is.

    Hány szobájuk, hány ágyuk van?

    73 ággyal dolgozik az osztály, ehhez van még két ambuláns kemoterápiás kezelőhelyiség 8-8 ambuláns kezelőággyal. A szobák 2, illetve 6 ágyasak, az ambuláns kezelőhelyiségekben kényelmes, elektronikusan mozgatható fotelokban, kellemes környezetben kapják a betegek a kemoterápiát.

    Van olyan betegségtípus, amiben különösen erősnek számít a kórház?

    Például vastagbélrákban nagyon sok beteget kezelünk, de összességében ez egy teljesen általános onkológia. Hasnyálmirigy tumor van még nagyon sok, miután a régióban csak a győri sebészeten operálnak ilyen betegséget.

    Van olyan betegcsoport, akit máshova irányítanak?

    Hematológia és gyermek-onkológia nincs az osztályunkon. Tüdődaganat esetén megosztott a kezelés a győri tüdőgyógyászati osztállyal kemoterápia szempontjából, a sugárterápia pedig nálunk zajlik.

    Vizsgálatok közül mi az, amit nem tudnak helyben elvégezni?

    PET/CT vizsgálatra Budapestre küldjük a betegeket. A CT, MR, labordiagnosztika helyben zajlik.

    Kik döntenek egy-egy beteg kezeléséről - milyen szakemberek vannak az onkológiai teamben?

    Nálunk 15 éve onkoteamek döntenek a kezelésekről. A fej-nyak sebészeti esetekben például a fej-nyak sebész, a sugárterápiás és klinikai onkológus, valamint a beteg is részt vesz a döntésben. Heti rendszerességgel onkoteam működik a nőgyógyászattal, urológiával, az idegsebészettel, dermatológiával, sebészettel és a tüdőgyógyászattal. Sajnos azt nem tudjuk minden esetben biztosítani, hogy a beteg is részt vegyen a megbeszélésen.

    Mennyire tudják elkerülni a betegek várakoztatását, mennyire jellemző probléma ez - akár napi szinten, akár előjegyzéseknél?

    Ez nehéz. Előjegyzés szempontjából nincsen komoly várakoztatás, egy hétnél hosszabb előjegyzés gyakorlatilag nincs, és ezeknek is általában szakmai oka van. Nagyon sokszor veszünk fel akutan is betegeket kezelésre, ha szükség van rá. Napi szinten viszont akkora a betegforgalom, hogy az ambulancián is, és a gondozóban is kényszerű a várakozás. Havi szinten 600-700 fekvőbeteget írunk ki az osztályon, ehhez jön a szakambulancia mintegy 1200 betege, és a gondozóban ellátott 400-500 beteg. Ha új beteg jön, azzal másfél-két órát kell foglalkoznunk, amíg persze a többiek kint várakoznak.

    Ki tudják használni a legújabb, célzott terápiás gyógyszereket?

    Ezek rendkívül drága készítmények, a gyógyszerkeretet mindig feszegetik. Megfelelő szakmai megítélési szabályokat alkalmazva megpróbáljuk a lehető legtöbb beteget ezekkel is kezelni. Ebben óriási segítséget jelent, hogy rengeteg klinikai vizsgálat zajlik az osztályon, amin a legújabb - még nem is regisztrált - biológiai terápiákat tudjuk alkalmazni. Most például nyitott, aktív vizsgálataink vannak gyomorrákban, hasnyálmirigy rákban, petefészekrákban, vastagbélrákban, emlőrákban, garat-és gégerákban és hányáscsillapítás vonatkozásában.

    Mennyire jellemző az ambuláns ellátás?

    Nagyon sok beteget kezelünk így - sokkal több az ambulánsan ellátott beteg, mint a bent fekvő.

    Van külön szakember a betegek lelki gondozására az intézményben?

    Van egy pszichoterápiás doktornőnk és egy részmunkaidős pszichológus hölgyünk is, aki hetente két munkanapon fogadja a betegeket. Akin úgy látjuk, hogy a kezelőorvoson kívül további segítségre szorul, hozzájuk irányítjuk. Az osztályon egyébként csak olyan orvosok dolgoznak, akik természetükből adódóan a betegek lelkével is tudnak valamennyire foglalkozni, nem csak a testükkel.

    Szoktak tudni javasolni kiegészítő kezelést a kórházi ellátás mellé? Van olyan szer, módszer, amit mer ajánlani az erről érdeklődő betegeknek?

    Mindig nehéz erre a kérdésre válaszolni. Száz -féle dolgot vesznek a betegek, van olyan, aki 60-80 ezer forintot is elkölt ilyesmire havonta. Egy-két dolgot persze megpróbálhat, de annak semmi értelme, hogy hat -féle - különböző hatásmechanizmust álmodó - szert szedjen a beteg egymás mellett. Némelyik alternatív szer ráadásul ismerten toxikus, fokozhatja a kezelés mellékhatásait, veszélyeztetheti a beteget. Amit jó szívvel szoktam tudni ajánlani, az az Avemar, amivel folytak klinikai vizsgálatok, bár még továbbiakra is szükség lenne a biztos eredmények kimondásához. Különösen vastagbélrákos betegek követésében vizsgálták: részben nőtt a kezelések tolerálhatósága, és a gyógyulási arányt is valamivel növelte.

    Milyen fejlesztések történtek, illetve várhatók a közeljövőben az osztályon?

    Elsősorban a sugárterápiás lehetőségeket akarjuk fejleszteni, illetve bővíteni. A tervek szerint az aktív kórházi tevékenység átköltözik a központi (Vasvári Pál utcai) telephelyre, így sok minden egy helyen lesz elérhető.

    Megosztás:

    Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.