A HER2-pozitív és a HER2-negatív emlőrák kezelésének aktualitásai

2009. december 11.
  e-mail nyomtatás

Az alábbiakban Dr. Szentmártoni Gyöngyvér onkológus szakorvos összefoglalóját olvashatják a HER-2 pozitív és a HER-2 negatív emlőrákok jelenlegi legmodernebb kezelési lehetőségeiről.

Az egészségügy fejlődése világszerte robbanásszerű: nemcsak a vizsgálati eljárások, hanem a kezelések tekintetében is ez a jellemző, amelynek egyik következménye az átlagéletkor növekedése. Az idősek populációja növekszik, és ez a folyamat az évek elteltével csak fokozódni fog. Mivel a daganatok előfordulása az életkor előrehaladtával nő, várhatóan folyamatosan emelkedik majd a megbetegedések és halálozás aránya is. Történik ez annak ellenére, hogy szűrőprogramjaink és gyógyszereink egyre korszerűbbek és egyre szélesebb körben elérhetőek. Amit mindig megtehetünk magunkért, az az egészséges életmódra és étkezésre való áttérés, illetve a betegségek idejében történő felfedezése.

Harc az emlőrák ellen

Az emlőrák korai felfedezésében kulcsfontosságú az önvizsgálat és szűrőprogramokon való részvétel. A rendszeres emlő önvizsgálat nagyon fontos eleme a megelőzésnek, de csak akkor működik igazán jól, ha szakember tanítja be. Ebben a korai stádiumban remélhetjük azt, hogy a betegség nemcsak kezelhető, hanem akár gyógyítható is. Ma már tudjuk, hogy az emlődaganat mérete és a daganatos nyirokcsomók száma önmagában még jelent nem teljes diagnózist: egyre fontosabb és meghatározóbb a daganat biológiai viselkedése. Kisméretű daganat is lehet nagyon agresszíven terjedő, és az ellenkezője is előfordul, amikor meglepően nagy daganatok nem okoznak áttétet hosszú ideig.

A daganat méretén kívül a szövettani lelet is a daganatok várható viselkedésére utal: a szövettani leletben többek között a hormon- és a HER2-receptorok jelenlétét írja le az orvos. Ezek az apró fehérjék a sejtek felszínén helyezkednek el, és ha hozzájuk kapcsolódik valamely anyag - például a saját női hormon, vagy valamely egyéb más molekula - akkor korlátlan szaporodást indítanak el, aminek eredményeképpen nő és terjed a daganat. A hormonreceptorok már régóta ismertek: az itt ható egyik legrégebbi gyógyszerünk például már 40 éves, de jelentősége azóta sem csökkent.

Korszerű terápia

A HER2-receptorról is tudtunk már egy ideje, a nagy áttörést azonban az első HER2-receptor ellenes gyógyszer sikeres klinikai vizsgálata jelentette néhány évvel ezelőtt. Azóta már az is tisztázódott, hogy ez a készítmény nem csak az áttétes, hanem a korai emlőrákok esetében is sikerrel alkalmazható. A HER2-receptort gátló kezelés egyike a legelső és legsikeresebb célzott terápiáknak.

HER2-pozitivitás esetén a gyógyszer infúziós formában hetente vagy háromhetente adható, egy évig a korai emlődaganatok kemo- és sugárterápiája után. Áttétes daganat esetén kemoterápiával kombinálva hatékony kezelést tesz lehetővé, és mindaddig adható, amíg hatékony. Határt csak a kezelés szívre gyakorolt mellékhatása szabhat: ezt szívultrahang-vizsgálattal ellenőrzi a kezelőorvos. Ebből az is következik, hogy a súlyos szívbetegek nem kaphatnak ilyen kezelést (megjegyzendő, hogy náluk már a kemoterápia is ellenjavalt). A tapasztalat azonban az, hogy ellenőrzött körülmények között csak ritkán fordul elő, hogy valamely mellékhatás tünetei miatt kellene abbahagyni a kezelést. Ma Magyarországon az első HER2-receptor ellenes terápia mindenki számára időben hozzáférhető.

Kezelések HER2-negatív esetekben

Ahol a sejteken nem mutatható ki HER2-receptor túlsúly, ott HER2-negatív emlődaganatról beszélünk. Ezek a betegek csak kemo- és sugárterápiával  kezelhetőek korai emlőrák esetén, amikor még nincs áttét. Ha hormonreceptor-érzékeny a daganat, akkor még egyéb szájon át szedhető, tablettás kezelés jöhet szóba.

HER2-negatív áttétes emlőrák esetén sokáig csak a kemoterápia volt az egyedüli lehetőség, mára azonban beigazolódott az az elképzelés, miszerint a daganat érképzését gátolva megakadályozható a növekedés és a további áttétképződés is. Ez az új, szintén infúzióban adható, érképződést gátló gyógyszer jelenleg egyedi méltányossági kérelem útján férhető hozzá Magyarországon. Ez azt jelenti, hogy áttét esetén első kezelésként adható meghatározott kemoterápiával kombinálva, úgy, hogy a beteg kérelmezi, a szakorvos pedig javaslatot ad a terápiára, csatolva az ehhez szükséges előzményeket, leleteket.

Ez a folyamat némileg növeli azt az időt, míg a kezelés elkezdhető. Mégis érdemes várni, hiszen a készítmény duplájára képes növelni a betegség progressziójáig eltelt időszakot, miközben a HER2-negatív betegek életminőségét is jelentősen javítja. Más onkológiai kezelésekhez hasonlóan ebben az esetben is számos szempont mérlegelésével születik meg a terápiás döntés: fontos tudnunk, hogy minden beteg egyedi elbírálást igényel. Az érképződést gátló kezelés hatékonyságát korábban más daganatokban már igazolták, mostanra viszont bebizonyosodott, hogy emlőrákban is hatékony. Magasvérnyomás esetén használata óvatosságot igényel, hiszen előfordulhat például vérzékenység is. A műtétek után emiatt legalább négy hétnek el kell telnie, amíg elkezdhető a kezelés.

Fontos megjegyezni, hogy az érképzést gátló kezeléssel nem kell addig várni, amíg egyéb kezelések kudarcba fulladnának, sőt, minél korábban el kell kezdeni a jobb hatás elérése érdekében. A kezelés megkezdéséig eltelt időt mindenképpen rövidítené, ha megoldódna a készítmény végső finanszírozása, ugyanis az egyedi méltányossági kérelmek rendszerénél egyszerűbb finanszírozás által sokkal több, arra rászoruló HER2-negatív beteg részesülhetne a kiemelkedő hatékonyságú terápiában, illetve a kórházi ellátás is kiegyensúlyozottabbá válna ezáltal.

e-mail nyomtatás

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Ajánló