Daganatos betegek 8 leggyakoribb kérdése a dietetikustól

Daganatok.hu 2017. április 19.
Megosztás:

Közel 20 éve foglalkozom telefonos diétás tanácsadással. Havonta 300 beteg hív fel - többségében daganatos betegek - és az általuk feltett kérdésekből válogattam össze a leggyakrabban előfordulókat.

További kérdéseket a daganatdieta.hu honlap Gyakori Kérdések menüpontjában talál.

Daganatot diagnosztizáltak nálam. Az interneten utána olvastam, hogy ilyenkor hogyan kellene táplálkoznom. Találtam sokféle ajánlást. Egy barátnőm erősen javasolja a léböjt tisztító kúrát, amiben csak folyékony zöldség- és gyümölcsturmixokat ihatnék. Mit javasol, vágjak bele?

Ahhoz, hogy a daganatos betegséggel felvegyük a harcot, jó tápláltsági és erőnléti állapotra van szükségünk. Ezt az erőnléti állapotot csak úgy tudjuk elérni, ha megfelelő mennyiségű és minőségű táplálékhoz juttatjuk a szervezetünket. Amikor eszünk, lehetőleg gyakrabban, kis adagokban, magas kalória-, és fehérjetartalmú ételeket fogyasszunk. A léböjt kúrában nem jut a szervezet olyan létfontosságú tápanyaghoz, mint pl. a fehérje, ami elengedhetetlen egy gyógyulási folyamatban.

Kemoterápia alatt állok, fáradékony vagyok, nincs étvágyam, de még nem fogytam. Hogyan táplálkozzam?

Ahhoz, hogy ne csökkenjen a súlya gyakran egyen és keveset. Az a kevés viszont tartalmas legyen, kalóriában és fehérjében gazdag. Amennyiben úgy tapasztalja, hogy nem tudja elfogyasztani a korábban megszokott ételmennyiséget, jelezze orvosának, aki a táplálásterápia lehetőségeit figyelembe véve speciális, gyógyászati célra szánt élelmiszert (köznapi néven tápszert) javasolhat Önnek, mely kis mennyiség elfogyasztásával magas kalória és fehérjebevitelt tesz lehetővé.

Megtudtam, hogy daganatom van. Fogytam 3 kg-ot. Onkológusom tápszert írt fel. Tessék mondani, mi ez?

Ez egy gyógyászati célra szánt élelmiszer, mely összetételénél fogva segít a betegeknek a tápanyagok fedezésében. Ha a beteg nem képes az orvos által meghatározott tápanyagokat a normál étrenddel elfogyasztani (pl. étvágytalanság, nyelési probléma, vagy egyéb ok miatt), a megfelelő speciális élelmiszer ("tápszer") segíthet fedezni a szükséges tápanyagokat, ezáltal hozzájárulhat a gyógyulási folyamathoz.

Daganatos betegségem van, az onkológus tápszert írt fel. Szeretném tudni, hogy miből készülnek a tápszerek?

A "tápszerek" hivatalos neve már speciális, gyógyászati célra szánt élelmiszerek. A Magyarországon elérhető speciális élelmiszerek ("tápszerek") között megtalálhatók olyanok, melyek minőségi alapanyagokból készülnek. Sokan azt hiszik, hogy ez egy mesterséges táplálék, ezért idegenkednek tőle. Valójában ezek az élelmiszerek elsősorban tehéntejből illetve joghurtból, növényi olajokból és növényi kivonatokból állnak és vitaminok, ásványi anyagok hozzáadásával készülnek.

Daganatos beteg vagyok, fogytam pár kilót. A háziorvosom tápszert akart felírni, de attól tartok, nekem ez túl drága.

Az orvos által megfelelően kiválasztott "tápszer", az speciális, gyógyászati célra szánt élelmiszer elérhetőségével és társadalombiztosítási támogatásával kapcsolatban bővebb tájékoztatást a kezelőorvosa adhat.

Az onkológus tápszert írt fel, de elfelejtettem neki mondani, hogy lisztérzékeny vagyok. Létezik gluténmentes iható tápszer is?

Igen, a legtöbb "tápszer" (aminek hivatalos neve speciális, gyógyászati célra szánt élelmiszer) gluténmentes. Mindenesetre jelezze kezelőorvosának a lisztérzékenységet, hogy biztos gluténmentes terméket írjon fel Önnek.

Van tejcukormentes tápszer is? Daganatos beteg vagyok és tejcukor-érzékeny, ezért fontos nekem, hogy ne legyen benne laktóz.

Igen, tejcukormentes "tápszerek" (hivatalos nevükön speciális, gyógyászati célra szánt élelmiserek) is elérhetőek Magyarországon. Jelezze kezelőorvosának a laktózérzékenységet, mielőtt "tápszert" ír fel.

Tápszert írt fel az onkológusom. Ki is váltottam, de nem esik jól, nincs étvágyam.

Az orvos azért írja fel a "tápszereket" (hivatalos nevén speciális, gyógyászati célra szánt élelmiszert), hogy segítsenek Önnek a jobb tápláltsági állapot elérésben, de csak akkor tudják kedvező hatásukat kifejteni, ha elegendő mennyiségben és megfelelő ideig fogyasztják.

A "tápszerek" ajánlott napi mennyisége függ az adott termék energia- és fehérjetartalmától. Amennyiben nincs étvágya és a nagyobb mennyiség elfogyasztása gondot jelent Önnek, jelezze azt orvosának, aki magasabb tápanyagtartalmú, és így kisebb napi elfogyasztandó mennyiséget tud Önnek felírni.

Legyen bátran kreatív a felhasználásban, annak érdekében, hogy étvágygerjesztő ételek látványával és kóstolásával pozitívan tudja befolyásolni az étvágyát: fogyasztás előtt hűtse le, keverje pudinghoz, gyümölcsjoghurthoz, banánturmixhoz, kakaóhoz. Kisétkezésre müzlit is készíthet a speciális élelmiszerrel, vagy például tejberizst. Nyáron kis műanyag pohárban lefagyasztható és fagylaltként is fogyasztható!

A kérdéseket összegyűjtötte és megválaszolta: Kálmán Márta dietetikus.

Látogasson el a megújult Gyakori kérdések gyűjteményünkbe, ahol az alábbi témákban feltett kérdéseket és válaszokat olvashatja el:

Fogyás  -  Hányinger  -  Speciális diéták  -  Speciális élelmiszerek beszerezhetősége  -  Speciális élelmiszerek fogyaszthatósága  -  Szájszárazság  -  Szondatáplálás  -  Táplálásterápia  -  Étvágytalanság


Daganatos betegség és táplálkozás

Az egyik legfontosabb dolog, amit tehet annak érdekében, hogy maximalizálja a rákgyógyító kezelés hatását és elősegítse gyorsabb felépülését, hogy a lehető legjobb tápláltsági állapotba hozza magát. Honlapunkon olvashat a megváltozott tápanyagigényről, a megfelelő táplálkozás fő akadályairól, valamint a speciális, gyógyászati célra szánt élelmiszerek szerepéről.

Részletek: Daganatdieta.hu

Étrend rákbetegségben

Kérdezze dietetikusunkat!

Kalkulátorok

Receptek

(hirdetés)

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Ajánló