A daganatos megbetegedések szexuális vonatkozásai

Kéri Ibolya 2010. június 21.
Megosztás:

A rák sokféle szexuális probléma forrása lehet, amelyek nem csak a nemi szerveket érintő daganatos betegségek kapcsán jelentkezhetnek. Más nehézséggel küzd egy gégekanülös, egy sztómás beteg, egy radikális emlőműtéten átesett vagy prosztatarákos páciens, de közös bennük, hogy betegségük alapvetően befolyásolja nemi életüket. Kéri Ibolya, a Magyar Rákellenes Liga munkatársának cikke a szexuális problémák kezeléséhez nyújt segítséget.

Az orvostudomány, az onkológia fejlődésével az utóbbi években paradigmaváltás történt, a rák halálos fátumból krónikus betegséggé vált. Az új, egyre hatékonyabb kezeléseknek és a korai felismerésnek köszönhetően nő a hosszan túlélők aránya. Így egyre nagyobb hangsúlyt fektetünk az életminőség kérdésére, a hatékony fájdalomcsillapításra, a vérszegénység, fáradékonyság, alultápláltság kezelésére, a hányáscsillapításra. Mindeközben azonban gyakran megfeledkezünk a mindennapokat szintén mélyen érintő, az általános testi-lelki jóllétet, a párkapcsolatot befolyásoló örömforrásról, alapvető szükségletünkről, a szexualitásról.

A leterhelt orvosoknak nem feltétlenül rutinkérdése a beteghez, hogy ezen a téren jelentkezik-e problémájuk. Kérdéses az is, hogy rendelkeznek-e megfelelő tudással, ismeretekkel, kommunikációs készséggel, van-e idő és megfelelő hely az intim beszélgetésre? Legtöbbször a betegek sem azt tartják kardinális szempontnak egy daganatos diagnózis után, hogy mi fog történni a nemi életükkel, vagy eleve szégyellik is megemlíteni a témát. Mégis lényeges része ez a mindennapoknak. Azok a párok, akik a betegség előtt kiegyensúlyozott, harmonikus, nyílt kommunikáción alapuló kapcsolatban éltek, és nem volt tabu téma közöttük a szexualitás, könnyebben küzdenek meg később is a nehézségekkel, és ha szükséges, szívesebben kérnek külső segítséget. De honnan? Kitől? Fontos lenne a betegutak kialakítása, hogy a szexuális nehézségekkel küzdő páciensek ne csak kapcsolati hálók, privát ötleteink révén juthassanak segítséghez, hanem probléma esetén közvetlenül fordulhassanak szakrendelésre. Természetesen nincs mindenkinek szüksége szexológusra: sokszor egy biztató mondat, értő hallgatás, praktikus tanács nővértől, szociális munkástól, lelkigondozótól átbillenthet a holtponton. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy a segítő "rendben legyen" saját nemiségével, önismerete kiterjedjen szexualitására is. Meg kell találni azt a közös nyelvet is, amellyel pontosan leírható a probléma, nem körülményesen finomkodó, viszont a jó ízlést sem sérti. Mindig szem előtt kell tartani, hogy egyénre szabottan, korra, származásra, vallásra, családi állapotra tekintettel kell segítséget nyújtani.

Testi szinten a kemoterápiák, a hormonterápia, a sugárkezelés és maga a műtét okozhat zavart. Sokszor a rák mellett egyéb betegségek (magas vérnyomás, depresszió, cukorbetegség stb.) és az ezekre szedett gyógyszerek is ronthatják a nemi funkciót. Jelentkezhet a libidó és az izgalom csökkenése vagy elvesztése, fájdalom az együttlétkor, vaginizmus (a hüvely akaratlan, reflexszerű összehúzódása, ami képtelenné teszi a behatolást), légzési probléma, merevedési zavar, ejakulációs problémák.

Pszichés szinten a betegségből adódó lelki zavarok, a depresszió, a testkép változásának negatív megélése és a nem megfelelő társas támogatás nehezíti a feloldódást. Ha valaki nem tartja magát kívánatosnak, akkor nem tudja elhinni, hogy partnere számára vonzó lehet, és inkább elzárkózik az intimitástól. Emlőműtéten átesett nőknél gyakori, hogy önként vonulnak ki a közös hálószobából, pedig házastársuk változatlanul szereti, kívánja és elfogadja őket. Ilyenkor lenne igazán jelentősége a külső segítségnek, hiszen hosszú távon ezt a helyzetet a legjobb házasság is megsínyli. Különböző gyakorlatokkal, nagy lelkierővel és kitartással közösen, egymást támogatva ezen a problémán is túl lehet lépni. Álljon például a tükör elé felöltözve, majd vetkőzzön le, nézze meg a heget, érintse meg! Ha mindez egyedül már megy, akkor kezdje az egészet elölről, most már partnerével együtt!

Azoknál a házasságoknál, ahol a daganatos betegség a kapcsolat felbomlásához vezet, legtöbbször már a diagnózis előtt is voltak figyelmeztető jelek. Ne feledjük, hogy minden krízishelyzetnek többirányú lehet a kimenetele: összeomlunk, megsemmisülünk, vagy újradefiniáljuk magunkat és helyzetünket, a megpróbáltatások által megedzve újjászületünk.
A termékeny korban lévő daganatos betegeknél a szexualitás örömszerző, párkötő funkciója mellett központi kérdés az utódnemzés lehetősége, főként, ha a párnak nincs még gyermeke. A tapasztalatok szerint erről sokkal inkább beszélnek nyíltan onkológusukkal, ami egyrészt adódhat a fiatalabb életkorból, valamint abból, hogy ezt a funkciót jelentőségteljesebbnek, vállalhatóbbnak tartják, mint a puszta élvezetet.

Ha orvosától nem kap kielégítő választ szexualitással kapcsolatos kérdéseire, vagy ezeket a kérdéseket neki nem meri feltenni, forduljon például a Magyar Rákellenes Liga ingyenesen hívható anonim telefonos lelkisegély-szolgálatához (06-80-505-675) vagy írjon a keri@rakliga.hu e-mail címre.

Ne adja fel, kezelje jelentőségének megfelelően szexuális életét, hiszen ez az élet sava-borsa! Ne szégyelljen segítséget kérni, ha nehézsége adódik, hiszen testi-lelki harmóniája hozzájárul a sikeres felépüléshez!Kéri Ibolya
szociális munkás
Magyar Rákellenes Liga
 

Daganatos betegség és táplálkozás

Az egyik legfontosabb dolog, amit tehet annak érdekében, hogy maximalizálja a rákgyógyító kezelés hatását és elősegítse gyorsabb felépülését, hogy a lehető legjobb tápláltsági állapotba hozza magát. Honlapunkon olvashat a megváltozott tápanyagigényről, a megfelelő táplálkozás fő akadályairól, a speciális tápszerek szerepéről.

Részletek: Daganatdieta.hu

Étrend rákbetegségben

Kérdezze dietetikusunkat!

Kalkulátorok

Receptek

(hirdetés)

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Ajánló