Így éljük túl hajunk elvesztését

Brjeska Dóra 2014. július 4.
Megosztás:

Bizonyos daganatellenes kezelések elkerülhetetlen mellékhatása a haj elvesztése. Ez sajnos egy olyan kellemetlenség, ami ellen nem tehetünk semmit, de fel lehet készülni rá, hogy minél kisebb megrázkódtatást okozzon.

Legelőször is tisztázzuk az orvosunkkal, hogy azok a gyógyszerek, amiket kapunk, okoznak-e hajhullást, vagy ettől megmenekülhetünk. Ha a válasz igen, akkor kezdjük el magunkat meggyőzni arról, hogy erre szükség van ahhoz, hogy meggyógyuljunk.

Örök sablon, hogy "ez csak haj, majd visszanő", kicsit bosszantó is, de teljesen igaz. Ráadásul elég gyorsan elkezd nőni, de ne ugorjunk ilyen előre. Az, hogy a hajunk elkezd hullani, azt jelenti, hogy a gyógyszerek dolgoznak, és valószínűleg a ráksejteket is pusztítják. Ha ezt képesek vagyunk tudatosítani magunkban, és nem úgy gondolunk rá, mint a legborzasztóbb dologra, akkor a nehezén már túl is vagyunk.

A legtöbben nem fognak ránk másként nézni akkor sem, ha éppen kopaszon üldögélünk a lakásban, akit pedig ez zavar, az nem számít. Nem a néhány hónap parókás, kendős időszak az, ami fontos, hanem a végeredmény, és azért ez egészen apró ár.

Valószínűleg a legnagyobb gondot azoknak okozza ez a helyzet, akiknek mindig hosszú haja volt, ahogy nekem is. Már a kezelések elkezdése előtt érdemes levágni rövidebbre. Így van idő megszokni a változást, és amikor elkezd hullani, a rövidebb szálak kevésbé zavaróak.

Van az a perc, amikor előkerül az a bizonyos borotva is. Sajnos sokan ezt úgy fogják fel, hogy valamit elvesztenek. Pedig nem. Próbáljuk meg a praktikus részét nézni a dolognak. Azon kívül, hogy nem kell mindenhonnan a hajszálainkat szedegetni, kevesebb ideig tart a hajmosás, és szőrteleníteni sem kell egy ideig.

Bár nehéz elképzelni, haj nélkül is lehetünk ugyanolyan csinosak. Sőt van, akinek ugyanolyan jól áll a kopaszság, mint a hosszú haj. Ha nem így érzed, szánd rá magad, keress egy szimpatikus fotóst és csináltass néhány profi fotót magadról. Akkor majd azt látod, ahogy kívülről látnak, és nem ahogy a tükörből nézel vissza magadra. Mert az nem mindig a valós képet mutatja.

Amire szükséged lesz:

  • fejmasszírozó, lehetőleg szilikon

Mielőtt a haj ténylegesen elkezd hullani, először fájdalmas lesz. Körülbelül olyan érzés, mintha nagyon erősen tépnék, minden alkalommal, amikor az ember hozzáér. Biztosan érezted már ezt az égő fájdalmat. A masszírozóval ezt lehet enyhíteni, és később a hajnövesztésnél is jól jöhet.

  • egy jó paróka

Ezt az onkológus fogja felírni, fix összegű támogatás van rá, szóval rajtad múlik, milyet szerzel be, bár csak műszálasra jó a recept. Érdemes még addig elmenni próbálgatni, amíg van az eredeti hajadból, hogy ahhoz hasonló színűt és fazonút találj, az kevésbé zavaró. Ma már lehet kapni olyan parókákat, amiket úgy készítenek, hogy átlátszik alóla a fejbőr, mintha igazi haj lenne. Ezek is vásárolhatók támogatással, és még a megfizethető kategóriába tartoznak.

  • kendők

Kényelmesebb, mint a paróka. Nagyon sokféle kendőt és sapkát lehet kapni, de mindenképpen olyat válassz, aminek a fejjel érintkező része pamut, ez nem irritál, beszívja az izzadtságot, és nem csúszik le. A másik szempont a választásnál, hogy csinosnak érezd magad, ne legyen kellemetlen a viselése.

  • hidratáló sampon

Attól, hogy nincs hajunk, a fejbőrünket még ápolnunk kell. A kezelések sajnos arra is hatnak, előfordulhat, hogy kiszárad és erősen hámlik. Ráadásul most a hajunk sem védi a külső hatásoktól.

Én télen inkább vékony és vastag sapkákat hordtam. Sajnos nem igazán találtam olyan kendőket, amikben tényleg szívesen mentem volna utcára, így elkezdtem varrni magamnak, és azoknak, akiknek szüksége lehet rá.

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Ajánló