Rák ellen zöld tea?

Megosztás:

Habár laboratóriumi vizsgálatokban kimutatták a zöld tea rákellenes hatását, ellentmondásosak az eredmények. Egyelőre nincs hiteles bizonyíték, ami alátámasztaná, hogy a zöld tea valóban segít bizonyos ráktípusok kockázatának csökkentésében - áll a New York-i Sloan-Kettering Cancer Center összeállításában.

A kórházi kezelés mellett szinte minden rákbeteg szeretne "saját maga is tenni valamit" a gyógyulásért. Rengeteg a csodaszer, illetve csodamódszer, annál kevesebb a megbízható információ. Sorozatunkban a világ egyik legnagyobb rákcentruma, a New York-i Sloan-Kettering Cancer Center ezzel kapcsolatos összeállításait közöljük, melyek magyar változatát az Országos Onkológiai Intézet lektorálásával készítjük.

A zöld tea segíthet a koleszterinszint csökkentésében. Rákellenes hatásait még tanulmányozzák.

Nem tudni pontosan, hogyan "működik" a zöld tea, mivel nagyszámú összetevője kölcsönhatásba léphet egymással és egymás hatását additív módon is erősíthetik. A zöld tea úgynevezett polifenolokat tartalmaz, amelyek egyes kutatók szerint hozájárulnak rákellenes hatásához. Az egyik polifenol, a "catechin epigallocatechin-3-gallát" (EGCG) laboratóriumi vizsgálatai szerint az anyag beleavatkozik a sejt megkettőződés folyamatába, visszaállítva ezáltal a daganatos sejtek képességét az apoptózisra, vagyis a természetes sejthalálra. Lelassíthatja az erek tumorok körüli kialakulását is. Egy másik polifenol, az epigallocatechin (EGC) megállítja a leukémiás sejtek szaporodását a laboratóriumi vizsgálatok szerint.

Mivel a zöld tea bizonyítottan antioxidáns, kijavíthatja a sejtkárosodásokat, de bizonytalan, hogy rákmegelőző hatása van-e. A többek között a zöld teában is megtalálható tanninoknak általában antibakteriális hatásaik vannak. Nem ismert, hogy a zöld tea hogyan védheti a szívet, de azt tudjuk, hogy csökkenti az LDL ("rossz") és növeli a HDL ("jó") koleszterin szintet. A tudósok azt nem tudják, hogy a koffein eltávolítása a zöld teából megszünteti-e esetleg annak rákellenes hatásait.

Alkalmazási területek

  • Mint antioxidáns
    Számos klinikai kísérlet alátámasztja, hogy a zöld tea antioxidánsként viselkedik, de vannak ennek ellentmondó vizsgálati eredmények is.

  • Rák megelőzése és rák kezelése
    Habár a laboratóriumi vizsgálatok azt mutatják, hogy a zöld tea rákellenes hatású, néhány klinikai vizsgálat és populációkat figyelő felmérés vegyes eredményeket hozott. Kínában több tanulmány azt mutatta, hogy a zöld tea nagymértékű fogyasztása védelmet nyújthat a gyomor- és nyelőcsőrák ellen. Azonban az FDA (amerikai gyógyszer-engedélyező hatóság) a közelmúltban arra a következtetésre jutott, hogy nincs olyan hiteles bizonyíték, amely alátámasztaná a zöld tea hatásosságát bizonyos ráktípusok kockázatának csökkentésében.

  • Koleszterinszint csökkentése és szívbetegségek megelőzése
    Egy klinikai vizsgálat azt mutatja, hogy a theaflavinnal-dúsított zöld tea kivonat bizonyos típusú koleszterin szintjének csökkentésében használható diétás étrendekkel együtt. Más vizsgálatok általánosságban azt mutatták ki, hogy a zöld tea általában nem befolyásolja a lipoproteinek oxidációját, mely az érelmeszesedés egyik kiváltó tényezője.

  • Mentális funkciók; tiszta gondolkodás
    A koffeint tartalmazó zöld tea serkenti az idegrendszert.

  • Magas vérnyomás csökkentése
    Bizonyított, hogy a zöld tea csökkenti a magas vérnyomás kialakulásának kockázatát.

  • Fogszuvasodás megelőzése
    Laboratóriumi vizsgálatok azt mutatják, hogy a zöld tea megakadályozhatja a baktériumok megtelepedését a fogakon. Ezt a hatást még nem tesztelték klinikai vizsgálatokban.

  • Súlycsökkentés
    Egy tanulmány szerint a zöld tea növeli az energiafelhasználást. Más tudományos bizonyíték nincs erre vonatkozóan.

  • Vízhajtóként való alkalmazás
    Annak ellenére, hogy a zöld tea koffeint tartalmaz, ami vízhajtó hatású, a tea vízhajtóként való alkalmazát nem támasztják alá kutatási eredmények.

Kutatási eredmények

 

Rákkezelés

Egy I. fázisú klinikai vizsgálatba 49 szolid tumoros beteget vontak be, olyanokat, akik állapotán semmilyen más kezelés nem javított. A cél az volt, hogy meghatározzák az optimális zöld tea kivonat dózist. A betegek hat hónapon át különböző mennyiséget kaptak a kivonatból. A kezelés után egyik betegnél sem észleltek jelentős pozitív változást (mint például a daganat kisebbedése). A legnagyobb dózis, amely nem idézett elő sok koffein által okozott mellékhatást, körülbelül 2,5 liter zöld tea volt naponta. Több klinikai vizsgálatot végezhetnek még ezzel az adaggal.

Rákmegelőzés

Egy Kínában végzett felmérésben megmérték a zöld tea polifenolok mennyiségét 18.244 férfi vizeletében (hogy megtudják, mennyi zöld teát fogyasztottak), és figyelemmel kísérték, hogy az alanyok melyikénél fejlődött ki gyomor- vagy nyelőcsőrák. Majdnem 12 évig követték nyomon az állapotukat, ez időszakban 190 férfi lett gyomorrákos és 42 nyelőcsőrákos. Összehasonlítva azokkal a személyekkel, akiknél nem alakult ki rák, ezeknek a férfiaknak valamivel alacsonyabb volt az EGC és tea polifenol szintjük, azt jelezve, hogy valószínűleg kevesebb zöld teát ittak. Ugyanakkor ebben a vizsgálatban a kutatók csak egyszer, a tanulmány elején folytattak vizeletvizsgálatot. Többszörös mérések különböző időpontokban jobban kimutatták volna a zöld tea fogyasztásának átlagos mértékét.

Egy japán felmérésben a zöld tea fogyasztás és más egészségügyi szokások szerepét vizsgálták a gyomorrák kifejlődésében. Miután 26.311 embert megvizsgáltak, a kutatók nem találtak kapcsolatot a zöld tea fogyasztás és a gyomorrák kockázata között. Bár a japán lakosok körében végzett felmérés nem feltétlenül tükrözi, milyen eredmények születhetnének más országokban, valószínűsíthető, hogy a zöld tea fogyasztása nem előzi meg a gyomorrákot.

Az FDA (amerikai gyógyszer-engedélyező hatóság) nemrégiben kiadott egy levelet, amely szerint hiteles bizonyíték nem támasztja alá azt az állítást, hogy a zöld tea csökkenti bizonyos ráktípusok kockázatát. A levélben leszögezik: "nagyon valószínűtlen", hogy a zöld tea csökkenti a mellrák és a prosztatarák kockázatát.

Koleszterinszint-csökkentő hatás

Egy klinikai vizsgálatban 240 felnőtt kapott theaflavinnal dúsított zöld tea kivonatot, illetve placebót. 12 hét után, a tea kivonatot fogyasztó csoportban jelentősen kisebb volt az alacsony sűrűségű lipoprotein koleszterin szint (LDL-C), mint a placebo-csoportban. A theaflavinnal dúsított zöld tea kivonat diétás étrenddel együtt alkalmas az ún. "rossz koleszterin" (LDL-C) csökkentésére.

A magas vérnyomás megelőzése

Egy kísérletben 1507 vizsgálati alanyon mérték a tea fogyasztás hatását. Ez alapján, ha valaki egy éven keresztül napi 1-3 csésze zöld teát fogyaszt, az 46 százalékkal csökkentheti a magas vérnyomás kockázatát. A kockázat tovább csökken, ha az adagot napi 3 csésze fölé emeljük.

Figyelmeztetések

  • Csecsemők ne fogyasszanak zöld teát (ez befolyásolhatja a vas-anyagcserét, ami vérszegénységet okozhat)!

  • A zöld teát az FDA (amerikai gyógyszer-engedélyező hatóság) étrend-kiegészítőnek minősítette. A biztonsági és gyártási előírások éppen ezért nem hasonlíthatók a törzskönyvezett gyógyszerekéhez. A készítmény nem feltétlenül tartalmazza a megjelölt mennyiséget és szennyezett is lehet. ráadásul nem vizsgálták a hatékonyságát és a biztonságosságát (mint az a gyógyszernek minősített készítményeknél szükséges).

Ellenjavallat

Nem ajánlott a zöld tea fogyasztása, ha

  • Ön terhes vagy szoptat (a koffein átjut az anyatejbe, és a csecsemőnek álmatlanságot okozhat).

  • Gyomorfekélye van (a zöld tea serkenti a gyomorsav termelését).

  • Adenosine-t szed (a koffein csökkentheti a hatását).

  • Atropint szed (a zöld tea csökkentheti a szer felszívódását a belekből, és így hatását is rontja).

  • Cardec DM(R)-t szed (a zöld tea csökkentheti a szer felszívódását a belekből, és így hatását is rontja).

  • Kodeint szed (a zöld tea csökkentheti a szer felszívódását a belekből, és így hatását is rontja).

  • Warfarint, vagy más véralvadás-gátlót szed (Elméletileg igen nagy mennyiségű zöld tea - 2-4 liter/nap - csökkentheti ezen gyógyszerek hatását).

  • Bortezomibot (Velcade) használ (A zöld teában található polifenolok gátolhatják a gyógyszer hatását).

Lehetséges mellékhatások

 

  • Hányinger

  • Gyomorpanaszok

  • A zöld teában található koffein álmatlanságot, idegességet vagy ingerlékenységet okozhat.

Fontos!

  • A zöld tea csökkentheti a vas felszívódását a belekből. A zöld teát két órával a vaspótló fogyasztása előtt vagy négy órával utána igya.

A magyar változat a Sloan-Kettering Cancer Center engedélyével készült, a honlapjukon szereplő összeállítás 2009 február 4-én frissített változata alapján. Lektorálta: Dr. Horváth Zsolt, Országos Onkológiai Intézet. Eredeti verzió: http://www.mskcc.org/mskcc/html/69247.cfm

* * *

Az Avemar speciális - gyógyászati célra szánt - fermentált búzacsírakivonatot tartalmazó tápszer daganatos betegek részére. Szedése ajánlott rosszindulatú daganatos megbetegedésben szenvedők klinikai onkológiai kezelésének (műtét, radioterápia, kemoterápia, immunterápia stb.) kiegészítésére. További információkért olvassa el tájékoztatóinkat.
(hirdetés)

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.