Breast Test: okostelefon alkalmazás segíti a mell otthoni önvizsgálatát - videó

Daganatok.hu 2012. november 9.
Megosztás:

Az Egészség Hídja Összefogás mára hagyománnyá vált sétáján került bemutatásra az az okostelefon alkalmazás, melynek célja, hogy segítséget nyújtson az emlő rendszeres és megfelelően elvégzett önvizsgálatához. Az applikáció megmutatja az önvizsgálat helyes módszerét, havonta emlékeztet a vizsgálat idejére, és rögzíti a lehetséges elváltozásokat, melyeket később is nyomon lehet követni.

Magyarországon évente több mint 7000 új emlőrákos esetre derül fény. Ám annak ellenére, hogy hazánkban ingyenesen lehet behívóval vagy háziorvosi beutalóval részt venni emlőrákszűrésen, mégis a magyar nők csupán 40-45%-a keresi fel az államilag finanszírozott szűrőállomásokat. Az viszont biztató adat, hogy ez az arány 2010 és 2012 között 6 százalékkal emelkedett.

Ugyanez az arány Nyugat-Európa egyes országaiban közel 80 százalék, és ez a látványos különbség nem csak a statisztikában mutatkozik meg, hanem e társadalmak egészségügyi állapotában is - írja a Magyar Onkológusok Társasága, a Magyar Rákellenes Liga és a Roche közös sajtóközleménye.

Nem minden nő jut el időben szűrésre, ezért fontos az önvizsgálat is

Molekuláris diagnosztikával ma már kiválaszthatók az emlőrákos betegek közül azok, akik esetében a megfelelő életminőséget biztosító célzott biológiai gyógyszerek sikerrel alkalmazhatók. Ezen terápiák segítségével az emlőrákos betegek bizonyos alcsoportjaiban korábban nem látott túlélési eredmények érhetők el akár kemoterápiás kezelésben még nem részesült, akár korábbi kezelésen már átesett betegek esetében. A biológiai gyógyszerek sok esetben lényegesen meghosszabbíthatják a rákos betegek életét, és az esetek egy részében végső gyógyulás is elérhető velük, megfelelő életminőség mellett.

Ugyanakkor sajnos az sem biztos, hogy minden nő időben jut el a szűrésre, pedig az emlő kóros elváltozásait időben felismerve a mellrák az esetek többségében gyógyítható. Ezért nem lehet elégszer hangsúlyozni az önvizsgálat fontosságát. A havonta egyszer, megfelelően elvégzett önvizsgálat elengedhetetlen minden nő számára, már a késő tinédzserkortól kezdődően. A szűrésre nem járó nők az emlődaganatok 70-80 százalékát saját maguk fedezik fel, ugyanakkor az önvizsgálatot végzők között kisebb arányban fordul elő előrehaladott megbetegedés, hiszen ekkor nagyobb az esély arra, hogy az elváltozást még a kezdeti stádiumban felfedezzék.

Miért fontos az emlő önvizsgálata?

- A szűrésre nem járó nők az emlődaganatok 70-80 százalékát saját maguk fedezik fel.

- Ritkán két mammográfiás szűrés között is kialakulhat az emlőben daganat.

- Az emlő önvizsgálat egyszerű módszer, minden életkorban végezhető.

- Aki rendszeresen végez önvizsgálatot, az óvja emlője egészségét és általánosságban nagyobb arányban vesz részt mammográfiás szűrésen is.

Breast Test: okostelefon alkalmazás nyújt segítséget az önvizsgálathoz

Az Egészség Hídja Összefogás mára hagyománnyá vált sétáján került bemutatásra az az okostelefon alkalmazás, melynek célja, hogy segítséget nyújtson a rendszeres és megfelelően elvégzett önvizsgálathoz.

Videó a Breast Test okostelefon alkalmazás használatáról

Az applikáció megmutatja az önvizsgálat helyes módszerét (valós fényképekkel), havonta emlékeztet a vizsgálat idejére - amelyet javasolt mindig ugyanazon a napon elvégezni, ciklus esetén ez a menstruáció kezdetét követő 7- 10. nap - és rögzíti a lehetséges elváltozásokat, melyeket később is nyomon lehet követni. Továbbá hasznos információkat tartalmazó weboldalak is elérhetők innen.

Az alkalmazás a Magyar Onkológiai Társaság és a Magyar Rákellenes Liga ajánlásával, a Roche Magyarország Kft. támogatásával vált elérhetővé magyar nyelven is.

Az applikáció 2012. október 28-tól már elérhető okostelefonokról az AppStore-ban (Iphone használóknak) és a Play Áruházban (Android felhasználóknak), a keresőbe csak a "BreastTest" nevet kell beírni.

Az applikáció letöltése Iphone felhasználóknak 

Az applikáció letöltése Android felhasználóknak 

Forrás: Roche (Magyarország) Kft. 

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Ajánló