A rostban gazdag étrend csökkenti a mellrák kockázatát

Daganatok.hu 2016. február 2.
Megosztás:

Azok a nők, akik serdülő- és fiatal felnőttkorukban sok rostgazdag ételt - elsősorban zöldséget és gyümölcsöt - fogyasztottak, a későbbiekben kisebb eséllyel lesznek mellrákosak azokhoz képest, akiknek a fiatalkori étrendje kevesebb élelmi rostot tartalmazott.

Erre az eredményre jutott egy új amerikai kutatás, amelyet azért indítottak el, mert korábban még nem vizsgálták a fiatalkori étrendnek az emlőrák kialakulásában betöltött szerepét. 

"A serdülő- és fiatalkori étrend hatását senki nem vizsgálta eddig, holott úgy tűnik, hogy az emlőrák későbbi kialakulása szempontjából kritikus ez az életszakasz. A korábbi kutatások között pedig alig akad, amelyik számottevő összefüggést talált volna a rostbevitel és a mellrák kockázata között" - nyilatkozta Maryam Farvid, a tanulmány szerzője.

Mindeddig úgy gondolták, hogy a menopauza előtti mellrák kockázata az életmóddal alig befolyásolható. Azzal azonban, hogy most rámutattak a fiatalkori táplálkozás és a mellrák kialakulása közötti kapcsolatra, sikerült azonosítani egyet az életmóddal is módosítható kockázati tényezők közül.

Rostban gazdag étkezés fiatalon: 12-19 százalékos csökkenés az emlőrák-kockázatban

A 90 534 női egészségügyi dolgozó adatait felhasználó, kérdőíves módszerrel végzett kutatás kimutatta: azon nők körében, akik fiatal felnőttként rostban gazdagon étkeztek, a mellrák kockázata 12-19 százalékkal alacsonyabbnak bizonyult. A különbség annál nagyobb volt, minél több rostos ételt fogyasztottak.

Hasonlóképp, a serdülőkori rostgazdag étrend 16 százalékkal alacsonyabb egész élethosszra számított, és 24 százalékkal alacsonyabb menopauza előtti emlőrák-kockázatot eredményezett.

A rostbevitel mennyisége és a mellrák előfordulása között a teljes megfigyelt csoportban erős fordított arányosság volt kimutatható. A fiatalon naponta bevitt rostmennyiség minden további 10 grammja - például egy alma és két szelet teljes kiőrlésű kenyér, vagy egy kis tányér babfőzelék és ugyanennyi párolt karfiol vagy sütőtök - 13 százalékkal csökkentette a mellrák kockázatát.

A leghatékonyabbnak a zöldség és gyümölcs formájában bevitt rost bizonyult.

Mi magyarázhatja az összefüggést?

A cikk szerzői egyelőre csak feltételezésekkel élnek az összefüggés magyarázatát illetően. Mivel jól ismert kapcsolat áll fenn a magas ösztrogénszint és a mellrák között, lehetségesnek vélik, hogy a rostban gazdag ételek valamilyen áttételes módon csökkentik a vérben keringő ösztrogén mennyiségét.

Bővebben a kutatási eredményekről az Origón: A rostban gazdag étrend csökkenti a mellrák kockázatát

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.