2010-ben is vár a HER2 Klub

Daganatok.hu 2010. március 15.
Megosztás:

Érdekes programokkal, hasznos ötletekkel és baráti közösséggel várja az érdeklődőket az immár harmadik éve működő HER2 klub. A Magyar Rákellenes Liga ernyőszervezeteként működő klubba elsősorban a HER2 pozitív emlőrákban szenvedő nőket és családtagjaikat várják. A rendezvényeket háromhavonta tartják a nívós Aranytíz Művelődési Központban. A komoly megbeszélések, előadások mellett minden alkalommal az évszaknak megfelelő kézműves foglalkozást és egy-egy különleges meglepetést is kínálnak a klubtagoknak. Miért érdemes csatlakozni és ellátogatni a rendezvényekre?

Az idei év első HER2 klubnapját 2010. március 8-án, a Nemzetközi Nőnapon tartották. Ebből az alkalomból Lukács Sándor színművész köszöntötte a jelenlévő hölgyeket egy Tóth Árpád, Szabó Lőrinc, Bihari Sándor és saját verseiből kötött verskoszorúval. 

Dr. Vasváry Artúrné köszöntőjében praktikus tanácsokat adott a résztvevőknek a mindennapi nehézségek leküzdéséhez. Szuggesztív szavaiból minden beteg erőt meríthetett. Rámutatott, hogy a rák immár krónikus betegséggé szelídült, melyből meg is lehet gyógyulni, illetve amellyel együtt lehet élni. Legfontosabbként azt emelte ki, hogy betegként nagyon erősen kell vágynunk testi-lelki egészségünk visszaszerzésére, és ezt nem várhatjuk karba tett kézzel, ehhez nekünk is hozzá kell tennünk. Mindehhez legelőször is rendet kell teremtenünk a lelkünkben: "Tekintsünk lelkünkre úgy, mint egy forrásra, melyet ki kell tisztítani" - fogalmazott a Magyar Rákellenes Liga tiszteletbeli elnöke.


Prof. dr. Simon Tamás, a Magyar Rákellenes Liga elnöke az idei Nemzeti Rákellenes Nap (2010. április 14.) rendezvényeit harangozta be. Az Egészségügyi Minisztérium VIII. emeleti nagytermében 10 és 16 óra között tartandó rendezvényen egyrészt beszámolók hangzanak majd el a liga tagszervezeteinek februártól áprilisig terjedő időszakban végzett rákellenes megelőző aktivitásairól, másrészt sor kerül az évenként megrendezett Betegjogi Konferenciára is. Az idei évben a Nemzetközi Rákellenes Unió a Rák Világnapján "A rák is megelőzhető" mottót, illetve célkitűzést hirdette meg. Éppen ezért a Magyar Rákellenes Liga arra kérte fel alapszervezeteit, hogy főleg az iskolás gyermekek körében szervezzenek akciókat a rákmegelőzést szolgáló életmódról: ide tartozik a dohányzásmentesség, a kevesebb alkoholfogyasztás, az egészséges táplálkozás, az óvatos napozás, valamint az, hogy forduljunk időben orvoshoz, ha valamilyen tünetet tapasztalunk magunkon.  (A Nemzetközi Rákellenes Unió Rák Világnapi üzenetéről készült összeállításunkat ide kattintva olvashatja.) http://www.daganatok.hu/20100204-a-nemzetkozi-rakellenes-unio-uzenete-a-rak-vilagnapjan  

A szakmai előadások sorozatban Dr. Szentmártoni Gyöngyvér beszélt a HER2 pozitivitás illetve negativitás kérdéseiről. Mint elmondta, világszerte mintegy egymillió emlőrákos beteget diagnosztizálnak évente: hazánkban ez évi 7000-7500 új megbetegedést jelent. A mai orvostudomány már nem csak az alapján dönt a szükséges kezelésről, hogy mekkora az adott csomó, és hogy vannak-e nyirokcsomói vagy távoli áttétek: a modern gyógyszeres kezelések megválasztásához elengedhetetlen a daganatos sejtek biológiai viselkedésének tisztázása. Ennek során az egyik eldöntendő kérdés, hogy az emlődaganatot HER2-pozitív sejtek alkotják-e. A HER2 egy sejtfelszíni jelfogó molekula (receptorfehérje), amely a sejtmag felé küldött üzenettel készteti növekedésre és szaporodásra a rákos sejtet. A HER2 receptorfehérjék minden sejt felszínén megtalálhatóak, az úgynevezett HER2-pozitív emlőrákos sejtekben azonban jóval nagyobb számban, mint ami normális volna.

Az emlőrákok mintegy 20-30 százaléka HER2 pozitív, ezek azok a típusok, amelyek korábban igen rossz prognózisúak voltak. Amióta a HER2 receptor aktivitását célzott biológia terápiás készítménnyel - ellenanyaggal - gátolni lehet, sokat változott ennek a daganattípusnak a gyógyulási esélye: a HER2 típusú emlődaganatról és kezeléséről részletesebben összefoglaló anyagunkban olvashat http://www.daganatok.hu/celzott-daganatterapia/a-her2-pozitiv-emlorak-es-kezelese.

A HER2 státusz tisztázásához szükség van szövettani mintavételre, mely tűbiopsziával is megoldható. Szentmártoni arra is felhívta a hallgatóság figyelmét, hogy egy idő elteltével újabb szövettani mintavételre lehet szükség, amit az indokolhat, hogy az addig HER2-pozitívként diagnosztizált daganat az idő múlásával HER2-negatívvá, vagy éppen egy HER2-negatív daganat HER2 pozitívvá válhat. Ilyen esetekben szükség van a terápia módosítására, hiszen az addig alkalmazott készítmények hatástalanná válhatnak. (Ennek biológiai magyarázata, hogy a daganatból a hatékony, célzott biológiai terápia hatására elpusztulnak a HER2-pozitív sejtek, viszont a kis százalékban jelenlévő HER2-negatív sejtek felszaporodnak, amelyek a HER2 ellenes célzott daganatterápiás készítményre természetesen nem reagálnak.)

Dr. Kegye Adrienne pszichoterapeuta, sugárterápiás szakorvos az emlőműtéten átesett nők megváltozott testkép miatti szorongásáról beszélt: sokaknak nincsen szüksége külön pszichés támogatásra, mert önerejükből, családjuk, barátaik, onkológusuk támogatásával sikerül visszanyerniük lelki egyensúlyukat, a páciensek mintegy egynegyede azonban pszichoszociális gondozást is igényel.

Kéri Ibolya és Márton Anita a megújult HER2 honlapot mutatták be (www.her2.hu), Henter Izabella dietetikus pedig a tavaszi méregtelenítéshez adott praktikus tanácsokat. A tavaszi klubnap programját ezúttal mini gyógyászati fehérnemű kollekció bemutatása is színesítette.

A klubban mindenki megtalálhatja a számára érdekes programokat, tevékenységeket, legyen szó sminkoktatásról, divatbemutatóról, adventi koszorú készítéséről vagy akár egy közös főzőcskéről. A klub háziasszonya - Kovács Zsuzsa - gyógyult betegtárs, akinek kedvessége, lendülete mindenkor garantálja a kellemes légkört.

 

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.