Stresszkezelő tanfolyamok az Országos Onkológiai Intézetben

2009. június 22.
  e-mail nyomtatás

Daganatos betegek számára is jótékony hatású lehet az a nyolc alkalmas stressz csökkentő tanfolyam, melyet 2008 óta tartanak Országos Onkológiai Intézetben a Magyar Rákellenes Liga szervezésében. Az ún. MBSR módszer összeállítója, az amerikai Jon Kabat-Zinn professzor június végén nyílt előadásokat tart Magyarországon mind laikusoknak, mind a szakmának az éber, tudatos figyelmen alapuló meditáció stressz-, szorongás és fájdalomcsillapító hatásáról.

A stressz kezelésére tanulhatnak új technikákat, máshogy viszonyulnak majd a stresszhelyzetekhez, akik részt vesznek az ún. MBSR (Mindfulness Based Stress Reduction: tudatos figyelmen alapuló stressz csökkentés) programon.

"A rákkezelés, illetve a betegséggel való szembesülés maga is egy nagy stresszforrás, az érintettek rengeteg változtatásra kényszerülnek az életvitelükben, sok nehéz helyzetet kell kezelniük a környezetükkel való kapcsolattartás során" - mondta el Fazekas Gábor, a módszer egyik hazai oktatója arra kérdésünkre, hogy vajon miért épp daganatos betegeknek tartanak ingyenes tréninget.

A 8 hetes tréning során hetente 2,5-3 órás foglalkozásokon vesznek részt a betegek, ahol egyszerű meditációs, illetve jógagyakorlatokat végeznek. Ezzel érik el, hogy elméjük lecsendesedettebb, ellazultabb, tudatosabb állapotba kerüljön, egyúttal megnyugszanak - magyarázta Fazekas Gábor. A program gyakorlat-centrikus, a foglalkozások közötti időben "házi feladatokat" végeznek a résztvevők.

Az Országos Onkológiai Intézetben (OOI) 2008. óta 4 ingyenes tréninget tartottak a Magyar Rákellenes Liga szervezésében, melyeken általában 15-20 beteg vesz részt. A legközelebbi tréning 2009 szeptemberében indul, jelentkezni, illetve a feltételekről érdeklődni Bajor Beánál (rakasz@rakliga.hu), vagy Fazekas Gábornál (gfazek@gmail.com) lehet.

A Massachussetts-i Egyetem Orvosi Központján belül működő Stressz Csökkentő Klinikán már közel húszezren végezték el a tréninget; köztük rengeteg ápoló, orvos és pszichológus is. A Klinikát 1979-ben a MBSR program összeállítója, Jon Kabat-Zinn professzor alapította.

Jon Kabat-Zinn professzor június végén Magyarországon is tart nyilvános előadásokat a sresszcsökkentésről és a meditációról. Az egyetemi előadások ingyenesek és bárki által szabadon látogathatók.

  • 2009. június 25. csütörtök 16:00 - Nyílt publikus előadás a Károli Gáspár Egyetemen (III. ker. Bécsi út 324.)
  • 2009. június 26. péntek 10:00 - Nyílt szakmai előadás a Semmelweis Egyetem Klinikai Pszichológia Tanszékén (VIII. kerület, Tömő utca 25-29.)

Az Országos Onkológiai Intézetben zártkörű előadást tart a professzor az OOI szakemberei számára.

A program része egy workshop is: 2009. június 26 18:00 - június 28 délután - meditációs elvonulás jellegű MBSR workshop ("Bevezetés a tudatos figyelem gyakorlásába") - Csopak, Park Villa, Balatonfelvidéki Nemzeti Park Igazgatóságának konferenciaközpontja. Felvilágosítás szintén Fazekas Gábornál (gfazek@gmail.com).

e-mail nyomtatás

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.