Szájrák: fontos szerepe lehet az Avemarral végzett kiegészítő kezelésnek

Képünk illusztrációKépünk illusztráció
Daganatok.hu 2013. január 25.
Megosztás:

A Magyar Arc-, Állcsont- és Szájsebészeti Társaság 2006-ban az Orvosi Hetilapban közzétett állásfoglalása megállapította, hogy fej-nyaki tumorokban - elsősorban a szájüreg rosszindulatú daganatos megbetegedéseiben - az Avemar tartós, kiegészítő terápiaként történő alkalmazásával jelentősen lassítható a betegség előrehaladása, jelentősen megnövelhető az ötéves túlélés, emellett javítható az életminőség és csökkenthető a betegeket érő oxidatív stressz. Dr. Ujpál Márta egyetemi docens a Daganatok.hu kérdésére elmondta: a hat éve kiadott állásfoglalás megállapításai jelenleg is érvényesek, de nem kötelezik rá az onkológus szakmát, hogy az Avemart a szájüregi rákok terápiás protokolljának részévé tegyék.

A Magyar Arc-, Állcsont- és Szájsebészeti Társaság néhány éve tekintette át az Avemarral kapcsolatos kutatási eredményeket, majd ezek alapján egy állásfoglalást is kiadott. Az állásfoglalás végső konklúziója szerint a szakemberek a terápiás protokollok fontos részének tartják az Avemarral végzett kiegészítő (szupportív) kezelést, a szájüreg rosszindulatú daganatos megbetegedéseiben, a II-es, III-as és IV-es stádiumokban.

Az állásfoglalás aktualitásáról dr. Ujpál Márta egyetemi docenst, fog- és szájsebész szakorvost (Semmelweis Egyetem, Arc-, Állcsont-, Szájsebészeti és Fogászati Klinika) kérdeztük.

Az Avemar kiegészítő jellegű alkalmazása a szájüregi daganatok komplex kezelésében

A fej-nyaki, illetve szájüregi rákok szupportív kezelésében összesen három klinikai vizsgálatot végeztek az Avemarral - írja a Társaság Orvosi Hetilapban megjelent állásfoglalása. Ezek egyikét a Semmelweis Egyetem Szájsebészeti és Fogászati Klinikáján folytatták le, Ujpál doktornő részvételével: a nyílt, összehasonlító klinikai vizsgálat az Avemar-kezelés hatását tanulmányozta a szájüregi tumorok kiegészítő terápiájában.

Ebben a vizsgálatban 3 hónapnál nem régebbi diagnózisú, 18-80 éves betegek vettek részt, akik rosszindulatú, II-es és III-as stádiumú szájüregi daganatban szenvedtek. A tanulmány célja annak a kérdésnek a lehetséges megválaszolása volt, hogy az Avemar egy éven át történő folyamatos alkalmazása befolyásolja-e az egyébként "lege artis" kezelt II-es, illetve III-as stádiumú szájüregi daganatok lefolyását. (A "lege artis" kifejezés azon kezeléseket jelenti, amelyek megfelelnek az orvostudomány aktuális állása szerinti legmagasabb elvárásoknak - a szerk.)

A betegek mindegyike radikális műtéten esett át. Egy részük ezt követően kemoterápiában, egy részük pedig sugárkezelésben részesült (amennyiben erre szükség volt). Az Avemar-csoport betegei emellett naponta egyszer Avemart is kaptak. A vizsgálatban összesen 45-en vettek részt: az Avemar-csoportban 23-an, a kontrollcsoportban pedig 22-en voltak.

A terápiás protokollok kiegészíthetőek lennének a szupportív Avemar-kezeléssel

A Szájsebészeti és Fogászati Klinika vizsgálata megállapította, hogy a tápszer 1 éven át tartó folyamatos alkalmazása - a radikális műtéten átesett és szükség szerint műtét utáni kemoterápiában, illetve sugárkezelésben részesült, II-es és III-as stádiumú szájüregi daganatban szenvedőknél - jelentős mértékben (közel egy nagyságrenddel) csökkentette a betegség előrehaladását (progresszióját). Ez az eredmény - a betegség stádiumától függően - elsősorban a szájüregi rák helyi jellegű kiújulásaira (szakkifejezéssel a lokális recidívákra) volt igaz. Az Avemar-kezelés - pontos számadatokkal kifejezve - 85,3%-kal csökkentette a betegség előrehaladásával kapcsolatos események kockázatát (abszolút kockázat). A relatív kockázatcsökkenés értéke 0,534-nek adódott.

A tumorok stádium szerinti megoszlása a vizsgálatba lépéskor

Ujpál és kollégái a betegek össztúlélését is megvizsgálták egy ötéves utánkövetés keretében. Öt év múlva az Avemar-csoportból 17 beteg (74%), a kontrollcsoportból viszont csak 10 beteg (45,5%) volt életben. Ez a különbség statisztikailag is értékelhetőnek bizonyult. A vizsgálat megállapította, hogy a rosszindulatú szájrákban szenvedő betegeknél tartósan, kiegészítő jelleggel alkalmazott Avemar-kezelés jelentősen csökkentheti a rák helyi kiújulásainak arányát, emellett az ötéves túlélési arányt is jelentős mértékben megnövelheti. Ujpál és kollégái ezen eredmények alapján javasolták, hogy a szájüreg rosszindulatú daganatainál alkalmazott összetett terápiás protokollokat egészítsék ki a szupportív Avemar-kezeléssel is - írja az Orvosi Hetilap közleménye.

"Mi csak javaslatot tehetünk, a kezelési protokollokat nem mi adjuk ki"

"Jelenleg is teljes mértékben vállalhatónak tartom azt az állásfoglalást, amelyet 2006-ban adott ki a Magyar Arc-, Állcsont- és Szájsebészeti Társaság. Amiatt is, mert azóta - legjobb tudomásunk szerint - ebben a témában nem történt újabb vizsgálat" - mondta a Daganatok.hu kérdésére dr. Ujpál Márta.

Végpontelemzés 1 év után

"A szájüregi daganatokkal kapcsolatos vizsgálatainkat 1990-ben, illetve 2000-ben kezdtük meg. Később az állásfoglalásban szereplő 45 betegnél zajlott utánkövetés, öt éven keresztül. Náluk az egyéves kontroll, és a hosszú távú utánkövetés - az ötéves kontroll - eredményei is egyaránt jól értékelhetőek voltak. Ezeket az eredményeket publikáltuk annak idején - 2006-ban - az Orvosi Hetilapban megjelentetett állásfoglalásban, amelynek aláírói dr. Barabás József intézetvezető egyetemi tanár, a Magyar Arc-, Állcsont- és Szájsebészeti Társaság alapító tagja és korábbi elnöke és dr. Németh Zsolt egyetemi docens, intézetvezető helyettes, a Magyar Arc-, Állcsont- és Szájsebészeti Társaság jelenlegi elnöke voltak" - emelte ki Ujpál doktornő.

"Vizsgálatunknak eredményei egyértelműen pozitívnak bizonyultak. Az Avemart is szedő csoportban az egyéves kontroll után a daganatok helyi kiújulásainak aránya jelentős mértékben csökkent az Avemart nem kapó csoporthoz képest, az ötéves utánkövetésnél pedig jelentős mértékben jobbnak bizonyult az Avemart is szedő csoport ötéves túlélése az Avemart nem kapó csoport tagjaihoz képest. Röviden összefoglalva ez a két fő eredményünk adódott" - mondta Ujpál.

"A saját és két másik hasonló vizsgálat eredményei alapján - hangsúlyozva, hogy az ötéves utánkövetés eredményei teljesen egyértelműek voltak - kijelentettük, hogy a szájüreg rosszindulatú daganatai esetében - a II-es, a III-as és a IV-es stádiumokban - a komplex terápiás protokoll fontos részének tartjuk az Avemarral végzett hosszabb távú, kiegészítő jellegű kezelést. Ki kell emelni, hogy nem a hagyományos terápiás eljárásokat - műtét, kemo- és/vagy sugárterápia - helyettesítő, hanem az ezeket kiegészítő, vagyis szupportív terápiáról beszélünk az Avemar esetében" - mondta Ujpál.

"Általában a műtét hozza a legjobb eredményt, és a legtöbbször ezt követően - vagyis adjuváns kezelésként - jön szóba a kemo- vagy a sugárterápia. Ezt egészítheti ki a beteg kezelőorvosa az Avemarral. Állásfoglalásunk alapján - az adott beteggel egyeztetve - 2013-ban is nyugodt szívvel javasolható, hogy az onkológus megtegye ezt a kiegészítést" - hangsúlyozta Ujpál doktornő.

Szájüregi rosszindulatú daganatok

Szájüregi rákok alatt az ajkak, a szájüreg, valamint a garat szájüreggel szomszédos részének területéről kiinduló daganatokat értjük. A szájüregi rákok esetében zömében olyan rákokról van szó, amelyek már a rák kifejlődését megelőző állapotban is könnyen felismerhetők a szájüreg fogorvos által történő egyszerű, gondos áttekintésével. Jó részüket maga a beteg is időben észreveheti. Az időben felfedezett és kezelésbe vett szájüregi rákok az esetek 80%-ában meggyógyíthatóak.

A szájüregi rákok mintegy fele a nyelven alakul ki, egynegyede az ajkakon, míg a többit az orcák (pofák) belfelületéről, a szájfenékről és az ínyről kiinduló rákok képezik. A szájüregi rákok túlnyomó többsége 45 évesnél idősebb korúakban figyelhető meg.

A szájüregi rosszindulatú daganatokról gyűjtőoldalunkon olvashat bővebben: A Daganatok.hu szájrák gyűjtőoldala 

Hogyan lehetne még hatékonyabban felismerni a szájüregi daganatokat? Olvassa el korábbi cikkünket: Speciális kék fénnyel korai stádiumban is kimutatható a szájüregi rák

(X)

* * *

Maradt még kérdése?

Amennyiben bármilyen kérdése van az Avemarral kapcsolatban, hívja a gyártó által működtetett Avemar Információs Központot a (06-1) 20-20-290-es telefonszámon, vagy írjon az aik@avemar.hu e-mail címre, illetve postán a 1123 Budapest, Kék Golyó u. 14. címre.

* * *

Az Avemar speciális - gyógyászati célra szánt - fermentált búzacsírakivonatot tartalmazó tápszer daganatos betegek részére. Szedése ajánlott rosszindulatú daganatos megbetegedésben szenvedők klinikai onkológiai kezelésének (műtét, radioterápia, kemoterápia, immunterápia stb.) kiegészítésére. További információkért olvassa el tájékoztatóinkat.
(hirdetés)

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Ajánló