A férfiaknál agresszívebb a mellrák, mint a nőknél

A férfiaknál igen ritka, de általában rossz prognózisú az emlőrákA férfiaknál igen ritka, de általában rossz prognózisú az emlőrák
Daganatok.hu 2016. április 5.
Megosztás:

Előrehaladottabb állapotban veszik észre, ráadásul agresszívabb is a mellrák a férfiak esetében, mint a nőknél - mondja a Semmelweis Egyetem Onkológiai Központjának vezetője, dr. Dank Magdolna.

A férfiaknál ugyan jóval ritkább ez a betegség - az összes emlőrák kevesebb, mint egy százaléka érinti őket - a prognózisuk azonban épp az előrehaladott állapot miatt rosszabb, mint a nőknél. A férfiaknál a megnövekedett ösztrogénszint, a Klinefelter-szindróma és a sugárzásnak való kitettség azok a tényezők, amelyek növelik a kockázatot.

A férfiaknál nincs veszélyeztetett korosztály, ezért szűrőrendszer sincs, így ők rendszerint a betegség későbbi stádiumában, rosszabb gyógyulási kilátásokkal kerülnek orvoshoz. Első körben a háziorvoshoz kell fordulni, aki szükség esetén további vizsgálatokra küldi a beteget. Fájdalmatlan csomó, az emlőbimbó behúzódása, váladékozása, kifekélyesedés - ezek azok a tünetek, amelyekkel feltétlenül szakemberhez kell fordulni.

A diagnózis felállítása a férfiaknál is mammográfiával, emlő UV vizsgálattal és core-biopsziával, azaz úgynevezett vastagtű segítségével vett szöveti mintavétellel történik.

A kezelés mindkét nemnél hasonló: műtéti beavatkozás, sugárkezelés, kemoterápia és hormonkezelés. Férfiaknál az egész emlőt eltávolítják: főként a fiatalabb korosztályra jellemző, hogy igénylik a bimbórekonstrukciót, amelyet gyakran orvosi tetoválással valósítanak meg.

A teljes cikk a Semmelweis Egyetem honlapján olvasható: A férfiaknál agresszívabb a mellrák, mint a nőknél

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.