A mellrákon túl - speciális mozgásprogrammal a gyógyulásért

Németh-Tavasz BrigittaNémeth-Tavasz Brigitta
Daganatok.hu 2014. január 25.
Megosztás:

Ősz óta végre hazánkban is elérhető a mellműtéten átesett nők regenerációját segítő Pink Ribbon speciális program. Az Egyesült Államokból származó mozgásrendszer pilates alapokon nyugszik és a világ számos országában segíti a nőket abban, hogy az operáció után ismét szabadon és fájdalomtól mentesen tudják mozgatni karjaikat, valamint a mellkasi területet. Hazánkba Németh-Tavasz Brigitta pilates oktató hozta el a módszert.

- Amikor négy éve belekezdtem a pilates oktatásba, azt tapasztaltam, hogy ez a mozgásforma nem csak testi, de lelki szinten is nagyon sokat ad a gyakorlóknak - kezd mesélni Németh-Tavasz Brigitta.

- Folyamatosan kerestem a továbbképzési lehetőségeket, számos gerincterápiás tanfolyamon vettem részt, amikor a mellrák betegség a családunkban is felütötte a fejét. Nagyon szerettem volna én is segíteni, elkezdtem hát kutatni egy olyan módszer után, ami kifejezetten az emlőműtéten átesett nőket segíti. Így bukkantam, a külföldön igen népszerű Pink Ribbon Programra.

Nem sokkal később már a londoni képzésen találtam magam, majd tavaly ősszel saját pilates stúdiómban megkezdtem a munkát az első jelentkezőkkel. Bár a kinti képzésen sokat meséltek a módszer működéséről és hatékonyságáról, személyes tapasztalatim így is megrendítettek. Eddig két sikeresen levezetett program van mögöttem, és most még jobban hiszek ebben a módszerben. Örömmel látom, hogy a fizikai fejlődés, szinte minden esetben lelki változást is hoz magával - mondja Németh-Tavasz Brigitta, a Pink Ribbon hazai meghonosítója.

Világszerte számos mozgásregenerációs program létezik, melyek célja, hogy a betegségen átesett hölgyeket visszavezessék a normál életvitelbe, és segítséget nyújtsanak a sportolás elkezdésében, újrakezdésében. Ezek közül az egyik legnépszerűbb az amerikai Pink Ribbon Program, melyet Doreen Puglisi mozgáspszichológus, pilates oktató dolgozott ki.

Doreen maga is megküzdött a kórral és saját személyes, valamint szakmai tapasztalatai alapján hozta létre világszerte sikeres mellrák rehabilitációs mozgásprogramját. Mára több mint 800 oktató diplomázott a képzésein és segíti az emlőrákkal műtött nők felépülését az Egyesült Államokban, Ausztráliában, Kanadában és nem utolsó sorban, Európában.

- Most lesz 3 éve, hogy megműtötték a bal mellemet, és bár többféle mozgásformát is kipróbáltam, a testem nem nyerte vissza korábbi állapotát. Tavaly ősszel találtam a Pink Ribbon Programra. Ez a torna a legmélyebb szöveteimet is megmozgatja, életre kelti. Mindenképpen folytatni szeretném, hiszen nagyon élvezem, hogy a testem végre újra engedelmeskedik. Idén télen három év kihagyás után újra teniszütőt foghattam a kezembe - mondja a 66 éves Éva, aki elsőként vett részt a programon.

- Tény, hogy a műtét után a nők többségének fájdalmat okoz a mozgás, karjaik gyakran feszülnek és másra sem vágynak csak egy kis pihenésre. Ilyenkor igazán fontos azonban tudatosítani bennük, hogy korábbi mozgástartományuk és erőnlétük visszanyerése érdekében az edzést, bár megterhelő, a gyógytorna után sem szabad abbahagyni - mondja Brigitta.

- A Pink Ribbon Program egy speciálisan erre a célra kifejlesztett mozgásrendszer, melynek célja, hogy a nyirokcsomó eltávolításon, a részleges vagy teljes mellamputáción és rekonstrukciós műtéten átesett nők mielőbb visszanyerjék a mellkas, váll, hát és törzsizmaik rugalmasságát - állítja az oktató.

A Pink Ribbon Program felépítése:

A közel 2 hónapos program során a hölgyek 1 egyéni és 13 csoportos órán vesznek részt. Az első alkalom a program és egymás megismeréséről, a kórtörténet részletes feltárásáról szól. Az első beszélgetés és az őszinte, folyamatos kommunikáció fontos szerepet játszik abban, hogy az egyedi sajátosságokat a program egésze alatt figyelembe lehessen venni. Ezt követi a héthetes kurzus, heti kétszer 45 perces órákkal, kiscsoportokban. A program összesen 27 gyakorlatot tartalmaz, melyet 4 fázisban sajátítanak el a résztvevők. A fázisok biztonságos és fokozatos fejlődést tesznek lehetővé, miközben folyamatos kihívást és sikerélményt is adnak a résztvevők számára.

A kellő rutin megszerzése után a vendégek írásban is megkapják a gyakorlatokat, hogy azt a naprendjükbe beépítve aktuális fizikai állapotuknak megfelelően részben vagy egészében gyakorolhassák. Bár a Pink Ribbon Program fókuszában az érintett terület fejlesztése áll, a program végéhez közeledve hangsúlyt kapnak a törzs teljes egészére kiterjedő gyakorlatok is az egészséges testtartás visszanyeréséhez és megőrzéséhez szükséges mélyizomzat megerősítése érdekében.

A Pink Ribbon Program:

  • elősegíti a pozitív test- és önképet, javítja az önértékelést,
  • segít visszanyerni az érintett váll és kar rugalmasságát és izomerejét,
  • enyhíti az érintett terület feszességét,
  • javítja az alvás minőségét és csökkenti a fáradtságot, energikusabbá tesz,
  • javítja a fizikai, és szellemi frissességet,
  • adjuváns terápiák alatt (sugárkezelés, kemoterápia, hormonterápia) is végezhető,
  • kialakult limfödéma esetén is végezhető,
  • visszavezet a normál életvitelbe, előkészíti az egészséges sporttevékenységekhez való visszatérést.

TOVÁBBI INFORMÁCIÓ:

Németh-Tavasz Brigitta
Pink Ribbon Program tréner, pilates oktató
Mobil: +36 20 959 8797
E-mail: tavasz.brigitta@pilatesmuhely.hu

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.