Táplálásterápia - táplálkozási nehézségek esetén

Megosztás:

A daganatellenes kezelések következtében gyakran alakul ki hányinger és hányás, a beteg gyakran tapasztalja, hogy szag- és ízérzékelése megváltozik, sok étellel szemben undort érez. Ezek a tünetek az étvágy csökkenéséhez vezethetnek, ami növeli a hiánybetegség és fogyás kialakulásának kockázatát, és ezek közvetlenül veszélyeztetik a terápia sikerét. Mit tehet ilyenkor?

  • Amennyiben a megemelt energia- és tápanyagtartalmú étrendjét a fenti okok miatt, vagy bármi más ok miatt nem tudja folytatni, a lehető leghamarabb jelezze azt orvosának, dietetikusának.

  • Amennyiben a szükséges energia- és tápanyagszükségletet a hagyományos táplálkozás útján nem tudja teljes mértékben fedezni, akkor táplálásterápia megkezdésére van szükség. A táplálásterápia keretein belül, mindig az egyén helyzetét figyelembe véve, speciális, orvosi célra kifejlesztett tápszerek kerülnek a hagyományos étrendbe. Ezek a tápszerek összetételük, kiszerelésük és egyszerű fogyaszthatóságuk folytán nap mint nap biztosítani fogják a beteg számára a gyógyuláshoz szükséges energiát, fehérjéket, szénhidrátokat, antioxidánsokat, karotinoidokat, omega zsírsavakat, vitamin és ásványi anyagot.

  • A táplálásterápia során fogyasztott tápszerek kizárólagos és kiegészítő táplálásra egyaránt alkalmasak, sokféle ízben kaphatók.

  • A tápszerek önmagukban, de akár a normál ételhez, italhoz adva is fogyaszthatók. Receptgyűjtemény tápszerek elkészítéséről>>>

Táplálkozással, táplálkozási problémákkal illetve egyéni étrend kialakításával kapcsolatos kérdéseivel forduljon dietetikushoz!>>>

Daganatos betegség és táplálkozás

Az egyik legfontosabb dolog, amit tehet annak érdekében, hogy maximalizálja a rákgyógyító kezelés hatását és elősegítse gyorsabb felépülését, hogy a lehető legjobb tápláltsági állapotba hozza magát. Honlapunkon olvashat a megváltozott tápanyagigényről, a megfelelő táplálkozás fő akadályairól, valamint a speciális, gyógyászati célra szánt élelmiszerek szerepéről.

Részletek: Daganatdieta.hu

Étrend rákbetegségben

Kérdezze dietetikusunkat!

Kalkulátorok

Receptek

(hirdetés)

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.