Szerintem vannak csodák - de neked is tenned kell értük

Illyés András 2016. március 8.
Megosztás:

Nemrég jelent meg Brjeska Dóra könyve, "Szerintem vannak csodák - de neked is tenned kell értük" címmel. A könyv nem a csodás gyógyulásról szól és nem fedezi fel a rák ellenszerét sem: a szerző saját történetén keresztül szeretne segíteni azoknak, akik a rákbetegséggel harcolnak, vagy szeretnének hasznos segítők lenni.

"Szeretném megmutatni, hogyan lehet ezzel a helyzettel megbirkózni úgy, hogy nem engedjük a betegségnek, hogy tönkre tegyen, és hogy hogyan lehet megkönnyíteni a mindennapokat a kezelések előtt, alatt és után. Ez a könyv nem szentírás... de én így csináltam, és szerintem így könnyebb" - írja előszavában a szerző. "Én hiszek az orvosaimban, mindegyikben. Soha nem kerestem mást ami gyógyíthat rajtuk kívül, és mindenkinek ezt tanácsolom. Amit én leírok, az az ő tudásuknak és lehetőségeiknek mindössze egy praktikus kiegészítése."

A könyv alapját a "Füles odú: rákról egy kicsit másképp" című blog adja, amelyet Dóra már évek óta ír. Az első néhány oldal egy rövid, személyes jellegű bevezető, amiből megtudhatjuk, min ment korábban keresztül Dóra, s milyen élethelyzeteket kellett megoldania, mielőtt több áttétet is adó mellrákot diagnosztizáltak nála. Ezután kiderül, milyen érzés végigcsinálni egy kemoterápiás kezelést, és milyen mellékhatásokkal jár mindez. Dóránál, mert a mellékhatások korántsem mindenkinél egyformák, azzal pedig csak még rosszabbá tesszük a kezelés folyamatát, ha folyton a várható mellékhatásokon rágódunk.

A kemoterápián való részvétel élménye nem egy igazán pozitív dolog, ezután azonban mégis a pozitív gondolatokról, a pozitív gondolkodásról esik szó. Mi is egyáltalán az a pozitív gondolkodás? "Én mindig reménykedem abban, hogy minden jó lesz, de bizony felkészülök arra, hogy mi van, ha mégsem. Tudjátok, miért? Mert ha tudom, hogy akármi megtörténhet, és vannak terveim minden lehetőségre, akkor sokkal kevésbé félek, sokkal kevésbé érzem magamat rosszul." Szerencsére, semmi "misztikus" dolog, egyszerűen talán ennyi - ne akarjuk magunkat még rosszabbul érezni, mint amennyire már egyébként is rosszul vagyunk. Ettől pedig akár még jobban is lehetünk.

A mélyebb gondolatokon túl van a könyvnek egy teljesen gyakorlatias, a mindennapi élethez kapcsolódó szála is. Hogyan éljük például túl a hajunk elvesztését? Kendőt vagy inkább parókát viseljünk-e? Mozogjunk-e, és ha igen, mennyit? Mi a helyzet a bőr kemoterápiát követő érzékenységével, és a napozással? Csinálhatunk-e valamit akkor is, ha egyébként nem lenne szabad? Végül ismét néhány olyan dolog, amik segíthetnek abban, hogy lelkileg jobban érezzük magunkat: ilyen lehet egy háziállat, a mandalafestést, vagy bármi olyasmi, amit egyszerűen jól esik csinálni és közben kikapcsol. "A lényeg, hogy mindig olyan tevékenységet válassz, ami kényelmesen, az éppen aktuális fizikai lehetőségeidnek megfelelően végezhető."

Szó esik még a táplálkozásról is, de nem túl hosszan, hiszen erről a témáról rengeteget lehet olvasni amúgy is. "Kiválasztottam azokat a lehetőségeket, amik nekem a legjobban tetszenek, illenek hozzám, nem okoznak gondot, és a gyümölcsök mellett döntöttem. Például a piros bogyós gyümölcsök tele vannak minden jóval, többek között olyan anyagokkal is, amik a rákjaimra is hatással lehetnek. Legjobb az eper, a málna, a cseresznye, a vörös és a kék áfonya, meg a szeder. Nem gondolom, hogy ezek fognak meggyógyítani, inkább azt mondom, ezek a gyümölcsök segítenek meggyógyulni."

Egy rövid fejezet szól még az egymással történő kommunikációról, hiszen ez alapvetően fontos lenne ahhoz, hogy mindenki - aki a betegséggel küzd és akik mellette állnak - a lehető legjobban érezze magát a nehéz helyzethez képest. Mit mondjunk, és mit ne mondjunk soha valakinek, aki rákkal küzd? Mit tegyünk, ha szeretnénk ugyan segíteni valakinek, aki éppen beteg, de felünk, megijedtünk, és fogalmunk sincs, hogyan tovább?

Mindenkinek ajánlható ez a nem túl hosszú, de annál tartalmasabb olvasmány, aki közelebbről vagy távolabbról, de kapcsolatba került a daganatos betegségek valamilyen formájával. Sőt akkor is, ha teljesen egészségesek vagyunk, a könyv által ugyanis egy új szemléletet kaphatunk. Ha elolvastuk a könyvet, de szeretnénk továbbra is Dórával maradni, a Füles odú blogon követhetjük őt: fulesodu.cafeblog.hu

A könyv elérhető többek között az Underground Kiadó oldalán és a Bookline oldalán

Itt pedig beleolvashatsz a könyvbe.

 

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Ajánló