Daganatos betegség: miért fontos, hogy legyen kialakult napirendünk?

A megfelelő és rendszeres étkezés az egyik legfontosabb eszköz, amivel javíthatjuk az erőnlétünketA megfelelő és rendszeres étkezés az egyik legfontosabb eszköz, amivel javíthatjuk az erőnlétünket
Daganatok.hu 2018. június 20.
Megosztás:

Daganattal diagnosztizálták. Egy ilyen helyzetben miért olyan fontos, hogy legyen kialakult napirendünk? Kálmán Márta, a Nutricia Dietetikai Tanácsadását ellátó dietetikusa 15 éve foglalkozik telefonos diétás tanácsadással. Havonta 300 beteg keresi meg - többségében daganatos betegek - és a velük folytatott beszélgetések alapján mesél a kialakult napirend és a rendszeres étkezés fontosságáról és összefüggéseiről.

“Eddig mindig csak akkor ettem, amikor kedvem volt!"

Ha valaki megszokta, hogy csak akkor egyen, amikor épp ráér, akkor mostantól több odafigyelésre lesz szüksége, hogy az életét a gyógyulás köré szervezze. Ebben az időszakban kiemelten fontos a rendszeresség! Egy komoly betegség annyiféle bizonytalansággal jár és annyi kiszámíthatatlan tényező van a gyógyulás útján, viszont a rendszeres étkezés kulcsa tényleg az Ön kezében van. A megfelelő és rendszeres étkezés az egyik legfontosabb eszköz, amivel javíthatja az erőnlétét. A jó erőnlét pedig abban segíthet, hogy a daganatellenes kezeléseket jobban viselje - mondja Kálmán Márta, a Nutricia Dietetikai Tanácsadását ellátó dietetikusa..

A napi rutin segít a rendszeresség kialakításában, ezért a napi öt étkezés az egyik legfontosabb esemény, amit beleírhatunk a napirendünkbe. Ügyeljünk arra, hogy ne csak az étkezésekre, hanem az előkészületekre is hagyjunk bőségesen időt. Fontos, hogy akkor is igyekezzünk rendszeresen enni, ha éppen nem érzünk kedvet hozzá.

“De hát alig megy le valami a torkomon. Tudom, hogy szükségem van arra, hogy egyem valamit, de ha egyszer nem megy! És egyáltalán nem bírok sokat enni!"

A jó hír az, hogy nem feltétlenül kell sokat enni. A mennyiségnél sokkal fontosabb a rendszeresség és a minőség. Figyeljen oda, hogy naponta legalább ötször étkezzen. Nem kell nagy adagokat erőszakkal magunkba tömködni. Ha úgy esik jól, inkább kis adagokat együnk, de az adagok tartalmazzák mindazokat a tápanyagokat, amelyekre az Ön szervezetének szüksége van a terápiához.

Ha nagyon étvágytalan, akkor próbáljon egy kicsit trükközni. Ha épp nehezünkre esik enni, akkor segíthet, ha lehűtjük a folyadékokat. Ősi trükk, az anyák sokszor alkalmazzák beteg kisgyerekeknél, hogy kortyonként adagolják a mélyhűtött teát, ezzel is csillapítva a hányási ingert. Ilyenkor a lehűtött ital fogyasztása könnyebb és kellemesebb. Ha végképp nagyon étvágytalan és erős émelygéstől vagy hányingertől szenved, akkor egyen azt, amit a szervezete épp kíván. Az, hogy egyen valamit, mindennél fontosabb szempont.

“Minek erőltessem az evést?! Semmi étvágyam és folyamatosan émelygek. Számít egyáltalán ez a kis adag, amit hatalmas erőfeszítéssel leküzdök?!"

Igen, számít! Szervezetünknek nagyobb energia-utánpótlásra van szüksége betegen, mint egészséges állapotban! Az evés és a táplálásterápia segíthet a jó fizikai állapot elérésében vagy megőrzésében. A jó fizikai állapot pedig azért fontos, mert növelheti a daganatellenes kezelések hatékonyságát. Tényleg minden egyes falat számít.

És igen, vannak olyan napok, amikor annyira rosszul vagyunk, hogy csak pár falat csúszik le torkunkon és azok is csak nagy nehézségek árán. llyenkor sajnos a hagyományos étrendet követve nagy valószínűséggel nem tudjuk fedezni mindazt az energiát és tápanyagot, amire a betegséggel küzdő testünknek szüksége van.

Manapság már vannak kifejezetten erre a célra kifejlesztett klinikai tápszerek. Ezek a speciális gyógyászati célra szánt élelmiszerek összetételük alapján, az orvos által javasolt adagolásban nap mint nap biztosítják mindazokat a vitaminokat és tápanyagokat, amelyekre a kezelések mellett szükségünk van. Van olyan tápszer, amelyből napi 3-szor 1 dl már jelentős mértékben hozzájárulhat a napi tápanyagszükségletünk fedezéséhez.

“Ezt az egy decit még a legnehezebb időszakokban is könnyedén megittam valahogy!"

Igen, néha ennyi a siker és ennek is lehet ám örülni! Egy ilyen klinikai tápszerből akár már 1dl is tartalmazhat egy kisétkezésnek megfelelő mennyiségű fehérjét és egyéb tápanyagokat. Tegyünk meg minden tőlünk telhetőt és koncentráljunk arra, hogy erőt gyűjtsünk a következő kezelésekhez. Közben megpróbálhatunk kicsit álmodozni arról, hogy mit fogunk csinálni, amikor már jobban érezzük magunkat és több energiánk lesz.

Befejezésül két dolgot emelnék ki a sok elhangzott tanács közül. A napirendünk legfontosabb pontja a rendszeres evés. Igyekezzünk mind a napi ötszöri étkezést, mind a rákészülési időt gondosan beépíteni a mindennapjainkba és ha kis mennyiségben is, de a megfelelő tápanyagtartalmú élelmiszereket fogyasszuk.

A kérdéseket összegyűjtötte és megválaszolta: Kálmán Márta, a Nutricia Dietetikai Tanácsadását ellátó dietetikusa.

Daganatos betegség és táplálkozás

Az egyik legfontosabb dolog, amit tehet annak érdekében, hogy maximalizálja a rákgyógyító kezelés hatását és elősegítse gyorsabb felépülését, hogy a lehető legjobb tápláltsági állapotba hozza magát. Honlapunkon olvashat a megváltozott tápanyagigényről, a megfelelő táplálkozás fő akadályairól, a speciális tápszerek szerepéről.

Részletek: Daganatdieta.hu

Étrend rákbetegségben

Kérdezze dietetikusunkat!

Kalkulátorok

Receptek

(hirdetés)

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Ajánló