"A radikális mellműtétektől nem gyógyultak jobban a betegek" - beszélgetés dr. Sugár István sebész docenssel

A kép bal oldalán Kapitány Zsuzsa gyógytornász, mellette dr. Kocsis Judit onkológus, jobbra fent pedig Dr. Horváth Anna a Kútvölgyi Amazon Kör tagjaivalA kép bal oldalán Kapitány Zsuzsa gyógytornász, mellette dr. Kocsis Judit onkológus, jobbra fent pedig Dr. Horváth Anna a Kútvölgyi Amazon Kör tagjaival
Daganatok.hu 2012. április 24.
Megosztás:

A Semmelweis Egyetem Kútvölgyi Klinikai Tömbjében néhány hónapja mutatták be azt a DVD-t, ami komoly segítséget jelent az emlőrákműtéten átesett hölgyek otthoni rehabilitációjában. A bemutatót követően dr. Sugár Istvánnal, a Sebészeti Klinika docensével beszélgettünk az emlőrák gyógyulási arányairól, a radikális emlőműtétek visszaszorulásának folyamatáról és arról, hogy miért érdemes gyógytornázni akkor is, ha valaki daganatmentessé vált a sebészeti beavatkozásnak és az onkológiai kezeléseknek köszönhetően.

"Borzasztóan elfogódott vagyok, hogy ennyi sok makkegészséges, gyógyított hölgy között beszélhetek" - köszöntötte idén januárban a Kútvölgyi Amazon Kör tagjait dr. Sugár István sebész, egyetemi docens, aki napi munkája során - a műtőasztal mellett - emlőrákos hölgyek sebészeti kezelésével foglalkozik. "Szerencsére elmondható, hogy a műtétet követő néhány nap után úgy tudjuk hazabocsátani betegeinket, hogy már képesek a rehabilitációjukat elősegítő tornagyakorlatok elvégzésére. A műtött nők nagy része nemcsak patológiai értelemben gyógyul meg tökéletesen a megfelelő onkológiai és egyéb kezelések után, hanem fizikális értelemben is teljes értékű tagjai lehetnek a társadalomnak. A mindennapokba történő visszailleszkedésben nyújt óriási segítséget a műtét utáni gyógytorna" - mondta a sebész szakember, aki maga is minden nap mozog, korábban pedig jégtáncosként volt többszörös magyar bajnok.

"A nagyon radikális emlőműtéteknek nem volt értelme"

"Rengeteg emlődaganatos beteg van, a hazai rákbeteg nők több mint egyötödénél ezzel a tumortípussal állunk szemben. Ez a szám az elmúlt ötven-hatvan évben is magas volt, így megfelelő statisztikai adatok állnak rendelkezésünkre azzal kapcsolatban, hogy mekkora volt a radikális, vagyis a teljes mell eltávolításával járó emlőműtétek utáni gyógyulási arány. Fokozatosan derült csak ki, hogy akiknél csak kisebb műtéteket végeztek - nem került sor például a teljes mellizomzat eltávolítására - azok pontosan ugyanolyan arányban gyógyultak meg, mint akiknél "nagyműtétet" végeztek. A sebészek lassan rájöttek, hogy mindig mérlegelni kell: nyilvánvaló, hogy ha valakinek kis melle van, de ebben egy 3-4 centis tumor alakult ki, akkor muszáj a teljes mellet eltávolítani. Egy átlagos méretű női mell és egy 2 centisnél nem nagyobb tumor esetén azonban már egy kisebb vagy nagyobb kimetszés is teljesen elegendő lehet" - mondta a szakember.

Általános kijelentések persze nem tehetőek, sem a mell, sem a tumor mérete alapján. Hiszen ha például a szövettanász úgy találja, hogy egy úgynevezett multiplex daganatról van szó - ahol már nemcsak a mellben, hanem a szervezet egyéb részein is vannak daganatsejtek - akkor szintén szükségessé válhat a teljes mell levétele, még akkor is, ha a fő daganat egyébként nem nagyobb 2 centinél. Az emlő levétele akkor is elkerülhetetlen lehet, ha olyan nagy a tumor, hogy kifekélyesedés indult meg. A melldaganatok körülbelül háromnegyedénél azonban ma már elegendő a részleges emlőeltávolítás. "A statisztikai adatok alapján biztosan tudjuk, hogy a nagyon radikális mellműtétektől nem gyógyultak jobban a betegek" - teszi hozzá a sebészeti klinika docense.

"Az emlőrák ma a legjobban gyógyítható női daganat"

"Természetesen előfordul, hogy valaki a sikeres emlőműtét ellenére is belehal a betegségbe, de ma már nagyon jó gyógyulási, illetve túlélési arányokról beszélhetünk. Az időben megműtött betegek 30 vagy ennél több évet is leélhetnek úgy, hogy teljes mértékben daganatmentesek maradnak. Az összes emlőrákos eset 75-80%-ában - az európai statisztikai átlagok szerint - teljes mértékű gyógyíthatóságról beszélhetünk" - mondta Sugár.

Sokan persze még ma is a halálos ítélettel tartják egyenlőnek az emlőrákot, ez a félelem azonban nem megalapozott. "Nagyon fontos kiemelnünk, hogy az imént említett gyógyulási arány egy óriási szám, hiszen egyetlen más daganattípusnál sincsenek ennyire jó túlélési, illetve gyógyulási százalékok. Az elhanyagolt esetekre mindez természetesen nem igaz. Sajnos olyan is előfordul, hogy a rák kialakulása után három évvel kerül hozzánk valaki, kifekélyesedett daganattal. Azt követően, hogy valakivel úgymond már kezeltette magát" - mondta a szakember.

Ha ennyire jól gyógyítható a betegség, mi szükség van a gyógytornára? "A gyógyulás természetesen gyógytorna nélkül is bekövetkezik, ha a beteg a megfelelő kezelésben részesült. Csakhogy előfordulhat, hogy egy hölgy a műtétet követően nem tudja majd felemelni a kezét, és nem tudja megölelni a férjét, gyermekeit. Magyarul, gyógyultan sem fog tudni visszailleszkedni a hétköznapi életbe" - figyelmeztet a sebész szakorvos.

Gyógytornával enyhíthetőek vagy elkerülhetőek a szövődmények

A műtétnek esetenként komoly szövődményei is lehetnek, különösen akkor, ha nyirokcsomó-eltávolításra is sor került. Felléphetnek többek között nyiroködémás panaszok, a kar műtét utáni kényszermozgásai és mozgáskorlátozottsága, valamint idegi eredetű (neuropátiás) bántalmak. A Semmelweis Kiadó gondozásában megjelent DVD - Amazon torna emlőműtöttek számára - éppen abban segít, hogy ezeket a kellemetlenségeket minden érintett elkerülhesse. A filmanyagban szereplő gyógytornász Kapitány Zsuzsa, a Semmelweis Egyetem munkatársa, a gyakorlatokat pedig a Kútvölgyi Amazon Kör mutatják be.

A DVD 1900 forintos áron rendelhető meg a www.semmelweiskiado.hu oldalon, illetve megvásárolható a Legendus Könyvesboltban (1089 Bp., Nagyvárad tér 4., Tel.: 210-4408, Fax: 210-4408), valamint az EOK Könyvesboltban is (1094 Bp., Tűzoltó utca 37-47., Tel.: 459-1500/60475).

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.