Újfajta HER2-ellenes kezelés a comb bőralatti részébe juttatott infúzióval - videó

Daganatok.hu 2016. március 24.
Megosztás:

A máricus 8-án rendezett HER2-betegklubban - amelynek fókuszában a HER2-pozitív emlődaganatok kezelése áll - dr. Dank Magdolna beszélt a HER2-ellenes terápiák legújabb fajtájáról, amelynél már nem intravénásan, hanem a comb bőr alatti szövetterébe lehet bejuttatni a ráksejtekre célzottan ható monoklonális antitesteket. Videónkból kiderül, hogy miért sokkal egyszerűbb ezt a módszert alkalmazni, és miért sokkal kényelmesebb ez a betegek számára is.

"Mindenkit arra biztatok, hogy amikor megkapja a mammográfiás szűrésre szóló meghívót, akkor ezt vegye komolyan, és menjen el a szűrésre. Ez jelenti ugyanis jelenleg az egyetlen lehetőséget arra, hogy még korán felismerjük a betegséget, a modern képalkotó módszerekkel pedig kizárjuk az áttétek jelenlétét. Ha beigazolódik a daganat jelenléte, akkor a legtöbb esetben ma már személyre szabottan alkalmazható terápiát tudunk folytatni" - mondta a rendezvényen dr. Dank Magdolna, aki nemrég a Semmelweis Egyetem újonnan létrehozott Onkológiai Központjának lett a megbízott igazgatója.

Az összes emlőrák 65-75%-a ösztrogénreceptor pozitív (ER+), 15-20%-a HER2-pozitív (HER2+), 15%-a pedig háromszorosan negatív, vagyis sem az ösztrogénreceptorok, sem a progeszteronreceptorok, sem a HER2 receptorok nincsenek jelen nagy mennyiségben az emlőráksejtek felszínén. Ettől a státusztól fog függeni az is, hogy hormonterápiát (a hormonreceptor pozitív daganatok esetében), HER2-ellenes célzott terápiát (a HER2+ daganatok esetében), vagy kemoterápiát (a háromszorosan negatív daganatok esetében) lehet-e majd alkalmazni valakinél.

HER2 receptorok egyébként az egészséges sejtek (és a HER2-negatív, vagy az újabb nomenklatúra szerint a HER2-normál ráksejtek) felszínén is előfordulnak, de csak kisebb mennyiségben (néhány 10 000 receptor). A HER2-pozitív daganatok esetén ezzel szemben néhány millió van ebből a receptorból, és ez az, ami ezeknek a daganatoknak a növekedését fokozza.

Videónkból az is kiderül, hogy miként zajlik pontosan a HER2-pozitív emlőrákok kezelése, mik a legújabb irányok (a HER2 mellett a HER3 receptor gátlása), és miként egyszerűsíti a terápiát a vénák helyett a bőr alá beadott gyógyszeres kezelés? És vajon hogyan tehető célzottá a kemoterápia?

Dr. Füzi Rita egészségfejlesztő koordinátor arról tartott előadást, hogy mire kell odafigyelnünk, ha el akarjuk kerülni az egészségtelen élelmiszerek vásárlását, és minél egészségesebb élelmiszereket szeretnénk venni magunknak?

"Miután a nagymamámnak és az édesanyámnak is emlőrákja volt - az édesanyámnak az egyik mellét is levették emiatt - rendszeresen jártam szűrővizsgálatra, a kezelések után pedig évente mentem kontrollra. Így nem lett nagyobb baj, s már több mint 10 éve tünetmentes vagyok. Ezt talán annak is köszönhetem, hogy próbálok vidáman, a saját természetemnek megfelelően élni, és persze sokat táncolni" - mondja magáról Karda Beáta, aki ezt előadása végén meg is mutatta a közönségnek. 

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.